Sint-Valentijn: het mysterie rond de feestdag van de liefde

Sint-Valentijn: het mysterie rond de feestdag van de liefde

 

door Sofie Geyskens

januari 2017

14 februari nadert met rasse schreden en de traditie luidt dat koppels, jong en oud, op zoek gaan naar het perfecte Valentijnsgeschenk. Deze gewoonte om geliefden in de watten te leggen op 14 februari gaat al eeuwen mee. Maar de herkomst van Valentijnsdag is – net als de liefde zelf – een mysterie. Al zijn er wel verschillende legendes die aan de basis van de traditie liggen. Wie was nu die Sint-Valentijn, en waarom wordt zijn naam verbonden aan de feestdag van de liefde


De priester die vecht voor de liefde

De priester die vecht voor de liefde

Volgens één legende was Sint-Valentijn een Romeinse priester die leefde in de derde eeuw. Keizer Claudius II verbood jonge mannen om te trouwen, omdat hij vond dat single mannen betere soldaten waren. Priester Valentijn, die de onrechtvaardigheid van deze wet inzag, ging er tegenin door in het geheim toch huwelijken te voltrekken tussen mannen en vrouwen. Toen Claudius dit ontdekte, onderging Valentijn de doodstraf.

De reddende engel voor gevangenen in Rome

Andere verhalen beschrijven Valentijn als een reddende engel. Hij zou Christenen hebben geholpen te ontsnappen uit Romeinse gevangenissen, omdat ze er geslagen en gemarteld werden. Ook deze Valentijn zou zijn nobele daad met de dood hebben bekocht.

Van anoniem briefje tot cadeaus

In de 18de eeuw groeide het gebruik om anonieme briefjes met lieve woorden te versturen naar een geliefde. De productie van wenskaarten vanaf de 19ste eeuw gaf de Valentijnstraditie een boost.

Vandaag staat Valentijnsdag al lang niet meer voor anonieme brieven. Geliefden wenden de traditie aan om elkaar in de bloemetjes te zetten en zo hun liefde te tonen.


Populaire Valentijnscadeaus

Vergeet chocolade, parfum of bloemen: dit jaar verwen je je geliefde met een duurzaam cadeau. Een activity tracker, scheerapparaat of stijltang komt je Valentijntje immers élke dag van pas. Dit zijn onze suggesties:

Convertible pc

Convertible pc

Een perfect Valentijnscadeau waar je het hele jaar romantische momenten mee kan beleven, is de HP Pavilion X360. Een serie kijken in bed? Een romcom op het vliegtuig? Een hartverwarmende mail sturen tussen het werk door? Het kan allemaal met deze laptop, die je in een handomdraai omvormt tot tablet.

Instax Love Pack

Instax Love Pack

Met het Love Pack van Fuji Instax maak je zelf iets moois voor je geliefde. In de sexy verpakking met warme, liefdesrode elementen vind je een zwarte Instax Mini 8-camera en een filmpje voor 10 opnames.

Samen met een verleidelijk zwart maskertje en een flesje massageolie staat dit cadeautje garant voor een geslaagde romantische avond. In de cadeauverpakking vind je ook een code om op Instax.be een themasticker aan te vragen.

Sporthorloge

Sporthorloge

Met de roze Garmin Vivofit 2 activity tracker help je je liefste om haar goede voornemens vol te houden. De activity tracker heeft een ingebouwde stappenteller en houdt tevens je calorieverbruik, de afstand die je aflegt én je slaapritme bij.

Stijltang

Stijltang

Deze stijltang met stoom is geschikt voor ieder haartype, zelfs voor gekleurd haar. Met de intrekbare kam kan je je haar van tevoren kammen en knoopvrij maken. Er zijn vijf temperatuurstanden die je toelaten om de geschikte temperatuur te kiezen die voor jouw haar. Voor de mannen is er een extra voordeel: dankzij de stoomfunctie is je Valentijntje is in no time klaar wanneer jullie naar een etentje vertrekken.

Winybar

Winybar

Een nuttig cadeau voor hem en haar is de Winybar: een wijnvatje van 3 liter waarmee je elk etentje en feestje tot een succes maakt. Je kan het plaatsen waar je wil, het past zowel in het midden van de tafel als bijvoorbeeld op de buffetkast. De wijn blijft op temperatuur dankzij de dubbele wand.


Selexion makes your Valentine better!

Selexion makes your Valentine better!

Bovendien geniet je nu van maar liefst 14% korting op alle artikelen uit onze Valentijnsselectie. Zo helpen we je het juiste cadeau te vinden, en dat zelfs heel budgetvriendelijk.

Happy Love!

Naar het overzicht


Naar boven