0000.jpg

Instant camera’s

In de audiovisuele- en elektronicasector zijn comebacks schering en inslag. Iedereen voorspelde het einde van de bioscoop en radio toen de televisie werd uitgevonden – niets bleek minder waar. Televisie zelf kwam onder vuur te liggen met de opkomst van computers, tablets en smartphones, maar slaat momenteel terug met prachtige UHD- en OLED-versies waar de concurrentie een puntje kan aan zuigen. En enkele jaren geleden gingen heel wat klassieke fotozaken failliet omdat digitale camera’s en – wederom smartphones – het roer overnamen. Maar wat blijkt nu: na een periode helemaal te zijn verwaarloosd en vergeten, zijn instant camera’s met hun polaroidfoto’s opeens helemaal terug.

De reden is niet ver te zoeken. We leven momenteel in tijden die heel erg open staan voor nostalgie en ambacht: zelf gebreide mutsen en sjaals, koffie die we zelf zetten met eigenhandig geselecteerde bonen, vintage interieurartikelen, enzovoort. Instant camera’s passen perfect in dat rijtje: de resulterende polaroids zijn een directe verwijzing naar de seventies en eighthies.

Maar loont het dan eigenlijk de moeite een instant camera in huis te halen? Wat zijn de voordelen en troeven?

 1. Instant foto’s
  De naam verraadt het al: de camera’s bezorgen de gebruiker meteen zijn foto’s. Op die manier herbeleef je min of meer de vroegere kick van naar de fotozaak te trekken om de ontwikkelde foto’s van die ene familiereis of die fantastische eindejaarfuif op te halen. Dankzij het bescheiden formaat – vaak niet groter dan een bankkaart – zijn ze ook heel gemakkelijk op te bergen of aan de muur te hangen.

 2. Uiteenlopende designs
  Er zijn momenteel heel veel verschillende instant-cameramodellen op de markt: fors en compact, retro en modern, klassiek wit, strak zwart en alle mogelijke andere kleuren. Consumenten vinden dus gegarandeerd de compact camera die ze in gedachten hebben. Wat ze alvast allemaal gemeen hebben, is hun bescheiden gewicht – zware lenzen zijn hier immers niet aan de orde.

 3. Perfecte compagnon van social media
  Het is momenteel heel trendy om fysieke foto’s uit instant camera’s op sociale media te delen. Er wordt dan doorgaans met stift een commentaar op de witte zone van de foto geschreven (meestal een datum en concrete herinnering), en om daar vervolgens een digitale foto van te nemen. Het resultaat is het perfecte huwelijk van vintage en eigentijds.

 4. Niet vluchtig
  In tijden van apps als Snapchat, waarbij foto’s worden verstuurd die na enkele seconden alweer verdwijnen, is een fysieke foto een verademing. Er kunnen collages mee worden gemaakt, ze kunnen worden uitgedeeld en ze gaan niet verloren wanneer uw server crasht of smartphone gestolen wordt. En omdat ze zo klein zijn, passen ze in elke portefeuille.

 5. Heel gebruiksvriendelijk
  Instant camera’s staan niet bekend om hun talrijke knopjes en instellingen. U neemt een foto, wacht even tot hij ontwikkeld is, en klaar. Voor consumenten die de digitale revolutie veel te snel vinden gaan, is een instant camera dan misschien wel een godsgeschenk. Let wel, sommige instant camera’s beschikken wel degelijk over snufjes als een LCD-controlepaneel of een timersysteem.
Naar boven