Heteluchtfriteuses zijn een heuse trend en een gezond alternatief voor traditionele friteuses. Toch kan het toestel zoveel meer dan frietjes en snacks bakken met tot wel 80% minder vet. Er bestaan nu zelfs tal van kookboeken met receptjes van A tot Z en The Philips Chef Martin Senders komt vaak op de proppen met originele gerechten uit de Airfryer. Van amuse-gueule tot dessert!
Ontdek hieronder onze favoriete recepten voor een compleet Italiaans geïnspireerd Airfryermenu van The Philips Chef. Altijd een succes!

Ricottaballetjes met basilicum

Een etentje is nooit compleet zonder hapje of voorgerecht. De ricottaballetjes met basilicum zijn een heerlijk fris borrelhapje om je avond mee van start te gaan.

Porties 20, Voorbereidingstijd 15 m, Bereidingstijd 16 m

Ingrediënten

  • 250 g ricotta
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 ei, gesplitst
  • versgemalen peper
  • 15 g verse basilicum, heel fijn gehakt
  • 1 eetlepel bieslook, heel fijn geknipt
  • 3 sneetjes oud witbrood

Bereiding

Meng in een kom de ricotta met de bloem, eidooier, 1 theelepel zout en versgemalen peper. Schep het basilicum met de bieslook en sinaasappelrasp erdoor.
Verdeel het mengsel in 20 gelijke porties en vorm ze met natte handen tot balletjes. Laat deze even rusten.
Maal de sneetjes brood in de keukenmachine tot fijn broodkruim en meng de olijfolie erdoor. Doe dit mengsel over in een diep bord. Klop het eiwit los in een ander diep bord.
Verwarm de Airfryer voor op 200 °C.
Wentel de ricottaballetjes eerst voorzichtig door het eiwit en daarna door het broodkruim.
Leg 10 balletjes in het mandje en schuif het mandje in de AirFryer. Stel de tijd in op 8 minuten. Bak de balletjes mooi goudbruin. Bak de rest van de balletjes op dezelfde manier.
Serveer de ricottaballetjes op een schaal.

Pizza met salami, mozzarella en olijven

Wat is er nu Italiaanser dan een lekker verse homemade pizza? Voor dit hoofdgerecht heb je wel het grillpanaccessoire nodig, maar dit recept is geschikt voor zowel de Airfryer Avance XL als de iets kleinere Airfryer Viva. Uiteraard kan je al je toppings zelf kiezen 😉

Porties 2

Ingrediënten
Deeg:

  • 200 gram 00-bloem
  • 100 gram water
  • 1 zakje gedroogd gist
  • 2 el olijfolie
  • 10 gram zout
  • 5 gram suiker

Beleg:

  • Potje tomatensaus
  • 8 plakjes salami
  • 8 champignons
  • 12 bolletjes mozzarella
  • 10 kleine cherrytomaatjes
  • 10 zwarte olijven
  • 1 rode peper zonder zaadjes
  • 1 gele paprika
  • Verse basilicum
  • Gedroogde oregano

Bereiding

Begin met het maken van een gistdeeg. Dat doe je als volgt: meng de gist met het lauwe water. Zeef de bloem, leg deze op je werkblad en maak een kuiltje in het midden. Strooi het zout en de suiker op de rand. Giet de olie en het gistmengsel in het kuiltje en werk voorzichtig van binnen naar buiten. Kneed tot een elastisch deeg. Als je een keukenmachine met deeghaak hebt, laat je deze het zware werk doen en zet je hem op stand 3. Verdeel het deeg in 2 stukken en laat het minimaal 1 uur rijzen onder een vochtige doek.

Snijd de cherrytomaatjes in tweeën. Haal de zaadjes uit de peper en snijd deze in kleine stukjes. Snijd de olijven in ringetjes, champignons in plakjes en de paprika in reepjes. Na 1 uur rol je het deeg uit op de grillpan accessoire (ongeveer 1/2 cm groter dan je grillpan) en beleg je het deeg met de tomatensaus. Leg alle ingrediënten op de tomatensaus en bak de pizza in 8 a 10 minuten af op 180 graden. Bestrooi met de basilicum.

Cheesecake met ricotta en citroen

Na het hoofdgerecht hebben de meesten onder ons altijd nog een plekje uitgespaard voor iets zoets. En ja, ook dat kan je bakken in de Airfryer. Sluit af met frisse toetsen van citroen vergezeld met het bekendste citroendigestiefje ter wereld: een limoncello.

Porties 8, Voorbereidingstijd 10 m, Bereidingstijd 25 m

Ingrediënten

  • 1 (biologische) citroen
  • 500 g ricotta
  • 150 g suiker
  • 2 theelepels vanille-essence
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels maïzena
  • ronde ovenschaal van 20 cm

Bereiding

Verwarm de Airfryer voor op 160 °C.
Rasp en pers de citroen. Doe ricotta, suiker, vanille-essence, 1 eetlepel citroensap en citroenrasp in een kom. Meng de ingrediënten tot een homogene massa.
Voeg de eieren één voor één toe en roer goed. Voeg de maïzena toe en roer goed. Schenk het mengsel in de ovenschaal.
Doe de schaal in de mand van de Airfryer en schuif de mand in de Airfryer. Stel de timer in op 25 minuten. De cheesecake is klaar als u de timer hoort en het midden is gestold. Zet de schaal op een rooster en laat goed afkoelen.
Tip van de Chef: Verkruimel voor het serveren wat biscuit over de bovenkant van de pudding voor een omgekeerde cheesecake.

Wat inspiratie opgedaan? Mooi zo! Ga zelf lekker aan de slag en ontdek ons assortiment Airfryers van Philips.