Soepen in plaats van snoepen

Soepen in plaats van snoepen

dé opkikker bij uitstek op miezerige herfstdagen

 

door Martine Dumonceau

oktober 2016

Soepen in plaats van snoepen

In het nieuws: onze jeugd eet nog steeds te ongezond. Te veel snelle suikers en te weinig fruit en groenten. Ons motto: laat ze soepen in plaats van snoepen! Bovendien vormt een dampend kommetje soep dé opkikker bij uitstek op miezerige herfstdagen. Doen dus!


Gezond én gemakkelijk

Gezond én gemakkelijk

Halen je kids hun neus op voor de groenten op hun bord? Probeer het eens met soep! Bovendien kun je zo ook minder evidente groenten, vermomd in een smakelijke soep, aan de man (of het kind) brengen. ‘Groene of oranje soep’ noem ik het dan, zonder veel extra toelichting.

Wanneer je ongeveer 600 gram groenten per liter water gebruikt, is één portie soep van 250 ml al goed voor ongeveer de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten. Ook de extra dosis water is mooi meegenomen. Bovendien is er niets zo gemakkelijk dan het maken van soep en kun je ze ruim op voorhand maken om vervolgens te bewaren en later op te warmen.

Naast de alledaagse soepen – ideaal ook om restjes groenten in te verwerken – zijn er ook tal van recepten waarmee je culinair kunt uitpakken. Door de soep te serveren met garnituur in fraaie kommen, zoals de aardewerken Soup Bowls van Le Creuset, oogt het geheel pas echt feestelijk.


Aan de slag!

Aan de slag!

Veel heb je niet nodig om een goede soep te maken. Een grote en hoge kookpot met deksel is uiteraard geen overbodige luxe, net als een goede staafmixer. Kies voor een degelijke kookpot met een vormvaste bodem die de hitte goed en gelijkmatig verdeelt.

Sommige potten mogen zo van het vuur op de tafel dankzij hun mooie afwerking. Wie het zich echt gemakkelijk wil maken, kan een heuse Soup Maker overwegen. Dit toestel kookt én mixt volautomatisch waardoor je zonder omkijken in minder dan een half uur een verse soep kunt serveren.


Pompoensoep met crumble van brood en spek

Pompoensoep met crumble van brood en spek (4-6 pers)

  • Voor de soep:
  • 1 flespompoen
  • 2 middelgrote uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 klein rood chilipepertje (optioneel)
  • 1 l groentebouillon
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 3 takjes tijm
  • 80 ml room of melk (optioneel)
  • 3 el olijfolie
  • versgemalen peper en zout
  • Voor de crumble:
  • 1 snede zuurdesembrood
  • 2 sneetjes spek

Verwarm de oven voor op 180°C. Rooster de snede brood en het spek krokant in de oven. Mix alles fijn en laat afkoelen.

Halveer de pompoen, lepel de pitten er uit, schil en snijd de pompoen in parten. Pel de uien en snijd in kwarten. Kneus de knoflookteentjes en hak het chilipepertje fijn. Leg de parten pompoen, ui, knoflook en chilipeper op de bakplaat. Strooi het kerrie- en paprikapoeder, peper, zout en enkele takjes tijm over de pompoen. Besprenkel met olijfolie.

Rooster de pompoen 30-40 minuten in de oven totdat de pompoen mooi zacht is. Haal de knoflook uit de schil en verwijder de takjes tijm. Voeg de zachte groenten bij de warme bouillon en mix fijn. Breng extra op smaak met peper en zout. Voeg extra bouillon toe indien de soep naar smaak te dik is.

Schenk de soep in Le Creuset soepkommen en serveer met de crumble, tijm en naar believen met melk of room.


Onze selectie

Le Creuset soepkom

Le Creuset
soepkom 11cm
meer info

Le Creuset soeppot

Le Creuset
soeppot 22cm
meer info

Moulinex Soup & Co

Moulinex
Soup&Co
meer info

Braun staafmixer

Braun
staafmixer MQ9005
meer info

Naar boven