Zin in een verfrissend ijsje tijdens deze warme zomerdagen? Of op zoek naar een leuke activiteit om je kinderen te entertainen tijdens de vakantie? Zelfgemaakt ijs geeft heel veel voldoening en het verschil tegenover fabrieksijs proef je echt wel. Je bepaalt zelf de ingrediënten en kan experimenteren met verschillende smaken en texturen. Heb jij of één van je tafelgasten een voedingsallergie of volgen ze een bepaald dieet? Geen probleem! Het is tegenwoordig heel eenvoudig om bijvoorbeeld suiker- of lactosevrij ijs te maken.

Enkele tips voor de beste ijsjes

Vooraleer je begint aan de voorbereiding is het belangrijk om even te checken of je wel alle keukenapparaten- en artikelen in je bezit hebt. Een degelijke ijsmachine hoeft geen grote investering te zijn en vindt je in alle prijssegmenten en uitvoeringen. Qua prijs-kwaliteit is de vrolijke FriFri ijsbereider een topper in ons assortiment. In 45 minuten maak je anderhalve liter heerlijk homemade roomijs. IJs maken wordt dus een echt kinderspel!

Voor water- of yoghurtijsjes heb je geen toestel nodig, maar kan je wel je fantasie de vrije loop laten gaan. De gebruiksvriendelijke siliconen ijsvormen van Lékué scoren altijd bij jong en oud. Een ananas voor een fruitig tuinfeestje of een cactus voor een kleurrijke fiesta mexicana? Olé!

Klaar om op te scheppen? De handige Zyliss ijsschep is een perfect uitgebalanceerde ijslepel die moeiteloos door het hardste ijs glijdt. Perfecte ronde bollen verzekerd!

Een leuke presentatie is altijd mooi meegenomen. Hou je van klassiek en tijdloos? Dan is de glazen Bormioli Rocco Diamond ijscoupe wel iets voor jou. Liever een strak en elegant design? De ijsblauwe kommetjes van Point Virgule is gemaakt van bamboe en voelt enorm aangenaam aan. Ik heb er meteen zes gekocht 🍨!

 

Ice ice, baby

Choco-kokosijs met sinaasappel
Ik eet graag zoete dingen, maar ik probeer melk en eieren zoveel mogelijk te schrappen uit mijn dieet. Daarom koos ik voor het eerste receptje voor een veganistische variant. Geen moeilijk uitspreekbare ingrediënten of dingen waar je nog nooit van hebt gehoord, gewoon duidelijke en herkenbare shizzle:

Ingrediënten (2 personen):

  • 275 ml kokosmelk
  • 45 gram cacaopoeder
  • 100 gram suiker
  • 80 gram (pure) chocolade, in stukjes
  • 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
  • snuf zout
  • 2 eetlepels geraspte kokos

Bereiding:

Zet een pan op het vuur en roer met een garde de kokosmelk, de cacao en de suiker door elkaar. Zorg dat het vuur niet te hoog staat. Blijf roeren tot het mengsel egaal is. Voeg dan de chocolade toe en blijf roeren tot alles is gesmolten.

Zet het vuur uit en voeg de sinaasappelschil en het zout toe. Laat het mengsel goed afkoelen en koel het daarna nog minstens een uur in de koelkast. Giet het koude mengsel in je ijsmachine en laat draaien tot je tevreden bent. Laat het eventueel nog even extra hard laten worden in de vriezer. Garneer het ijs met de geraspte kokos.

Gin-tonicijs

Met dit receptje zal je ongetwijfeld veel vriendjes maken! Ik ben een aantal jaren geleden tijdens de gin-tonic craze ook als een blok voor deze cocktail gevallen (en nooit afgekickt 🙄). Het lijkt me dus ook de perfecte afsluiter na de maaltijd op een zwoele zomeravond.

Ingrediënten (4 personen):

  • 1 kopje suiker
  • 2 theelepels limoensap
  • 3 theelepels gin
  • 125ml tonic
  • 600ml room

 

Bereiding:

Doe de suiker in een kom en voeg het limoensap, de gin en de tonic toe. Roer de ingrediënten tot de suiker een beetje oplost. Giet vervolgens de room erbij. Klop de room tot het een dikkere textuur heeft, maar maak er geen slagroom van! Giet het geheel in een bakje dat in de vriezer kan… Meer is er niet aan! Serveertip: presenteer deze topper in een gin-tonicglas en werk af met een muntblaadje.

Vanille-ijs

Niet zo’n fan van al die speciallekes? De lekkerste recepten zijn vaak het simpelst! Vanille-ijs is zonder twijfel heel populair in vele Belgische huishoudens. Met heerlijk vers fruit, discobollen of slagroom? Altijd even lekker!

Ingrediënten (4 personen):

  • 3 eierdooiers
  • 150 gram suiker
  • 350ml volle melk
  • 200ml room (minstens 35%)
  • 1 vanillestokje

 

Bereiding:

Klop de eierdooiers samen met de suiker tot een witgele massa. Kook daarna de melk samen met de room en het opengesneden vanillestokje. Snij het open met een scherp mesje. Wanneer dit kookt haal je het vanillestokje eruit en verwijder je de laatste vanillezaadjes uit het stokje. Deze doe je bij de melk. Giet dit langzaam in meerdere keren bij de suiker-eiermengsel en roer dit volledig vlak. Verwarm nadien de massa opnieuw maar het mag niet meer koken.

Als het een lichte pudding is (het loopt trager van de houten lepel) dan is het ok. Laat het afkoelen.

Schep de massa in de ijsroommachine en laat 45 minuten draaien tot het ijs volledig glad is.

Zin om een eigen ijssalon bij jou thuis te beginnen? Neem deel aan onze Facebook-wedstrijd. Wie weet win jij wel een leuke FriFri-ijsmachine! Deelnemen kan tot en met 20/07/2018.