Asperges klaarmaken? Met dit keukengerei is het kinderspel

Asperges klaarmaken? Met dit keukengerei is het kinderspel

 

door Martine Dumonceau

april 2017

De mooiste tijd van het jaar is aangebroken: de lente! Met de lente zijn ook de asperges weer in het land. Het ‘witte goud’ waar Vlamingen zo trots op zijn, is op vele menukaarten te vinden. Maar ook thuis kan je heerlijke gerechten met asperges op tafel toveren.

Dat is zelfs helemaal niet moeilijk, zeker als je het juiste keukengerei in huis hebt. Wij sommen op wat je nodig hebt om asperges klaar te maken, en geven je ook nog twee recepten cadeau.


Dunschiller Aspergekoker

Dunschiller

De eerste stap bij het bereiden van asperges is eigenlijk de belangrijkste, want het is cruciaal dat ze goed geschild zijn. Als dat niet het geval is, zijn asperges te draderig. Een goede dunschiller is sowieso onmisbaar in de keuken, maar dat geldt dus zeker als je asperges wil klaarmaken.

Aspergekoker

Asperges kook je best verticaal. De reden: aspergepunten mogen niet onder water liggen, anders worden ze tot pulp gekookt. Een speciale aspergekoker zorgt ervoor dat ze verticaal blijven staan, zodat de zachte puntjes gestoomd worden in plaats van niet meegekookt. Buiten het aspergeseizoen kan deze kookpot dienen als pastakoker.

Sauspan Grillpan

Sauspan

Met een sauspan van Demeyere haal je topkwaliteit in huis. Door de conische vorm van de sauspan, kan je gemakkelijker met een garde de inhoud opkloppen tot een smeuïg geheel. Deze sauspannen zijn ook zeer handig om boter in te smelten en kleine porties in op te warmen. Voor delicate sauzen zoals hollandaise en bearnaise is een sauteuse erg handig. De vorm zorgt voor een homogene warmteverdeling tot aan de rand.

Grillpan

Wil je zo veel mogelijk smaak geven aan je asperges? Dan is grillen een ideale manier om ze klaar te maken. Het is bovendien heel eenvoudig: je grilt de andere ingrediënten samen met de asperges in dezelfde grillpan. Het resultaat: meer smaak én minder afwas. Wil je een ideetje voor een gerecht met gegrilde asperges? Lees dan zeker verder.

Rasp Eipocheerder

Rasp

Ook heerlijk om je aspergegerecht op smaak te brengen: Parmezaanse kaas, nootmuskaat of een zeste van citroen. Met een handige fijne rasp breng je in een handomdraai je asperges op smaak. Een grove rasp gebruik je om bijvoorbeeld hardgekookte eieren toe te voegen.

Eipocheerder

Een gepocheerd eitje is een echte smaakmaker bij asperges. De gemakkelijkste manier om het klaar te maken, is met een eipocheerder.


Asperges met hollandaise en garnalen

Asperges met hollandaise en garnalen

Ingrediënten voor 4 personen
• 2 kilo asperges
• 250 gram garnalen
• 150 gram boter
• 3 eierdooiers
• 3 eetlepels water
• Sap van een halve citroen
• Peper en zout
• Peterselie of bieslook
Bereiding
• Schil de asperges grondig.
• Kook ze gaar in flink gezouten water en laat ze uitlekken op een stoffen servet.
• Smelt de boter.
• Klop de eierdooiers, het citroensap en de drie eetlepels water op een zacht vuurtje tot schuim.
• Roer de boter onder het geklopte schuim.
• Warm de asperges op in boter en kruid met peper en zout.
• Serveer de asperges met de hollandaisesaus en de garnalen.
• Versier eventueel met peterselie of bieslook.
• Klaar om te serveren!


Gegrilde asperges met chorizo en look

Gegrilde asperges met chorizo en look

Ingrediënten voor 4 personen
• 10 witte asperges
• 10 groene asperges
• 2 teentjes look
• 50 gram chorizo
• 1 el olie
Bereiding
• Schil de witte asperges met een dunschiller en verwijder de harde onderkant. De groene asperges hoef je niet te schillen: hier volstaat het om de harde uiteindes weg te snijden.
• Verhit de grillpan en voeg wat olie toe.
• Snij de chorizo in stukjes. Bak ze met een teentje look in een gewone pan tot de randen krokant zijn.
• Meng de chorizo en de asperges door elkaar.
• Klaar om te serveren!


Naar boven