header_smarthome.png

Slimmer huis, lagere energiefactuur

Door de opkomst van het internet en mobiele devices worden huizen steeds slimmer. Heel wat hardware in of rond de woning wordt namelijk – via chips of een volgsysteem – met het internet verbonden. Dan denken we onder meer aan verlichting, thermometers, rolluiken en verwarmingsketels. Met als gevolg meer energie-efficiëntie en een lagere elektriciteitsfactuur.

Internet of Things (IoT), zoals deze evolutie werd gedoopt, houdt concreet in dat het internet als aparte entiteit op een computer stilaan verdwijnt en ‘oplost’ in de toestellen die we dagelijks gebruiken. Dat betekent onder andere dat ze van op afstand kunnen gecontroleerd en gemonitord worden via de smartphone, of zelfstandig op gezette tijden activiteiten uitvoeren en tijdens dat proces zelfs bijleren, zodat ze in de toekomst de toestellen nog efficiënter aanwenden. Op termijn, wanneer de protocollen van gegroepeerde fabrikanten dat toelaten, zullen alle gemotoriseerde devices in de woning (rolluiken, zonnepanelen, dakvensters, zonweringen … ) via één mobiel apparaat bediend kunnen worden. Maar dat is nog even afwachten. Vandaag moeten we het stellen met afzonderlijke apps, wat niet wegneemt dat het gebruiksgemak en de energiebesparing wezenlijk kunnen worden geoptimaliseerd.

SMAPPEE

Het meest sprekende voorbeeld van zo’n smart home applicatie is SMAPPEE (van Belgische makelij). Deze slimme energiemeter, die u via een clip-on systeem heel eenvoudig op de inkomende elektriciteitsaansluiting in de elektriciteitskast bevestigt. Vervolgens laat SMAPPEE u weten hoeveel uw huishoudelijke activiteiten aan energie verbruiken, waar zich sluimerverbruik voordoet (ofte constant verbruik waar u niet van op de hoogte bent en dat u op aangeven van SMAPPEE kunt uitschakelen), en hoeveel de opbrengst uw (eventuele) zonnepanelen bedraagt – SMAPPEE is compatibel met alle types en systemen, als u tenminste de iets duurdere versie neemt.

Op die manier stelt dit slimme toestel u in staat om jaarlijks tot 12 procent te besparen op uw energiefactuur. Meer nog, dankzij de Comfort Plug kunt u zelf de toestellen van op afstand in- of uit te schakelen, indien u meer eigen participatie wenst in uw energiehuishouding. SMAPPEE installeren is bovendien heel gemakkelijk, via een app waarin u evenwel alle toestellen die het device niet herkent handmatig moet toewijzen. Maar dat is een kleine moeite voor de besparing die u er voor in de plaats krijgt. De naam is dus misschien niet toevallig een verwijzing naar het navigatiesysteem Mappy: SMAPPEE wijst u feilloos de weg in uw energiehuishouden en won dan ook terecht verschillende onderscheidingen.

Warm wanneer u wilt

Een ander goed voorbeeld is een slimme thermostaat, die écht het verschil kan maken op uw energiefactuur. Want verwarmings- en airconditioning toestellen zijn de grote energieverslinders in de woning. Een zelflerende thermostaat die rekening houdt met uw gemiddelde gebruik en leefgewoontes, zijn verbruik afstelt op uw aan- of afwezigheid in huis en zelfs het weer buiten betrekt in zijn gedrag: wie zou er niet voor tekenen? Intussen zijn er al heel wat van die slimme thermostaten op de markt. Het Tado-model een slimme thermostaat die tot 31 procent bespaart op stookkosten en compatibel is met 95 procent van de verwarmingstoestellen.

Tado weet, aan de hand van de locatie van uw smartphone, of u al dan niet in de woning aanwezig bent en stelt daar zijn energieverbruik op af. Bovendien houdt hij bij de temperatuurregeling rekening met de weersomstandigheden en de thermische eigenschappen van de woning, die hij al snel leert kennen. Via het LED-touch display kan de temperatuur ook via de thermostaat worden ingesteld. De app is gratis beschikbaar via de Apple Appstore, Google Play Store en de Windows Store.

Een andere slimme thermostaat is die van Netatmo, die u in staat stelt tot 37 procent te besparen op uw energiekosten en daarnaast u CO2-voetafdruk drastisch te reduceren. De thermostaat stelt zijn verbruik af op de isolatiewaarde van de woning, de weersomstandigheden en het feit of de bewoners thuis zijn. Het enige wat u moet doen, is antwoorden op vijf basisvragen die gebaseerd zijn op uw gewoonten en leefstijl, zodat vanaf dan het huis alleen verwarmd wordt wanneer het nodig is. U hebt dan ook de keuze tussen drie programma’s: Comfort, Nacht en Eco. Het gevolg is dat, wanneer u thuiskomt van uw werk, de woning al aangenaam warm zal zijn.

Met Netatmo kunt u ook heel gemakkelijk uw energieverbruik opvolgen: de gegevens van de temperatuur binnenshuis en de activiteit van de boiler worden namelijk non-stop opgeslagen in de app, zodat u te allen tijde via uw smartphone of tablet een overzicht hebt.

Duurzaam licht

Ook verlichting kan slim en dus energievriendelijk zijn. Daarbij geven we als voorbeeld OSRAM met Lightify Home: LED-licht dat verbinding kan maken met Wi-Fi en gecontroleerd kan worden door uw smartphone. Zo stelt u de mate van verlichting perfect af op de situatie (een feestje, een werkvergadering … ). Ook uw buitenverlichting kan in dit systeem geïntrigeerd worden. Philips Hue, pionier op vlak van slimme draadloze verlichtingssystemen, is een product gebaseerd op uw behoeften en levensstijl. Een ideale combinatie tussen helder en energie-efficiënt LED-licht en intuïtieve technologie. Samen veranderen het licht, de Bridge en de slimme regelsystemen voor altijd de manier waarop u licht bedient en ervaart. Nog vermeldenswaardig is SmartPlug, een programmeerbare stroomstekker waarmee de gebruiker alle lichten en elektronische apparaten op afstand programmeert en bedient via een app op smartphone (of tablet).

Het mooie in heel dit verhaal is dat domotica, in tegenstelling tot twintig jaar geleden, helemaal niet duur hoeft te zijn, vooral omdat er geen sprake is van kabels inslijpen en aanzienlijke verbouwingswerken. In een traditionele sector als de bouw is domotica op basis van elektronica niets minder dan een revolutie noemen. Nu volstaat een smartphone, een app en een toestel dat compatibel is om de energiewerken van een huishouden te runnen en monitoren. Amerikaans onderzoek heeft overigens aangetoond dat mensen die in een smart home wonen, gelukkiger zijn. Ze voelen zich comfortabeler en veiliger, in de zekerheid dat hun energiehuishouden perfect in balans is.Naar boven