Hoe je het ook draait of keert, vrouwelijke bedrijfsleiders blijven zeldzaam. In dit artikel zetten we enkele vrouwen in de kijker die hun eigen bedrijf runnen. Échte powervrouwen die alles in hun zaak steken. Gerda Bellemans (Selexion Belectron) en Conny en Carine Van Assche (Selexion Van Assche) beantwoordden met plezier enkele vragen over hoe ze een succesvolle zaak leiden.

Gerda Bellemans (Selexion Belectron, Galmaarden)

Gerda Bellemans samen met haar ouders (René Bellemans en Christiane Roobaert) en kinderen (Christophe en Nathalie)

In 1956 richtte Gerda’s ouders Belectron op. Gerda groeide op tussen de wasmachines en tv’s. “Ik heb hier eigenlijk altijd een passie voor gehad. Van kleins af aan is het mij met de paplepel ingegeven”, zegt Gerda. Op 18-jarige leeftijd stapte ze dan ook in de zaak. Vandaag runt ze Belectron en werkt ze er nog steeds met veel plezier. “Elke dag is een nieuwe uitdaging”, stelt Gerda.

“Bij ons is een klant geen nummer maar een echte persoon met wensen en vragen”, zegt Gerda. Met deze visie runt ze ook Belectron. “We proberen onze klanten altijd met raad en daad bij te staan. Ook proberen we ze een volledige klantbeleving aan te bieden. Zo organiseren we regelmatig workshops voor zowel jong als oud”, aldus Gerda. De zaak runt Gerda niet alleen. “Ik heb een team van jonge enthousiaste mensen die mij dagelijks bijstaan de beste service te bieden. Mijn team is enthousiast, goed opgeleid en heel flexibel”, stelt Gerda trots.

De grootste uitdaging in Gerda’s job: “Elke dag de klanten bijstaan met advies zowel voor, tijdens als na hun aankoop”. Persoonlijk contact is voor Gerda heel belangrijk in haar job. “Vakkennis doorgeven en daarmee klanten helpen, daar haal ik voldoening uit”, zegt Gerda. Waar Belectron staat over 5 jaar? “Op weg naar ons 70-jarig bestaan”, aldus Gerda. De volgende generatie staat trouwens al aan de deur te kloppen. “Mijn dochter Nathalie en mijn zoon Christophe zitten sinds enkele jaren ook in de zaak. Mijn pensioen, en die van de zaak, zijn hierdoor nog lang niet aan de orde”, zegt Gerda.

Een balans tussen je bedrijf en privéleven vinden is niet eenvoudig. Toch ging dit bij Gerda van een leien dakje. “Ik heb het geluk gehad van mijn hobby mijn werk te maken. Gelukkig hebben mijn kinderen dezelfde weg ingeslagen en staan al onze neuzen in dezelfde richting”. Ten slotte had Gerda nog een duidelijke tip voor toekomstige ondernemers: “Bezint eer ge begint!”

 

Conny Van Assche en Carine Van Assche (Selexion Van Assche, Zingem)

Conny en Carine Van Assche Conny en Carine Van Assche

Conny en Carine zijn nichten die net zoals Gerda zijn opgegroeid in de sector. “Onze ouders hebben de zaak opgericht. Na onze studies zijn we er eigenlijk vanzelf ingerold”, zegt Carine. “Carine heeft boekhouding gestudeerd én doet nu de winkel. Ik heb marketing gestudeerd én ik doe nu de boekhouding. We begrijpen elkaar dus volledig”, zegt Conny.

De keuze van het juiste assortiment goederen en diensten is voor Conny en Carine heel belangrijk. Hun doel is dan ook om steeds kwalitatieve en innovatieve producten aan te bieden. Daarnaast willen ze hun klanten ook een aangename shopbeleving aanbieden. “Met een snelle en vakkundige service, dienst na verkoop en advies door vakkundig opgeleid personeel onderscheiden we ons van de concurrentie”, aldus Carine.

Voor Conny en Carine is de grootste uitdaging in hun job om steeds snel in te spelen op het snel veranderend consumentengedrag. “Het blijft een uitdaging om klanten een reden te geven om toch naar de winkel te komen”, stelt Conny. “Daarom proberen we ze een goed gevoel te geven en het juiste advies te bieden”, aldus Conny.

“De creativiteit vinden we zonder twijfel het leukst aan onze job. Steeds nieuwe ideeën bedenken, op zoek gaan naar een oplossing of een verbetering,… We proberen steeds te innoveren en iets nieuw uit onze toverhoed te halen”, zegt Carine. Zo organiseren ze bijvoorbeeld tal van leuke workshops in hun winkel. “Een ideale manier om mensen en producten samen te brengen”, stelt Carine

De toekomst zien de dames rooskleurig in: “Over vijf jaar willen we nog steeds een toonaangevend bedrijf zijn in de branche en in de streek. We willen een voorbeeld zijn van hoe een fysieke winkel samen met de digitale wereld kan overleven in deze constant vernieuwende maatschappij. We willen blijven zorgen voor werkgelegenheid en welvaart in onze regio”.

Een goede balans vinden tussen je bedrijf en je privéleven is niet altijd gemakkelijk. “Onze partners zijn gelukkig ook zelfstandig. Ze weten dat we geen 9-to-5 job hebben”, zegt Conny. “Correctie: we hebben geen ‘job’, we hebben een passie. Maar op tijd eens vakantie nemen is de boodschap”, aldus Carine.

Ten slotte hebben ook Carine en Conny een tip voor toekomstige ondernemers: “Enthousiasme, gezonde nieuwsgierigheid en de durf om te veranderen zijn essentieel.”