Met deze gebakklassiekers scoor je tijdens de feestdagen

Met deze gebakklassiekers scoor je tijdens de feestdagen

 

door Martine Dumonceau

december 2016

De feestdagen zijn dé periode bij uitstek om het thuis extra gezellig te maken met vrienden en familie. Time to shine dus voor wie graag bakt. Het is veel leuker om bezoekers te laten proeven van zelfgemaakt gebak dan van een taart uit de winkel.

Een algemene trend die zich ook in de keuken doorzet, is die van de nostalgie: mensen houden van klassiek gebak zoals grootmoeder het vroeger maakte. Eenvoudige, pure recepten zijn vandaag dan ook razend populair. Hier vind je enkele ideetjes!


Madeleines

Madeleines

Dit minicakeje is een eenvoudige klassieker. Het deeg voor een madeleine maak je gemakkelijk met bloem, suiker, boter en eieren. Verder heb je een bakvorm voor madeleines nodig met de typische schelpvorm.


Macarons

Macarons

Nog een heerlijke nostalgisch gebakje dat iedereen kent, is het macaronkoekje, gemaakt van amandelpoeder, opgeklopt eiwit en poedersuiker. Niet het gemakkelijkste gebakje om te maken, maar wel eentje waarmee je indruk maakt. Voor gekleurde macarons kan je poederkleurstof toevoegen. Ook voor dit koekje vind je speciale bakvormen.


Kerstkoekjes

Kerstkoekjes

Kerstkoekjes kan je in verschillende vormen maken: kerstballen of -boompjes, sterren, hartjes,… met icing kan je nog extra versiering aanbrengen in verschillende kleuren. Als jouw koekjes te mooi zijn om op te eten, kan je ze zelfs in de kerstboom hangen.


Cake

Cake

De klassieker onder de cakes is de quatre-quarts. Het recept is gemakkelijk te onthouden. De naam verraadt namelijk de verhouding van de ingrediënten: deze cake bevat net evenveel bloem, suiker, boter als eieren.

Een variant van deze quatre-quarts is appelcake op grootmoeders wijze. Naast de basisingrediënten voeg je schijfjes appel toe aan de cake.


Moelleux

Moelleux

Een moderner, maar tevens immens populair gebak bij de Belgen is de chocolade moelleux. Het vergt wat oefening om de chocolade vanbinnen perfect ‘lopend’ te maken, maar scoren doe je er sowieso mee. Als je moelleux maakt, zijn doorschijnende bakvormpjes handig. Zo kan je ze goed volgen terwijl ze in de oven staan.

Keukenrobot

De recepten en smaken mogen dan wel uit grootmoeders tijd zijn, de hulpmiddelen om deeg te maken zijn gelukkig handiger geworden met de jaren:

  • De KitchenAid-keukenrobot past helemaal in de nostalgie-trend. De mixer bestaat al bijna honderd jaar. Op het vlak van design blijft KitchenAid trouw aan het originele model, maar de technologie is intussen zo verfijnd dat je er zeer snel je deeg mee mengt.
  • Als je van modern design houdt, is de Kenwood Chef Elite XL je ideale sous-chef bij alle mogelijke gerechten: snijden, raspen, slagroom kloppen en zelfs fruitsap persen doet hij snel en krachtig.

Bakvorm

Een bakvorm is onmisbaar. Silicone bakvormen zijn er niet alleen in leuke kleurtjes, ze zijn ook erg handig. Ze hebben een soepele vorm, waardoor je het gebak er gemakkelijk kan uithalen. Macarons, muffins, cake of taart: voor alle klassiekers vind je een vorm.

Voor cupcakes zijn er speciale sets op de markt, waarin zowel bakvormen als extra versieringen zitten.


Naar boven