Bescherm je kind tegen cyberpesten en andere online gevaren

Bescherm je kind tegen cyberpesten en andere online gevaren

 

door Kelly De Ridder

februari 2017

Wist je dat ongeveer één op de tien Vlaamse jongeren wel eens slachtoffer is van cyberpesten? Daarom riep de Vlaamse overheid de Week tegen (cyber)pesten in het leven die telkens in februari loopt.

Omdat het welzijn en de veiligheid van je kind het allerbelangrijkste is, geven we enkele tips om er controle over te houden. Kinderen en jongeren worden via smartphones, tablets, apps en bepaalde programma’s blootgesteld aan potentiële bedreigingen. Waarin schuilen de gevaren? En hoe kan je je kind hiertegen beschermen?


De gevaren van het internet

1. Sociale media

1. Sociale media

Een discussie die in veel gezinnen gevoerd wordt, is vanaf welke leeftijd kinderen een profiel mogen hebben op sociale media. Facebook, Twitter en Snapchat zetten zelf de minimumleeftijd voor gebruikers op 13 jaar. Dat is nog vrij jong, en als ouder wil je dus graag nog enige controle houden over wat je kind juist doet op die sociale media.

Goede afspraken zijn hier belangrijk: als je de activiteit van je zoon of dochter op sociale media controleert, hou dan ook rekening met zijn of haar privacy. Ga dus niet stiekem de berichten van zoon- of dochterlief bekijken, maar praat erover en maak duidelijk dat je kind altijd bij jou terecht kan bij twijfels.


2. Cyberpesten

2. Cyberpesten

Als kinderen via het internet verbonden zijn met de buitenwereld, lopen ze het risico om het slachtoffer te worden van cyberpesten.

Moedig je zoon of dochter aan om het meteen aan iemand te vertellen als ze geconfronteerd worden met pestgedrag. Soms kan iets wat begint als een grap leiden tot een situatie waarbij ongepaste en soms kwetsende beelden of berichten worden verspreid. Hoe eerder er over gepraat wordt, hoe eerder er iets aan kan gedaan worden.

Je wil er als ouder niet aan denken, maar het is ook mogelijk dat je kind zélf de pester is. Een bericht dat misschien onschuldig bedoeld is, kan kwetsend overkomen en zelfs een eigen leven gaan leiden wanneer het verspreid wordt op het internet. Ook een ongewenste opmerking over iemand via een status is een vorm van cyberpesten..


3. Sexting

3. Sexting

Jongeren staan niet altijd stil bij de gevolgen van hun online acties. Onder invloed van anderen sturen ze soms foto’s of berichten door die niet voor andermans ogen bestemd zijn. Wanneer seksueel getinte foto’s, afbeeldingen of berichten verstuurd worden naar anderen, bijvoorbeeld via Snapchat, spreekt men van sexting.

Het principe van Snapchat is dat een foto die verstuurd wordt maar een beperkte tijd zichtbaar blijft, en dan weer verdwijnt. Net daardoor geeft het jongeren een vals gevoel van veiligheid, want andere gebruikers kunnen screenshots maken van de foto en hem bewaren of verder verspreiden.

Het is daarom belangrijk om je kinderen bewust te maken van de gevolgen wanneer ze afbeeldingen of berichten verzenden via Snapchat of andere media.


4. Grooming

4. Grooming

Sociale media worden ook gebruikt door mensen met minder goede bedoelingen. Zo zien pedofielen er mogelijkheden in om aan grooming te doen. Daarbij proberen ze een minderjarige tot een relatie te verleiden via sociale media. Om dit te voorkomen, kan je je kinderen de volgende regels meegeven:

  • Praat niet met vreemden online
  • Accepteer geen vriendschapsverzoeken van mensen die je niet kent
  • Als je een vreemd bericht krijgt, meld het dan aan je ouders
  • Maak je kind duidelijk dat hij of zij je moet inlichten als iemand om een ontmoeting vraagt. Je kind moet altijd kunnen controleren om wie het gaat als hij of zij online een nieuwe vriend of vriendin heeft.


5. Illegale downloads

5. Illegale downloads

Illegale downloads zijn als ouder moeilijker te controleren. Maar ze houden ook gevaren in: ze kunnen een besmetting door malware veroorzaken.

De beste manier om dit te vermijden is je kind in te lichten over de mogelijke gevolgen. Een illegaal gedownloade (en dus gratis) film of liedje kan aantrekkelijk lijken, maar dat weegt niet op tegen de risico’s.

Ook pornografische websites kunnen worden geblokkeerd met behulp van ouderlijke controle, zodat uw kinderen geen toegang krijgen tot websites met expliciete inhoud. Deze instelling kan relatief eenvoudig worden in- en uitgeschakeld door contact met uw provider op te nemen.


6. Malware

6. Malware

Veel mensen nemen risico’s met de beveiliging van hun computer en internet. Met als gevaar dat malware vrij spel heeft om zich te installeren. Geef het goede voorbeeld: zorg voor een goede computer- en internethygiëne. Alleen zo leer je je kinderen om dat ook te doen.


Tips voor een goede internethygiëne

Tips voor een goede internethygiëne

Enkele eenvoudige richtlijnen kunnen je helpen om malware geen kans te geven.

Vertrouw niet alles op sociale media

Wat vrienden op sociale media posten, is niet altijd betrouwbaar. 70% van de oplichterij wordt op sociale media handmatig gedeeld.

Hou je wachtwoord voor jezelf

Deel nooit je wachtwoord met vrienden. Verander het regelmatig, bij voorkeur elke 6 tot 8 weken.

Voer updates zo snel mogelijk uit

Voer altijd zo snel mogelijk updates uit van je besturingsprogramma. Wanneer Windows aangeeft dat je computer moet worden bijgewerkt, betekent dit vaak dat er een zwakke plek moet worden weggewerkt.

Wees voorzichtig met online aankopen

Wees niet bang om aankopen te doen via het internet, maar wees wel voorzichtig. Controleer of de website een SSL (Secure Socket Layer) gebruikt, een extra beveiligingslaag die gevoelige informatie onzichtbaar maakt voor derden. Hoe je dat controleert? Bij een website met SSL wordt een slot- of sleutelpictogram getoond voor de URL in de browserbalk.

Open geen verdachte e-mails

Open geen e-mails van willekeurige afzenders of verdacht ogende e-mails van vrienden, zelfs als je nieuwsgierig bent.

Let op voor websites met veel pop-ups

Bezoek geen websites met veel advertenties en pop-ups. Deze kunnen veel malware bevatten.

Denk aan internetbeveiliging

Zorg ervoor dat uw internetbeveiliging up-to-date is en constant actief is. Een internetbeveiligingspakket biedt de meest complete bescherming tegen online bedreigingen.

Gebruik een veilige zoekmachine

Een veilige zoekmachine zoals Norton Safe Search gaat actief op zoek naar mogelijke bedreigingen op het web. Je bent daardoor zeker dat je alleen gelegitimeerde websites bezoekt.


Dé tip voor ouders: communicatie

Dé tip voor ouders: communicatie

Hét trefwoord voor veilig internetten is communicatie. Praat met je kind over wat hij of zij online doet, en maak duidelijk wat de gevaren zijn. Als je open bent over de geheimen van het internet, weten kinderen beter hoe ze ermee moeten omgaan. Als ze de gevaren kennen, kunnen ze die ontwijken of kunnen ze een probleem melden bij een vertrouwenspersoon.

Naar boven