Hebben we binnenkort een té slim huis? Tegenwoordig kunnen we een groot deel van onze huishoudtoestellen met elkaar verbinden. Onze smartphone of tablet verbindt moeiteloos met onze tv, thermostaat of zelfs koelkast. Dit gegeven wordt ook wel the internet of things genoemd.

Slimme huishoudtoestellen

Ooit al eens gehoord van een dampkap die communiceert met kookplaten? Hiermee verkrijg je een volledig automatische en efficiënte luchtafzuiging.

Of een koelkast die je zonder te openen, laat zien wat er nog in zit? Een robotstofzuiger die zelf de ruimte voor je schoonmaakt of een koffiemachine die voor een vers kopje koffie zorgt wanneer je thuis komt.

Zelfs je bed is tegenwoordig slim! Het It Bed van Sleep Number heeft een matras met sensoren die je hartritme, ademhaling en ruststand meten. Via een app koppel je dit aan verschillende fitness- en gezondheidsapplicaties.

Je hebt homesoundsystemen zoals Sonos, die via Wi-Fi de speakers in je huis vullen met muziek. Koppel daar nog eens je Spotify-account aan en je kan eindeloos playlists beluisteren. Met Netatmo haal je je eigen weerstation in huis. Het meet de luchtkwaliteit, de vochtigheidsgraad en de CO2-concentratie in je huis.

Kortom: Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat. Zijn we met al deze slimme toestellen in het huis van de toekomst beland? Nog lang niet…

Kettingreacties teweegbrengen

Vind je al deze slimme apparaten nu al te gek voor woorden? Zet je dan maar schrap! Onze toekomstige huizen zouden wel eens kettingreacties kunnen bevatten:

Met je stem of een druk op een knop wordt een aaneenschakeling van acties in gang gezet.  Wanneer je wekker afloopt, richt je bed zich automatisch op zodat je rustig wakker kan worden. Je verwarming wordt in gang gezet, je favoriete muziek streamt en de ideale temperatuur van je douche wordt geregeld. Onder de douche wordt je rug geschrobd en je hoofd gemasseerd. Je slimme kledingkast kiest je outfit of the day uit en je slimme spiegel toont je hoe deze outfit er op je lichaam zou uitzien. Kleding, schoenen en sieraden worden levensecht op je reflectie geprojecteerd. Zo heeft Samsung de Mirror and Transparent OLED Display Solution gecreëerd, een spiegel uitgerust met Real Sense Technology en 3D-camera’s.

Klaar voor het ontbijt! Je koffie staat klaar, je favoriet radiostation en je zachtgekookt eitje staat voor je neus. Ken je de Sunday Morning Breakfast Machine van de gepensioneerde Britse piloot Peter Browne? Daar bestaat ongetwijfeld wel ergens een variant van!

Het hart van een slim huis

Kettingreacties zijn één zaak, maar hoe beheer je ze? Het juiste platform! Dit platform is het hart van een slim huis en zorgt ervoor dat je kettingreacties van handelingen in gang kan zetten met slechts één commando. “Welterusten” en het huis gaat op slot, de lichten uit, de thermostaat omlaag en de beveiligingscamera aan. De platforms van Apple, Google/Nest app en ook Amazon zijn ondertussen het meest compleet. Vooral Echo van Amazon zou dicht tegen het ideaal aanzitten! Google heeft Home en Apple heeft HomeKit. Bij dergelijke platforms gaat het in wezen om een virtuele assistent, vergelijkbaar met Siri, die je aanspreekt en commando’s geeft.

Tot slot …

Het slimme huis lijkt een feit en kan eigenlijk nooit té slim zijn. Ondertussen bestaat er al een slim toilet dat je afvalstoffen analyseert zodat het een graadmeter voor je gezondheid wordt en komt er binnenkort  een slimme boekentas die je zegt welke vakken je vandaag hebt en je verwittigt wanneer je turnzak ontbreekt!