Worstenbroden en appelbollen. In de streek rond Antwerpen blijft het traditie om Verloren Maandag hiermee te vieren, op de eerste maandag na Driekoningen, wat nu 7 januari 2019 is.

Rond de datum van Verloren Maandag is er dit jaar discussie, want sommigen zeggen dat het de eerste maandag na de eerste zondag na Driekoningen is: 14 januari 2019.

Algemeen geldt in 2019 – 7 januari – en net zoals de vorige jaren, mag je rekenen op een ware toeloop naar de bakker. Het zijn immers vooral de warme bakkers die je op Verloren Maandag verrassen met enkele of dubbele worstenbroodjes én met gesuikerde appelbollen! Eerst serveerde men in het Antwerpse de worstenbroden en appelbollen thuis, maar dit gebruik heeft zich verder uitgebreid naar cafés die de lekkernijen nu vaak gratis aan hun klanten aanbieden.

Net zoals over de exacte datum bestaat er ook over de oorsprong en de naamgeving van deze traditie geen eensgezindheid. Eén van de eerste meldingen van worstenbrood in Antwerpen dateert pas uit het jaar 1800 en daarna zijn het vooral negentiende-eeuwse bronnen die getuigen over het feit dat welgestelde ambachtslui en fabrieksbazen hun arbeiders trakteerden op worstenbrood, borrels en ook peper- en zoetekoek. Het verhaal dat vooral de ronde doet, verwijst naar de havenarbeiders. Zij kregen hun loon vroeger ’s zondags uitbetaald, wat ze op Driekoningen meteen uitgaven, zodat er de volgende maandag zo goed als niets meer over bleef. Om niet met een lege maag te zitten, struinden ze daarom alle cafés en slagers af om toch maar iets te eten te hebben. De slagers maakten dan worstenbroodjes, wat goedkoop, lekker en vullend was, maar voor de slagers zelf ‘verlies’ betekende: een dag van verloren arbeid, een ‘Verloren Maandag’.

Ook in Doornik viert men Verloren Maandag, maar met Konijn à la Tournaisienne: een maaltijd met een heel ritueel! Als aperitief is er Le Tournaisien, gemaakt met kersen en vrij zoet. Als hoofmaal konijn met pruimen en druiven, traditioneel gekookt in water en geserveerd met gestoomde aardappelen. Hierbij wordt La Tournay, het bier van de stad, gedronken en als dessert is er de Clovis. Een frangipanetaart met een basis van abrikozen- en ananasjam en afgewerkt met een glazuur bestrooid met amandelschilfers.

Laat het smaken, de appelbollen en de worstenbroodjes op Verloren Maandag! Of je het nu op 7 of 14 januari viert dit jaar!

Van de bakker op je bord nadat je ze hebt opgewarmd in een oventje … van bij Selexion natuurlijk!

Tips voor een oventje nodig? Een Moulinex Optimo 19l heb je al aan €71,90.