Je keuken is een van de belangrijkste plekken in huis waar het familieleven centraal staat. Het is niet enkel een ruimte waar je maaltijden maakt of een koffietje zet, het is ook een ontmoetingsplaats voor het hele gezin. De kinderen maken er hun huiswerk, er worden gasten ontvangen en er wordt heel wat bijgekletst. Je kan dus best wel stellen dat de keuken de ruimte is waar het meest in wordt geleefd. Om het hart van je woning netjes te houden sommen we met plezier enkele lifehacks voor het schoonmaken van jouw keukentoestellen op. Omdat de kaboutertjes het ’s nachts ook niet komen doen.

De truc met de citroen

Een van de meest handige en ecologische tips die we je kunnen meegeven is de truc met de citroen. Dit goedkope en makkelijke schoonmaakmiddel werkt uitstekend bij het schoonmaken van je oven. Voor je aan de slag gaat, verwijder je best even snel alle etensresten met behulp van een kruimeldief of stofzuiger. Zet vervolgens je oven aan op 200 graden, snijd de citroen in plakjes en leg hem in een vuurvaste ovenschotel. Laat de schotel er zo’n tien minuutjes in staan, zodat het sap kan verdampen en het vet kan losweken. Na tien minuten neem je een licht vochtig microvezeldoekje en eventueel een schuursponsje om de wanden af te nemen. Herhaal deze laatste tip tot je oven helemaal schoon en vetvrij is.

De meest veelzijdige poetshulp

De meest veelzijdige onder de schoonmaakmiddelen is baking soda of zuiveringszout. Dit witte poeder is eigenlijk een rijsmiddel voor baksels, maar wordt ook uitgebreid gebruikt bij het poetsen van allerlei oppervlaktes en materialen. Het goedkope huishoudmiddeltje werkt uitstekend als vlekverwijderaar, gootsteenontstopper of vloerreiniger. Waar baksoda ook in uitblinkt is het reinigen van je vaatwasser. Met slechts een theelepel in het zeepbakje van de vaatwasmachine krijg je de klus geklaard. Let wel op dat je je houdt aan de aanbevolen hoeveelheid, want te veel zuiveringszout kan het plastic en de rubberen randen van je vaatwasser aantasten.

Azijn als ontkalker

Er bestaan heel wat varianten om een koffiezetapparaat of waterkoker te ontkalken, maar azijn blijft een prima alternatief voor deze vervelende huishoudklus. Een traditioneel koffiezetapparaat verwarmt het water, waardoor de kalkdeeltjes zich afzetten in het water en de koffie minder lekker smaakt. Om dit probleem van de baan te ruimen doe je slechts een paar theelepels schoonmaakazijn met een beetje water in het koffiezetapparaat. Laat dit vervolgens voor ongeveer de helft doorlopen en zet het toestel ongeveer drie kwartier uit. Na die drie kwartier laat je de rest van het water doorlopen en klaar is kees. Na afloop spoel je het koffiezetapparaat best nog een aantal keer voor gebruik.

Tips voor een schone dampkap

Je dampkap poetsen? Vettig, maar – met onze tips – ook prettig! Als je je dampkap dagelijks een uur of langer gebruikt, moet je hem toch om de acht à tien weken even onder handen nemen. Beschikt jouw afzuigkap over afneembare filters en roosters? Klik de afneembare onderdelen los en laat ze enkele uren weken in een sopje van ontvettend afwasmiddel en warm water. Een alternatief hiervoor is een sopje met baking soda of een vaatwastablet. Genoeg geweekt? Voor een extra schoon en vetvrij resultaat kan je de filters en roosters in de vaatwasser plaatsen. De meeste van deze onderdelen zijn vaatwasserbestendig, maar check voor alle zekerheid de gebruiksaanwijzing van je toestel voor je ze in de vaatwasser plaatst.

Een blinkend resultaat

Mooie strakke RVS huishoudtoestellen: een droom voor wie houdt van een modern keukeninterieur, maar een lastige taak om ze schoon en (vinger)vlekvrij te houden. Hoe maak je een inox oppervlak nu het best schoon? Je kan een roestvrijstaal werkblad gemakkelijk poetsen met een sopje van afwasmiddel, eventueel met een extra scheutje ammoniak. Na het verwijderen van de vlekken neem je het geheel af met water. Om specifiek vingerafdrukken te verwijderen, werk je het best met een microvezeldoekje. Als je het oppervlak daarna wil laten glanzen, mag je het werkblad daarna inwrijven met een scheutje olijfolie. Een glazenreiniger is eveneens een wondermiddel!

Zin om zelf aan de slag te gaan? Neem een kijkje in ons lenteschoonmaakdossier en laat je inspireren!