Heeft een compact camera naast je smartphone nog zin?

Heeft een compact camera naast je smartphone nog zin?

 

door Dirk De Wilde

december 2016

Nu smartphones steeds betere specificaties hebben, vraag je je misschien wel eens af wat het nut van een compact- of reflexcamera nog is. En hoe weet je welke camera je moet kopen?

Op heel wat fora vind je uitgebreid debat over de zin en onzin van verschillende cameratypes. Iedereen heeft een eigen mening en de voorkeur hangt bijna altijd samen met de vraag, “waarvoor wil je je camera gebruiken en wat voor foto’s wil je nemen?”


Welke camera moet je kiezen?

Welke camera moet je kiezen?

In grote lijnen onderscheiden we 3 type camera’s: reflexcamera’s, compact camera’s en smartphone camera’s.

 • DSLR (digital single lens reflex) of reflexcamera is waar de meeste mensen aan denken als het om betere fotografie gaat. Denk aan het zwaardere basistoestel en betere lens. Er bestaan vandaag ook camera’s zonder spiegelreflex in deze categorie. Deze zijn veel compacter en vooral sneller.
 • Compact camera’s zijn klein en neem je makkelijk mee. Toch hebben ze nog heel wat geavanceerde functies aan boord, zoals een optische lens. Ze zijn echter zelden zo uitgebreid als een reflexcamera.
 • Smartphone camera’s heb je vandaag mee aan boord van je telefoon. Afhankelijk van je smartphone merk je een grote diversiteit in kwaliteit van de camera.

Aan het uiteinde van het spectrum heb je enerzijds spiegelreflexcamera’s voor professionals en anderzijds smartphones voor occasioneel gebruik. Het spanningsveld ligt in het midden, bij de camera voor amateurfotografen.

In deze gids zoomen we hierop in met de voor- en nadelen van smartphone en compact camera’s.


De opmars van smartphone camera’s

De opmars van smartphone camera’s

Een van de belangrijkste factoren die de impact van smartphones op fotografie verklaren is de beschikbaarheid of het gemak. Je hebt je smartphone altijd bij je. Een cameratoestel neem je niet zomaar mee.

Daarnaast ben je met een smartphone vaak met het internet verbonden, via een mobiel netwerk of Wifi. Daardoor kan je je foto’s snel opladen naar sociale media of digitale opslagruimte (cloud). De integratie van je galerij met je social media apps zorgt ervoor dat delen kinderspel is.

Een aardige bijkomstigheid is dat smartphoneschermen steeds groter worden. Dat maakt het bekijken of tonen van je foto aangenaam. Sommige smartphones hebben zelfs een hogere resolutie dan camera schermen.

De populariteit van foto apps zoals Instagram en Snapchat tonen de nood van een creatieve uitlaatklep aan. Ondanks de mogelijkheden met deze creatieve filters schiet je altijd foto’s in full auto modus waardoor je weinig creatieve controle hebt over je basisfoto.

Deze voordelen zorgen ervoor dat smartphones in een aantal situaties de ideale fotocamera zijn. Maar er zijn ook wat nadelen aan verbonden, waar een compact camera ideaal voor is.

“Compact camera’s zijn vooral in trek bij amateurfotografen die maximale kwaliteit en creatieve controle willen over hun foto’s.”


Het nut van compact camera’s

Het nut van compact camera’s

Smartphones zijn goed voor statische en stilstaande objecten bij ideale belichting. Maar wat met bewegende objecten of moeilijke lichtomstandigheden? Daar schieten smartphone camera’s tekort.

Voordelen van een compact camera

De meest besproken verschillen tussen smartphone en compact camera’s door fotografen vinden we in de lens en de sensor.

 • Door het slanke design beschikken smartphones vaak enkel over een digitale zoom. Daardoor zorgt het dichterbij halen van een object in de verte voor kwaliteitsverlies.
 • Compact camera’s beschikken daarentegen over een optische zoom van 3x tot zelfs 60x waardoor zoomen geen kwaliteitsverlies geeft. Controle over de zoom is cruciaal voor fotografen.
 • Ook voor macrofotografie heb je een goeie lens nodig. Smartphones hebben meestal zo’n 10cm afstand van het object nodig. Met een goeie lens van een compact camera kan je foto’s tot op 1cm nemen.
 • Met een compact cameralens kan je ook focussen op objecten in je foto door je achtergrond te vervagen, met betere foto’s tot gevolg.
 • Licht en snelheid

  De lichtsensor en sluitertijd is een andere cruciale eigenschap van goeie fotografie. Denk maar aan bewegende objecten of foto’s in een slecht belichte ruimte. Smartphones zijn meestal ontoereikend in deze situaties. Nochtans komt het voor dat je net dán een goeie foto wil nemen.

  Compact camera’s nemen dankzij een groter diafragma tot 4x meer licht op, ook bij moeilijke omstandigheden. Een betere lichtinval zorgt ook voor betere bevriezing van je object op het moment van opname. Daardoor is je foto scherper en beter belicht, ook als het in beweging is.

  De flash in je smartphone overbelicht je foto soms in een donkere omgeving. Compact camera’s hebben daarentegen een meer intelligente flash en betere samenwerking met je diafragma waardoor de belichting in extreme omstandigheden beter is.

  Vergeet ook niet de stabilisator. Die zorgt ervoor dat bewegingen of trillingen van de fotograaf niet zorgen voor onscherpe foto’s. Smartphones maken gebruik van een digitale stabilisator die ten koste gaat van je fotokwaliteit. Compact camera’s gaan hier anders mee om waardoor de stabilisator nooit de kwaliteit van de foto beperkt.

  Een populaire eigenschap van foto’s is het aantal megapixels. Waar smartphones vandaag 13 megapixels halen, is de norm voor een compact camera 20+ megapixel.


Praktische overwegingen

Praktische overwegingen

Naast de belangrijkste verschillen in fotokwaliteit zijn er ook enkele praktische bedenkingen die je moet meenemen.

Met een goeie smartphone batterij kom je wellicht een dag rond. Maar wat als je veel video’s of foto’s wil nemen? Denk ook aan je flash die batterij verbruikt. Ga je naar buiten om veel foto’s te nemen, zoals bij een festival, street photography of ander evenement? Dan kies je beter voor een compact camera. Daar neem je zo’n 500 foto’s per batterij.

De camera van je smartphone is vaak gelinkt aan het prijskaartje. Hoe duurder je smartphone, hoe beter je camera. Een smartphone met een goede camera vind je vaak alleen in het hogere segment. Wil je geen dure smartphone kopen? Dan kijk je beter naar een compact camera die vandaag betaalbaar is.


Conclusie

Conclusie

Experimenteer jij graag met manuele controle over lichtinval, sluitertijd en zoom? Wil je creatieve controle en uitstekende kwaliteitsfoto’s in alle omstandigheden? Dan is een compact camera een goeie optie.

Neem de Canon PowerShot G9X bijvoorbeeld: een slanke compact camera met 20.2 megapixels die in je broekzak past met een heldere lens, grote sensor en heel wat connectiviteit zoals Wifi, Bluetooth en NFC.

Naar boven