Zuivere lucht in een gezonder huis

Zuivere lucht in een gezonder huis

 

door Annelies Van Kerkhove

juni 2017

Een luchtreiniger filtert microscopisch kleine stofdeeltjes uit de lucht zodat je weer vrij kunt ademhalen. Ideaal voor mensen met een allergie, problemen aan de luchtwegen of astma. Maar ook rokers of gezinnen met kinderen en huisdieren hebben baat bij een luchtfilter. In dit artikel kom je meer te weten over de voordelen én we overlopen waar je zoal op moet letten bij de aanschaf van een luchtreiniger.

Wist je dat de luchtkwaliteit binnen vaak slechter is dan buiten? Vooral tijdens de wintermaanden, wanneer we ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten houden, daalt de luchtkwaliteit. Stof en haren, maar ook huismijt, allerhande schimmels, pollen en bacteriën krijgen dan vrij spel. Een luchtreiniger biedt de oplossing. Die zuigt de onzuivere lucht op, filtert de allergenen en andere onzuiverheden weg en blaast de gezuiverde lucht vervolgens opnieuw de kamer in - en dat zonder warmteverlies.

De kracht van de luchtfilter

De kracht van de luchtfilter

Uiteraard kies je een luchtfilter in functie van de grootte van de ruimte. Zo is de Solis 3 in 1 Airwasher geschikt voor maximaal 28 m², terwijl de Bionaire Luchtreiniger BAP tot wel 75 m² aankan. Krachtigere filters zijn wel duurder. Verder let je het best ook op het debiet: die geeft aan hoeveel m³ lucht het toestel in één uur kan zuiveren. Zo heb je een indicatie hoe snel de filter werkt.


Niet alleen lucht verplaatsen

Niet alleen lucht verplaatsen

Niet elke luchtfilter onderschept dezelfde luchtdeeltjes. Toestellen met een actieve koolstoffilter zuiveren de lucht van grotere stofdeeltjes én ze verwijderen ook onaangename geurtjes. Ideaal voor rokers, families met kinderen en mensen met huisdieren. Voor het fijnere werk heb je een HEPA-filter nodig. Die haalt 99,97% van de kleinste deeltjes uit de lucht, zoals allergenen, pollen en bacteriën. Nog een extra tip: een uitwasbare voorfilter verlengt de levensduur van de eigenlijke filters aanzienlijk.


Méér dan een filter

Méér dan een filter

Naast de gewone luchtreinigers bestaan er ook toestellen die luchtzuivering combineren met luchtbevochtiging. De luchtfilter haalt de onzuiverheden uit de lucht, terwijl de bevochtiger zorgt voor een ideale vochtigheidsgraad, die ligt doorgaans tussen de 45 en 65%. Droge lucht is hierdoor volstrekt verleden tijd.


Stille krachten

Stille krachten

De ideale luchtreiniger is krachtig, maar is ook stil. Vooral handig als je het toestel in de slaap- of woonkamer wil plaatsen. Let dus goed op het aantal geproduceerde decibels dat vermeld wordt op de verpakking. Het geluidsniveau van de meeste luchtreinigers ligt rond de 25 dB. Hoger kan storend zijn en is eerder ongeschikt voor een leefruimte.


Naar boven