Veilig online shoppen tijdens de feestdagen

Veilig online shoppen tijdens de feestdagen

 

door Kelly De Ridder

december 2016

In veel families krijgen de verlanglijstjes voor de feestdagen stilaan vorm. Net als de voorbije jaren zullen ook nu weer heel wat Belgen hun kerst- en eindejaarsaankopen online doen. Het biedt dan ook enkele voordelen:

  • Je vergelijkt gemakkelijk prijzen van verschillende webshops
  • Producten worden steeds sneller geleverd
  • Je ontloopt de grote drukte in de winkelstraten

Maar jammer genoeg is er ook een nadeel aan verbonden: de veiligheid. Als je iets aankoopt via een valse website, loop je het risico dat je financiële gegevens in verkeerde handen terechtkomen. Een aanbieding die aanvankelijk heel voordelig lijkt, kan je dan toch nog een financiële kater bezorgen.


Wat zijn valse of gevaarlijke websites?

Wat zijn valse of gevaarlijke websites?

Een valse website is gebouwd met het opzet om financiële en persoonlijke gegevens te stelen. Hij is echter vermomd als een bekende website die vertrouwen wekt. Dat kunnen grote online retailers zijn, maar ook websites voor internetbankieren en webshops van kleine bedrijven. Wanneer je als klant je gegevens invoert op zo’n kwaadwillige website, kunnen cybercriminelen ze gebruiken om geld van je bankrekening te halen.


Tips om je te wapenen

Tips om je te wapenen

Om dit te vermijden, is het belangrijk om je te wapenen tegen dit soort wanpraktijken. En dat doe je zo...

Winkel alleen via websites met HTTPS

De veiligste manier om te winkelen via het internet, is alleen websites te gebruiken met HTTPS. Zo ben je ervan verzekerd dat je een veilige verbinding maakt tussen het apparaat waarmee je surft en een website. Wil je weten hoe dit werkt? Lees dan meer over SSL-certificaten.

Laat geen installaties toe

Als er iets wordt geïnstalleerd of toestemming wordt gevraagd om codecs te installeren, sta dit dan niet toe. Sluit het tabblad in je browser.

Surf met een VPN

Een VPN (virtual private network), zoals Norton WiFi Privacy, maakt van wifi een beveiligde privéverbinding door je internetverkeer te versleutelen. Zelfs als iemand probeert mee te luisteren, kan hij alleen versleutelde data onderscheppen

Werk je programma’s bij

Voer altijd updates uit van je besturingssysteem en je beveiligingspakket. Hackers zoeken de zwakke plekken in de beveiliging van je software. Door je programma’s op tijd bij te werken, voorkom je dat zulke zwakke plekken ontstaan.

Gebruik een veilige zoekmachine

Een veilige zoekmachine zoals Norton Safe Search gaat actief op zoek naar mogelijke bedreigingen op het web. Je bent daardoor zeker dat je alleen gelegitimeerde websites bezoekt.

Installeer een beveiligingspakket

Wil je de meest complete bescherming tegen online bedreigingen, installeer dan een internetbeveiligingspakket. Eenvoudige antivirusprogramma’s volstaan niet meer om de nieuwste methodes van cybercriminelen op te sporen.


Gebruik Nortons volledige internetbeveiligingspakket in combinatie met Norton Safe Search om veilig te surfen.

Naar boven