2.jpg

Windows 10: wat is nieuw?

We hebben er een tijdje op moeten wachten, maar dat had ook zijn reden: Windows 10 werd namelijk ontwikkeld op basis van de feedback van miljoenen gebruikers. Een mooi samenwerkingsproject dus. Mensen die hun vertrouwde Windows 7, Windows 8.1 en Windows Phone 8.1 niet kunnen missen, hoeven niet te vrezen: Windows 10 zal ook voor hen heel vertrouwd aanvoelen, mede omdat het menu ‘Start’ ook terug is in zijn vertrouwde linkerbenedenhoek – het weglaten daarvan was één van de grootste blunders van Windows 8. De navigatie maakt het bovendien heel erg gemakkelijk om nieuwe apps of toepassingen te integreren.

Eén van de interessante nieuwigheden van Windows 10 is Project Spartan, de uit het niets ontwikkelde browser die een ongekende internetbeleving belooft, en zo Internet Explorer allicht de ultieme doodsteek geeft (hoewel hij nog steeds in Windows 10 te vinden is). Zo maakt Project Spartan het mogelijk om vanaf je pc rechtstreeks op webpagina’s te schrijven, of favoriete pagina’s op te slaan en later offline te lezen.

Ook interessant is Cortana, de digitale assistent die je helpt in je zoektocht naar informatie. Op basis van de persoonlijke input die je Cortana geeft, krijg je suggesties op al je vragen, die je via tekst of met je stem ingeeft. En eveneens een drastische verbetering ten opzichte van Windows 8: het mailsysteem en de kalendertoepassingen. Veel transparanter, meer responsive, sneller, en met een interface die zich feilloos aan alle mogelijke schermgroottes aanpast.

Voor liefhebbers van games is er ook goed nieuws, want de gloednieuwe Xbox-app maakt het mogelijk al je Xbox One-spellen naar een Windows 10-pc of –tablet te streamen. Kortom, Windows 10 is een blijver.

Naar boven