Het wordt sneller en sneller donker en de temperaturen durven al wel eens onder het vriespunt te duiken. Tijd om lekker lang te tafelen en je te verwarmen aan tal van gezellige seizoensgerechten! 

Een perfect gebakken stuk vlees is niet iets dat iedereen zomaar op tafel kan toveren. Of toch wel? Deze winter hoef je de deur niet uit om te genieten van een culinair wildmenu.

Toegegeven, ik ben een echte Bourgondiër. Vlees is iets waar ik maar moeilijk nee tegen kan zeggen en maakt dus ook steevast deel uit van ons menu. Tijdens deze grillige winterdagen smaakt een lekker stukje wild dan ook eens zo goed.

Dankzij de Precise braadpan van Experience by Tefal bak ik steeds de perfecte hertenbiefstuk of eendenborst. Deze professionele bakpan is uitermate geschikt voor inductiekookplaten en is voorzien van een zeer sterke antiaanbaklaag. Hij beschikt over een geïntegreerd systeem om de temperatuur te controleren en oververhitting te voorkomen. Ideaal voor het bakken van een kwaliteitsvolle hertenfilet. Op inductiekookplaten zorgt deze ‘Heat Control System’-technologie ervoor dat de temperatuur niet hoger wordt dan 230°C voor het beste kookresultaat. De ‘Thermo-Spot’ daarentegen wordt effen rood wanneer de pan de perfecte baktemperatuur heeft bereikt. Dan weet je dat het tijd is om je vlees in de pan te leggen. Bovendien kan deze bakpan ook nog eens in de oven voor een optimaal gebruikscomfort.

Vergelijking Regular vs Experience pan

Bij de voorbereiding en presentatie van een hoogstaand wildmenu horen ook uiteraard enkele essentials. Investeer in een degelijke snijplank en kwaliteitsvolle messen. Een Zwilling bamboe snijplank neemt nauwelijks vocht op waardoor er geen groeven ontstaan en de plank niet zal kromtrekken. Ze zijn uiterst hygiënisch en maken je messen niet bot. Denk ook zeker aan een Cuisipro tang om je vlees te draaien wanneer je het bakt. Door erin te prikken met een vork gaan de sappen namelijk verloren. Eerder fan van een sessie slow cooking met een verrukkelijke wildragout? Ga dan voor oerdegelijke topkwaliteit met de traditionele Staub cocottes. Geschikt voor een stoofpotje dat alle zintuigen streelt.

Ook wild van wild? Dan heb ik nog enkele nuttige vleestips voor jou:

  1. Laat het vlees eerst even op temperatuur komen. Als je het ongeveer 20 minuten van te voren uit te koelkast haalt, zal er een mooi korstje vormen aan de buitenkant.
  2. Kies altijd een pan die net groot genoeg is voor je vlees. Bij een te grote pan verbrandt de boter op de plekken waar er geen vlees ligt.
  3. Bak je liever met olie? Kies dan een olie die hittebestendig is en niet verbrand. Let op: niet alle soorten olijfolie zijn hiervoor geschikt!
  4. Kruid je vlees voor of na het bakken. Anders loop je het risico dat het zout vocht uit het vlees onttrekt.
  5. Laat het vlees even rusten op een warm bord onder aluminiumfolie voor je het aansnijdt. Zo worden de vleessappen beter verdeeld en kan je genieten van een malser en sappiger stukje vlees.

Meer lezen over koken met onze topproducten?  Lees andere artikelen in onze blog Koken en tafelen.

Veel bakplezier!