4 tips voor jouw volgende digitaal fototoestel

4 tips voor jouw volgende digitaal fototoestel

 

door Dirk De Wilde

april 2017

Ga je een nieuw digitaal fototoestel aanschaffen? Dan lees je je het best op voorhand goed in. Er bestaan namelijk heel wat types, merken en modellen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Bovendien lopen de prijzen erg uiteen. Waarop moet je dan zoal letten bij de aankoop? In dit artikel geven we vier bruikbare tips voor de beginner én de gevorderde amateur-fotograaf.


Koop een digitaal fototoestel in functie van je expertise – stap voor stap

Koop een digitaal fototoestel in functie van je expertise – stap voor stap

De spiegelreflexcamera is het neusje van de zalm op het gebied van fotografie, maar dit toestel is niet voor iedereen weggelegd. Het is behoorlijk complex en bovendien redelijk log. Wie slechts af en toe foto’s neemt - op vakantie, bijvoorbeeld - is daarom beter af met een eenvoudigere compactcamera. Daarmee maak je ook meer dan behoorlijke foto’s zonder dat je alles handmatig moet instellen. Beschik je wel over de nodige ervaring? Dan is een betere, duurdere compactcamera met manuele mogelijkheden of spiegelreflexcamera absoluut wél te verantwoorden.

De gulden middenweg tussen formaat, mogelijkheden en kwaliteit is de systeemcamera. Dat is een camera die niet beschikt over een spiegel die opklapt als er een foto wordt genomen, maar waarbij je wél de mogelijkheid hebt om lenzen te wisselen (dat laatste kan niet bij een compactcamera). Het is een ideaal toestel voor gevorderden en het perfecte opstapje richting spiegelreflexcamera.


Pin je niet vast op het aantal megapixels

Pin je niet vast op het aantal megapixels

Fabrikanten pakken er steevast mee uit: het aantal megapixels dat hun camera’s produceren. Nochtans zegt dat getal niet alles. Formaat van de beeldchip, lenskwaliteit, optische zoom en beeldstabilisatie zijn minstens zo belangrijk.

Wat zegt het aantal megapixels dan wél over je camera? Hoe meer megapixels, hoe hoger de resolutie van de geschoten beelden en hoe groter je je foto’s kunt afdrukken zonder kwaliteitsverlies.

Vooral bij compactcamera’s is het aantal megapixels verre van zaligmakend. Te veel pixels in een kleine sensor gaat sowieso ten koste van de kwaliteit. Foto’s krijgen dan te lijden onder zogenaamde beeldruis. Beter is het om te letten op de maat van het lichtgevoelige element (CCD of CMOS) - hoe groter, hoe lichtgevoeliger en hoe kleiner de kans op ruis. Ook hier speelt de lensopening (diafragma) een belangrijke rol.


Ga voor een degelijke optische zoomfunctie

Ga voor een degelijke optische zoomfunctie

Om ook van ver mooie foto’s te nemen, moet je camera beschikken over een zoomfunctie. Daarin onderscheiden we twee types: optische en digitale zoom. Geef de voorkeur aan optische zoom, want daarmee haal je verre onderwerpen zonder kwaliteitsverlies dichterbij. Een digitale zoom daarentegen vergroot een deel van de foto uit, wat doorgaans wel gepaard gaat met kwaliteitsverlies.


Het belang van optische beeldstabilisatie – je mag gerust ademen, hoor

Het belang van optische beeldstabilisatie – je mag gerust ademen, hoor

Beeldstabilisatie zorgt ervoor dat de bewegingen die je zelf veroorzaakt, worden gecorrigeerd door de camera. Zeker wanneer je inzoomt op een onderwerp is een degelijke beeldstabilisatie cruciaal. Anders krijg je onvermijdelijk onscherpe foto’s.


Naar boven