Een laptop of toch maar een desktop? Is draagbaarheid een must, dan is een laptop uiteraard de enige juiste keuze. Maar in de meeste gevallen verdient de vraag toch een iets genuanceerder antwoord. In dit artikel zetten we alle pro’s en contra’s op een rij zodat jij straks een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Voor wie is de desktop?

Een desktop computer is over het algemeen krachtiger en goedkoper dan een laptop. Dat zijn meteen de twee belangrijkste argumenten om er een aan te schaffen. Desktopprocessoren zijn doorgaans krachtiger dan de mobiele versies omdat ze beter gekoeld worden. Voor de videokaarten geldt hetzelfde. Ze nemen daardoor wel veel meer plaats in.

Voor de professional:

Met een desktop haal je een echt werkpaard in huis. Heb je veel rekenkracht nodig, dan is de desktop PC de beste keuze. Grafische ontwerpers die met Photoshop, InDesign en dergelijke werken hebben nood aan een krachtige PC met voldoende werkgeheugen en een krachtige CPU en GPU om de aanpassingen snel te renderen. Video-editors belasten een PC nog meer: ze gebruiken vaak grote bestanden die razendsnel ingeladen moeten worden. Om een film te exporteren, hoe klein ook, moet de computer elke frame berekenen. Een krachtige GPU versnelt dit proces.

Voor de gamer:

Fervente gamers die hun favoriete games willen ervaren in de hoogst mogelijke resolutie komen al snel bij een desktop uit. Een groot scherm en een gepersonaliseerde muis en toetsenbord maken de ervaring compleet.

Afhankelijk van het type spel steunt de computer op de CPU of de GPU. Daarom kiezen veel gamers voor een Intel i7 processor en een Nvidia GTX 1060 (voor full-hd gaming) of de Nvidia GTX 1070 of beter (voor 4K gaming). Dan zijn ze zeker dat het beeld niet hapert en kristalhelder is.

Voor de casual gebruiker:

Gebruik je je computer enkel om thuis e-mails te lezen, op internet te surfen, foto’s en video’s te bekijken en af en toe een tekst of PowerPoint-presentatie te maken? Dan volstaat een budgetvriendelijke desktop. Die zijn krachtig genoeg om alle dagdagelijkse taken aan te kunnen.

Wat je nog moet weten over de desktop

Heel wat fabrikanten bieden all-in-one PC’s aan, naar het voorbeeld van de iMac van Apple. De computer is dan geïntegreerd in het beeldscherm. Het is niet alleen stijlvol maar ook enorm praktisch. De enige kabel die overblijft is vaak nog de stroomkabel. Toetsenbord en muis kunnen draadloos zijn, zoals in dit Logitech MK520-pakket.

Een desktop computer is over het algemeen ook eenvoudig te upgraden. Merk je na enkele jaren dat de computer wat meer moeite heeft om grote bestanden te openen? Of dat sommige veeleisende applicaties traag reageren? Schakel dan over naar een SSD-schijf. Gaat je PC stuk? Geen probleem. Een onderdeel vervangen is meestal niet moeilijk, maar je moet wel goed weten wat je doet. Bij een laptop is dat iets problematischer. Voor meer info kan je terecht in je dichtstbijzijnde Selexion-winkel.

Voor wie is de laptop?

Hét voordeel van een laptop is dat je hem eenvoudig overal mee naartoe neemt. Die mobiliteit en draagbaarheid hebben wel als gevolg dat een laptop over het algemeen minder krachtig is dan zijn grote broer, de desktopcomputer. Let wel, de voorbije jaren is het verschil op dat vlak verkleind. Voor de meeste gebruikers volstaat de processor van een laptop dan ook ruimschoots.

Voor de student

Op de trein, op kot, in de les, … Studenten zijn over het algemeen vaak onderweg. Voor hen is een ultrabook onmisbaar, zoals de HP Notebook Envy. Die zijn licht, supersnel en beschikken over een lange batterijduur. Ze zijn wel iets duurder, maar gaan gemakkelijk heel de studententijd mee. Een X360-type of een convertible is ook een prima en budgetvriendelijke oplossing voor studenten.

Voor de professional

Ben je beroepshalve veel op de baan? Moet je vaak presentaties geven? Of werk je zowel thuis als op kantoor? Kies dan een licht model met een processor die gericht is op kantoortoepassingen, zoals Microsoft Office.

Mag het iets meer zijn? Een moderne high end-laptop is uitgerust met een krachtige processor en een degelijke grafische kaart, zodat hij ook de meest veeleisende taken aankan.

En ook voor professionals zijn een X360-type of een convertible is een handige oplossing.

Voor de gamer

Gamers die hun spel niet willen loslaten, kunnen investeren in een gaming desktop of gaming notebook. Die beschikken over voldoende aansluitingen (voor externe harde schijven, een beeldscherm, een muis, een game controller, …), een meer dan behoorlijk scherm en blinken uit in rekenkracht. Er hangt wel een stevig prijskaartje vast aan dergelijke toestellen. Besef ook dat zoveel rekenkracht de batterijduur flink beperkt.

Wat je nog moet weten over de laptop

Laptops zijn de voorbije jaren enorm geëvolueerd. Naast draagbaarheid zetten de fabrikanten ook in op prestaties. Het verschil in rekenkracht tussen de gemiddelde laptop en een desktop is een stuk kleiner geworden. Bovendien gaat de nieuwste generatie lithium-ionbatterijen ook steeds langer mee – een volledige dag en langer is geen uitzondering meer. Tel daarbij een dalende prijs en je weet meteen waarom laptops de voorbije jaren zo populair zijn geworden.

We haalden ze eerder al enkele keren aan: naast laptops en ultrabooks zijn ook de zogenaamde convertibles aan een flinke opmars bezig. Dat zijn toestellen die het midden houden tussen een tablet en een laptop. Ze beschikken over een touchscreen, je kan het scherm 360° draaien en je kan het toetsenbord in vele gevallen loskoppelen zodat hij gemakkelijk in je tas past.  Je vindt uitgebreide info over deze toestellen in onze blog Convertibles.

Laptop of desktop? Conclusie

Twee zaken zijn doorslaggevend voor je keuze: het budget en de beoogde functionaliteit. Ben je op zoek naar een budgetvriendelijk toestel waar mobiliteit geen rol speelt, dan kom je automatisch bij een desktop terecht. Die geeft meer ‘waar voor je geld’: een krachtige processor, een degelijke grafische kaart en een groter scherm.

Gebruik je je computer graag overal? Dan is een laptop de beste keuze. Op kantoor, thuis in de zetel, op de trein, … De draagbaarheid van een laptop heeft uiteraard heel wat voordelen. Let wel, de ene laptop is ‘mobieler’ dan de andere. Kijk goed naar het gewicht en de gebruikte materialen. Aluminium is sterk en licht, maar iets duurder. Neem zeker ook een convertible in overweging.

Zoek je een top of the line-werkpaard voor gaming of professionele doeleinden? Dan is een blijft de desktop PC de beste keuze. Die levert de beste prestaties en beschikt over alle mogelijke aansluitingen voor externe harde schijven, connectoren en extra beeldschermen.

Geraak je er toch niet uit? Neem een kijkje in onze webshop of vraag raad aan onze experts in een van onze winkels.