Gratis wifi-hotspots zijn bijzonder handig. Ze bieden ons de kans om onderweg informatie te zoeken en in contact te blijven met anderen. Of het nu in de lokale koffiebar, op restaurant of tijdens een iets verdere trip is, gratis publieke wifi is niet langer iets wat we alleen maar benutten op vakantie.

We maken er elke dag gebruik van op steeds meer plekken. Soms is het voor de fun, soms als we ons verplaatsten voor onze job, maar het maakt ons leven altijd gemakkelijker wanneer we verbinding kunnen maken met een publiek netwerk. Anderzijds houdt het ook risico’s in voor de persoonlijke informatie op onze smartphone, tablet of laptop.

Bent u klaar om een wifi-strijder te worden?

Samen met de explosieve toename van het gebruik van handheld technologie werd ook onze wens om 24/7 te communiceren steeds sterker. Veel firma’s bieden vandaag gratis wifi-diensten aan hun klanten aan om meer klantenverkeer te genereren.

Het aanbod van gratis wifi terwijl u gebruikmaakt van een interessante koffie-promo in de lokale koffiebar, kan een beslissende factor zijn wanneer u datakosten wilt besparen bij uw mobiele provider. Maar … er kan ook een kostprijs voor uw privacy aan verbonden zijn. Technisch bekwame hackers hebben nu de tools, de vaardigheden en het geduld om de beperkte beschermingsmaatregelen te omzeilen die bepaalde hosts van hotspots vandaag nemen.

U moet steeds bijzonder attent zijn op de manier waarop u uw persoonlijke gegevens raadpleegt, waar u ook verbinding maakt. Als u dat doet via publieke wifi, zijn er enkele stappen die u kunt nemen om met een gerust hart aan de slag te gaan. Uw meest vertrouwelijke gegevens, zoals wachtwoorden en kredietkaartnummers, zijn dan immers beschermd.

 

Wat zijn de gevaren van het gebruik van publieke wifi-netwerken?

Het kan veilig lijken om verbinding te maken via de wifi-hotspots van uw favoriete grote merken, lokale services en instellingen. Vergeet echter niet dat gratis wifi openstaat voor iedereen, dus ook voor hackers die toegang krijgen tot informatie die u verstuurt en ontvangt via onbeveiligde netwerken.

  • Het accepteren van de voorwaarden wanneer u verbinding maakt met gratis wifi, garandeert niet altijd uw veiligheid. Lees altijd de kleine lettertjes vooraleer u verbinding maakt. U moet er immers zeker van zijn dat het netwerk een voldoende mate van bescherming biedt.
  • Alle gegevens die u verzendt over draadloze verbindingen tijdens uw online sessies kunnen kwetsbaar zijn en kunnen worden meegelezen door vreemden die hetzelfde netwerk gebruiken. Tenzij u zich aanmeldt via een privaat wifi-netwerk dat een wachtwoord vereist.
  • Criminelen kunnen levensechte, maar valse netwerken creëren. Ze kunnen eruitzien als een legitieme service voor wifi-toegang, maar hun enige doel is u te misleiden en u uw wachtwoorden afhandig te maken wanneer u verbinding maakt.

De échte kostprijs van gratis wifi?

Een onbeveiligd wifi-netwerk is elk netwerk dat geen wachtwoord of gebruikersnaam vraagt om het netwerk te gebruiken. Op die manier kan een hacker zichzelf tussen u en de hotspot waarmee u verbinding wilt maken, positioneren. Dus in plaats van rechtstreeks toegang te krijgen tot de hotspot, wordt uw informatie naar de hacker gestuurd die ze vervolgens doorstuurt.

Als u wilt werken met uw bankgegevens, e-mail en sociale media via deze gratis wifi-netwerken, is het een heuse uitdaging om uw informatie veilig te houden. Ten prooi vallen aan identiteitsdiefstal, financiële fraude of een hack van uw sociale media is immers niet de prijs die u verwacht te betalen voor het gebruik van een “gratis” service

Als u verbinding maakt met gratis netwerken wanneer u op zakenreis bent, wordt de privacy van uw informatie nog belangrijker. Laat dit u echter niet tegenhouden want er bestaan makkelijke manieren om uw werk in de digitale wereld te beschermen wanneer u wifi-hotspots gebruikt.

Hoe houdt u uw informatie veilig wanneer u publieke wifi gebruikt?

  • Eén van de beste manieren om veilig te werken met publieke wifi, is het gebruik van een virtual private network (VPN) zoals Norton WiFi Privacy om uw publieke verbindingen privé te maken.

Wat is een VPN?

  • Schakel de eigenschap “automatisch verbinding maken met netwerken” op uw apparaat uit om te vermijden dat uw smartphone, tablet of laptop verbinding maakt met onveilige wifi zonder uw goedkeuring.
  • Vermijd het verzenden van vertrouwelijke informatie zoals foto’s, persoonlijke info of bankgegevens via publieke wifi zonder dat uw verbinding geheel beveiligd is.
  • Controleer steeds de beveiliging van de sites die u bezoekt wanneer u publieke wifi gebruikt. Let erop dat de site veilig is en gebruikmaakt van “HTTPS” in het webadres.
  • Installeer vertrouwde beveiligingssystemen op al uw apparaten. Overweeg het gebruik van software zoals Norton Security dat een reeks van producten aanbiedt op maat van uw noden. Zo verzekert u zich van real-time bescherming tegen virussen, spyware, malware en andere online bedreigingen.

De voordelen van het gebruik van VPN?

Norton Wi-Fi Privacy is een VPN die een private, gecodeerde informatietunnel creëert en zo helpt te voorkomen dat cybercriminelen uw wifi-verbindingen kunnen aftappen en de data die u verstuurt vanuit uw apparaten kunnen intercepteren. Maar er zijn nog enkele extra voordelen aan verbonden.

U kunt anoniem browsen en vermijden dat u online wordt gevolgd, waar u ook bent. Websites zullen niet langer in staat zijn om u te traceren en u al die vervelende advertenties op te dringen aangezien u van een ongelimiteerde bandbreedte geniet via uw jaarabonnement.

Reist u naar het buitenland? Met Norton Wifi Privacy krijgt u toegang tot uw favoriete apps, sociale netwerken en websites vanuit elke locatie, alsof u thuis aan de slag gaat. Nu hoeft u nooit nog die laatste aflevering van een spannende serie te missen en kunt leuke reismomenten delen met familie en vrienden thuis.

Uw digitale leven veilig houden heeft alleen maar voordelen. Alles begint met de verzekering dat uw persoonlijke informatie ook écht persoonlijk blijft, of u nu thuis bent of in het buitenland.