Black Friday

Black Friday in België: waar komt het vandaan?

 

door Sofie Geyskens

november 2016

Vrijdag 25 november is in de Verenigde Staten dé dag van het jaar voor koopjesjagers: Black Friday. Mensen staan er al uren voor de winkels opengaan in de rij om superkortingen te krijgen. Ook in België gaat deze dag niet onopgemerkt voorbij. Steeds meer winkelketens geven het hele weekend lang kortingen en openen zelfs de deuren op zondag.

Waar komt die traditie nu vandaan? En waar kan je bij ons superkoopjes doen?


Wat is Black Friday

Wat is Black Friday?

Black Friday valt traditioneel op de vrijdag na de Amerikaanse feestdag Thanksgiving. Winkels openen extra vroeg de deuren en geven grote kortingen om het seizoen van het kerstshoppen op gang te trekken.

Door de uitzonderlijke kortingen is dit voor velen hét moment om duurdere aankopen te doen. En daar gaan sommige Amerikanen heel ver voor: elk jaar ontstaan er vechtpartijen omdat mensen zeker niet naast een bepaald product willen grijpen. Nergens in de wereld wordt in 24 uur tijd zo veel geld uitgegeven als in de Verenigde Staten tijdens Black Friday.


Black Friday: Waarom heet het zo?

Black Friday: waarom heet het zo?

Er zijn twee theorieën die de term Black Friday (‘zwarte vrijdag’) verklaren:

  • Volgens één theorie zou Black Friday voor het eerst vernoemd zijn in de jaren zestig in Philadelphia. Het ging om een verwijzing naar de drukte in het verkeer en de winkelstraten.
  • Een andere verklaring, die begin jaren 80 voor het eerst naar boven kwam, is dat het de eerste dag van het jaar is waarop winkeliers winst maken. In de Verenigde Staten wordt verlies met rood aangeduid in de boekhouding. Op Black Friday zitten ze voor het eerst weer in de ‘zwarte cijfers’.

Cyber Monday: het online alternatief

Cyber Monday: het online alternatief

Ook webshops doen mee. In 2008 werd zelfs Cyber Monday gelanceerd als tegenhanger voor Black Friday, met het doel om online verkopen een boost te geven. Deze valt op de maandag vlak na Black Friday.


Black Friday: Selexion doet mee!

Black Friday: Selexion doet mee!

Bij Selexion geniet je maar liefst vier dagen van Black Friday-koopjes. Zo pakken we meteen ook Cyber Monday mee. Tussen 25 en 28 november krijg je zowel in onze winkels als in onze webshop maar liefst 20% korting op een grote selectie toestellen.

Het uitgelezen moment om misschien al kerstcadeaus te shoppen alvorens de eindejaarsdrukte van start gaat.


Naar boven