Het belang van back-ups en extra opslagcapaciteit

Het belang van back-ups en extra opslagcapaciteit

 

door Kelly De Ridder

maart 2017

3 op de 10 Belgen maakten het voorbije jaar geen enkele back-up van hun smartphone, tablet of videocamera. Dat maakte Seagate, producent van harde schijven, bekend naar aanleiding van World Back-up Day op 31 maart 2017. Meer dan 40 procent van de Belgen weet zelfs niet precies wat een back-up is. Nochtans is een back-up maken helemaal niet moeilijk.

Back-up maken? Vergeet je smartphone en tablet niet!

Back-up maken? Vergeet je smartphone en tablet niet!

Bij back-ups denken we vaak spontaan aan computers en laptops, terwijl we de smartphone, tablet en videocamera meestal vergeten. Nochtans bevatten die toestellen ook vaak data die we écht niet willen kwijtraken, zoals foto’s en video’s. Amper 35 procent van de Belgen die regelmatig een back-up maken, deden dat ook voor hun smartphone.

Back-up in de cloud of op een externe harde schijf?

Om regelmatig een kopie van al je bestanden te nemen, heb je extra opslagcapaciteit nodig. Ofwel schaf je een externe harde schijf aan, ofwel sla je data op via een cloudopslagservice, zoals Dropbox, Google Drive of iCloud. De meeste Belgen (76 procent) geven de voorkeur aan de externe harde schijf voor de eenvoud, betrouwbaarheid en prijs-kwaliteitverhouding. Om foto’s en bestanden op al je toestellen veilig op te slaan, heb je algauw enkele terabyte nodig. Voor een iCloud-, Google Drive-, of Dropboxaccount van die omvang betaal je maandelijks meer dan 50 euro, terwijl je al een externe harde schijf van 1 TB hebt vanaf 74,99 euro.


Het verschil tussen een back-up en synchroniseren

Het verschil tussen een back-up en synchroniseren

Een back-up is een exacte kopie van wat er op je computer of toestel staat op een bepaald moment. Verwijder je iets op het toestel, dan blijft het bestand wél gewoon behouden als back-up. Bij synchronisatie is dat niet het geval. Verwijder je een bestand of je toestel, dan gaat het ook verloren op je externe schijf of in de cloud. Het voordeel van deze aanpak is dat je opslagruimte bespaart, maar het risico op dataverlies blijft wel bestaan.

Automatische back-ups zijn een must

Koop je een externe harde schijf van Seagate? Dan ontvang je er gratis software bij die automatisch back-ups inplant en de opslagcapaciteit van je externe schijf beheert. Zo beschik je altijd over een recente kopie van je data.

Onze raad? Maak gebruik van die optie en vier World Back-up Day voortaan zorgeloos en zonder dataverlies!

Breid de opslagcapaciteit van je PS4 uit met een externe harde schijf

Breid de opslagcapaciteit van je PS4 uit met een externe harde schijf

Gamers opgelet! Sony heeft trouwens eindelijk een oplossing voor de beperkte opslagcapaciteit van de populaire PlayStation 4. Sinds systeemupdate 4.50 is het namelijk mogelijk een externe harde schijf aan te sluiten op je console. Hierdoor kun je de totale opslagcapaciteit van 500 GB of 1 TB opdrijven tot een flinke 8 TB! Externe harde schijf nodig, iemand?

PS4 systeemupdate 4.50

Gamers konden tot nog toe enkel de interne harde schijf van hun console upgraden, maar nu maakt Sony het dus nog gemakkelijker om de beperkte opslagcapaciteit van haar meest succesvolle console ooit te boosten. Al wat je nodig hebt, is een externe harde schijf met USB 3-aansluiting, zoals de Seagate Back-up Plus Slim, en een USB-kabel.

Handig, want fervente gamers moesten vaak spelletjes van hun harde schijf wissen om plaats te maken voor nieuwe. Dat is nu allemaal verleden tijd. Zowel het Pro-model als de originele en slim-versies van de PS4 ondersteunen externe harde schijven tot 8TB. Sla zowel games als applicaties rechtstreeks op de externe harde schijf op (voor de game saves gebruikt de PS4 nog steeds de interne opslag) en beheer de content vervolgens eenvoudig via de PS4-interface. Alle applicaties verschijnen ook in het Homescreen zodat je gemakkelijk kunt bijhouden welke apps je recent hebt gebruikt.

Ben jij een gamer? Doe jezelf dan een plezier en schaf een externe harde schijf aan.

Naar boven