000000.jpg

Wat zijn systeemcamera’s? En wat zijn de voordelen?

Systeemcamera’s worden ook wel hybride camera’s genoemd, omdat ze een perfect huwelijk vormen tussen een compact- en een spiegelreflexcamera. Waarom die kruising nodig was? Omdat compact camera’s voor veel gebruikers al te eenvoudig waren en qua beeldkwaliteit vaak te wensen overlieten, terwijl spiegelreflexcamera’s dan weer te zwaar, te groot, te complex of te prijsintensief waren voor het doel waarvoor ze dienen: op een praktische manier niet té veeleisende foto’s nemen. Systeemcamera’s zijn dus eigenlijk een gulden middenweg, omdat ze de nadelen van beide types neutraliseren, en tegelijkertijd hun voordelen verenigen.

Waar de systeemcamera afwijkt van de spiegelreflexcamera, is het feit dat hij niet over een spiegel beschikt die opklapt wanneer de opname wordt gemaakt – dat maakt de uitvoering doorgaans lichter en kleiner en dus gebruiksvriendelijker. Het maakt de camera ook minder ‘lawaaierig’, aangezien het opklappen van de spiegel niet meer te horen is telkens wanneer een foto wordt gemaakt.

Bovendien maakt de systeemcamera het mogelijk, net als bij spiegelreflex, verschillende lenzen te gebruiken, wat bij een compact camera dan weer niet het geval is. Aangezien die lenzen ook nog eens een stuk lichter worden uitgevoerd dan die van de spiegelreflexcamera, komt dat nogmaals het formaat en gewicht ten goede.

Dat wat de verschillen met beide andere cameratypes betreft. Als we de camera an sich bekijken, wat zijn dan zijn specifieke voordelen? Er zijn er nogal wat: gezichtsherkenning op basis van contrastdetectie, handig LCD-scherm om foto’s te beoordelen, verschillende mogelijke beeldformaten, uitgebreide focusmogelijkheden, ingebouwde Wifi, videomogelijkheden, enzovoort. Eigenlijk genieten hybride camera’s alle voordelen van de spiegelreflexcamera’s, maar zonder diens dure prijs en vaak logge uitbouw.

De nadelen moeten dan weer in het licht van een vergelijking met de twee andere types worden gezien. Zo is het niet mogelijk om, bij gebrek aan spiegel, écht door de lens te kijken en te zien wat die registreert. Maar gezien de mogelijkheden die Lcd-schermen vandaag bieden, is dat niet echt een onoverkomelijk probleem. Ander nadeel is dan weer dat de compact camera – nomen est omen – wel altijd compacter zal blijven dan de hybride.

Samengevat: de systeemcamera is een compacte spiegelreflexcamera of een compact camera met alle mogelijkheden die de spiegelreflexcamera biedt, minus de omvang en het gewicht. Eigenlijk alleen maar voordelen dus.

Wat zijn nu concreet de voordelen van een systeemcamera? Op welk vlak verschillen ze van compact camera’s?

 1. Gebalanceerd
  Prijs/kwaliteit is de systeemcamera voor uw ‘casual’ foto’s de beste keuze. De lenzen zijn verwisselbaar, tegenover de vaste lens van compact camera’s. De gamma van lenzen voor systeemcamera’s is nu nog reeds beperkt, maar breidt zich razendsnel uit.

 2. Draagbaar
  Vergeleken met de spiegelreflexcamera’s zijn systeem camera’s een pak lichter. Dit zorgt ervoor dat je niet continu moet zeulen met enerzijds het zware body van je camera en bijhorende lenzen.

 3. Eigen voorkeur
  Als je iets meer ervaring hebt als fotograaf, is het met een systeem camera perfect mogelijk om alles handmatig in te stellen. Dit zorgt ervoor dat jouw foto exact volgens jouw specifieke voorkeur gemaakt wordt. Diafragma, witbalans en sluitertijd kunnen een voor een worden aangepast in het menu.

 4. Geruisloze foto’s maken
  Door het ontbreken van een sluiter maakt de systeemcamera geen geluid bij het maken van een foto. Ook het wegvallen van een openklappende spiegel, zoals bij de spiegelreflexcamera, zorgt ervoor dat ook dit geen extra geluid maakt.

 5. Kwalitatieve foto’s
  Het grootste verschil met de compact camera’s is de grootte van de beeldsensor. Kortweg uitgelegd: hoe groter de beeldsensor, des te meer licht er op kan vallen. Dit zorgt ervoor dat er veel minder van beeldruis sprake is. De kwaliteit van de foto’s is onherroepelijk veel beter dan die van een compact camera.
Naar boven