Slow Cooking

Slow Cooking

graag traag!

 

door Martine Dumonceau

oktober 2016

Graag traag!

Heb jij het in het weekend graag traag, ook in de keuken? Kun je bovendien wel genieten van een perfect gegaard stukje vlees, een mals stoofpotje of Oosterse tajine? Met de juiste ingrediënten, het aangepaste kookgerei en voldoende tijd – die je kunt spenderen aan het uitgebreid aperitieven – serveer ook jij een ‘slow cooked’ gerecht om duimen en vingers af te likken.


Sous-vide: koken als in het restaurant

Sous-vide: koken als in het restaurant

Op restaurant een mals stukje vlees gegeten? Er bestaat veel kans dat het sous-vide werd bereid. Sous-vide of vacuümgaren is een techniek waarbij de ingrediënten eerst vacuüm worden verpakt om daarna op lage temperatuur in stoom of een waterbad te garen. Het resultaat is niet alleen gezonder – met een maximum behoud aan vitaminen en voedingsstoffen - maar vooral van ongekende smaak en malsheid.

Thuis geen beginnen aan? Toch wel! Met een folielasapparaat met vacuümfunctie kom je al een heel eind. Hiermee kun je het vlees samen met de smaakmakers – maar net zo goed andere ingrediënten zoals vis of groenten - luchtdicht verpakken waarna je ze bijvoorbeeld in de stoomoven rustig en op lage temperatuur gaart.

Geen stoomoven? Dan biedt een vrijstaande sous-vide cooker soelaas. Dankzij hun precieze temperatuurregeling blinken ze uit in gebruiksgemak en is het resultaat gegarandeerd.


Malse stoofpotjes

Malse stoofpotjes

Slow cooking, dat zijn ook zacht en langzaam sudderende stoofpotjes die het hele huis vullen met geuren om van te watertanden. Stoofpotje van wild en wintergroenten zoals spruitjes, raapjes en wortel? Een goed idee! Voor een zoete toets kun je eventueel perenstroop, veenbessenconfituur of zelfs peperkoek toevoegen.

Wie eer wil van zijn werk, zet best een cocotte in geëmailleerd gietijzer op het vuur. Zo’n pot staat garant voor een goede temperatuurverdeling en houdt het vocht binnen waardoor vlees mals en sappig wordt.


Oosters tintje

Oosters tintje

Zet eens de wereld op je tafel! Voor wie het allemaal wat ‘exotischer’ mag, is de tajine een aanrader. Ideaal voor Noord-Afrikaanse gerechten met onder meer op een laag pitje gestoofde groenten, kip, vis of lamsvlees. Tijdens de bereiding slaat de condens neer op het kegelvormige deksel en loopt het vocht terug in de schaal.

Let wel: een tajine in keramiek is niet geschikt voor inductie. Mag wel op alle andere vuren én in de oven. Ook de tajine zet je, net als de cocotte, zo van het vuur op de tafel.


Onze selectie

Solis sous-vide

Solis
sous-vide
meer info

Solis Vac

Solis
Vac
meer info

Emile Henry tajine

Emile Henry
tajine
meer info

Berghoff cocotte

Berghoff
cocotte 28cm
meer info

Naar boven