Een RVS of roestvrijstalen pan is een veelvoorkomende tool in de keuken. Een andere benaming voor roestvrijstaal is inox of (zilverwit) edelstaal en wordt voornamelijk gemaakt uit ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Op inox pannen, potten of bestek staat vaak de aanduiding 18/10. Dat duidt op de legering en wil zeggen dat het roestvrijstaal voor 18% uit chroom en voor 10% uit nikkel bestaat. Leuk weetje: chroom zorgt voor een onzichtbaar oxidelaagje dat corrosie tegengaat en nikkel zorgt ervoor dat het materiaal niet magnetisch wordt. Meer weten? Ontdek alle voor- en nadelen van een RVS bakpan hieronder!

Een inox bakpan is voor het leven

Inox braadpannen zijn duurzaam, zuur-, kras- en hittebestendig en gaan met gemak een leven lang mee. Daarom doe je er goed aan te investeren in een roestvrijstalen of inox bakpan, want dan kies je voor een oersterk materiaal dat tegen een stootje kan. Ze zijn misschien ietsje duurder in aankoop, maar gaan stukken langer mee dan bijvoorbeeld een aluminium pan. Houten en siliconen spatels worden overigens aangeraden, maar zelfs met inox spatels is de kans op krasjes miniem. Kortom, de meest solide pan voor elke enthousiaste kookfanaat!

Een prima warmtegeleider

Roestvrij staal is op zich geen optimale warmtegeleider, maar de bodem van een inox pan of pot wordt vaak uit meerlagenmateriaal (3-ply, 5-ply of zelfs 7-ply) gemaakt zodat de warmte optimaal geleidt wordt. Zelfs zonder dit speciale meerlagenmateriaal is inox nog steeds perfect voor het koken van aardappelen, groenten, rijst of pasta in water. Bovendien is het uitermate geschikt voor het bakken van de meest uiteenlopende ingrediënten, zelfs de meest delicate. Door de hittebestendigheid kan je er keer op keer een perfect stukje vlees of vis in aankorsten. Gebruik hiervoor voldoende vetmiddel, laat de pan rustig op temperatuur komen en geniet van een heerlijk krokant en goudbruin korstje.

Gemakkelijk in onderhoud

Geen fan van de afwas nadien? Wie wel! Gelukkig krijg je een inox bakpan heel snel proper met behulp van een spons en een sopje. Als je je gerecht iets te lang hebt laten staan, kan je de pan uitkoken met een sopje van water en afwasmiddel. Op die manier komen zelfs de meest aangekoekte etensresten gemakkelijk los. Toch nog behoefte aan handje hulp? Ga voor de meest hardnekkige vuilresten voor een inoxreiniger.

Benieuwd naar ons assortiment? Bekijk de beste roestvrijstalen pannen van Demeyere, Zwilling en Beka of laat je adviseren door een Selexionvakman.