4.jpg

Energielabel voor dampkappen: wikken en wegen

Sinds begin 2015 moeten alle dampkappen voorzien zijn van een energielabel. Dit label moet je helpen om een energiebewuste en wel overgewogen keuze te maken. Een goede zaak, al dienen er wel enkele kanttekeningen gemaakt te worden. Een grote A of A+ bovenaan is niet altijd zaligmakend. Een kritische noot bij het nieuwe label.

Na de koelkasten, diepvriezers, wijnbewaarders, was- en afwasmachines, ovens, tv’s en stofzuigers is het nu dus de beurt aan de dampkappen. Het doel: ons helpen kiezen voor energie-efficiënte toestellen. Apparaten die dus behoedzaam omspringen met elektriciteit, weliswaar zonder in te boeten aan kwaliteit qua afzuiging en verlichting in het geval van dampkappen.

Eerst even overlopen wat er allemaal op dit nieuwe label staat. Het grootste deel van het label wordt ingenomen de energie-efficiëntieklasse die een indicatie geeft van het totale energieverbruik – dus zowel van motor en licht – van het toestel. Toestellen met een A of A+ label, zoals de nieuwe EcoSmart dampkapen van Novy, scoren uiteraard heel goed. Hoe lager in het alfabet, hoe minder energie-efficiënt. Onderaan zie je nog vier symbolen op een rij. Het linkse symbool, in de vorm van een ventilator, geeft de verhouding aan tussen het debiet en de druk: een graadmeter voor het energieverbruik van de motor op het moment dat deze het meest efficiënt werkt. Daarnaast staat de lichtefficiëntieklasse gebaseerd op de verhouding tussen de lichtopbrengst en het vermogen van de verlichting. Vooral dampkappen met ledverlichting – energiezuiniger, duurzamer maar ook duurder - zullen hier goed scoren. Het derde symbool verwijst naar de vetfilterefficiëntie, een indicatie van de procentuele hoeveelheid vet die opgenomen wordt door de vetfilter. En tot slot, bij het laatste symbool, worden we ook iets wijzer omtrent het geluidsniveau, niet onbelangrijk in de open keuken van vandaag.

Enkele bedenkingen? Je bent niets met een hoog scorende dampkap die niet correct geïnstalleerd werd en dus plots een stuk minder goed gaat werken. De plaatsing dient dus steeds te gebeuren volgens de voorschriften en de regels van de kunst. Wat de installatie betreft, is er nog een andere bedenking. Het label houdt geen rekening met het onderscheid tussen dampkappen met luchtafvoer naar buiten en met recirculatie. Recirculatie houdt in dat de binnenlucht na speciale filtratie terug de kamer in wordt gestuurd. Zo gaat er dus geen warme lucht verloren, wat ook een aanzienlijke besparing kan betekenen. Tot slot bestaan er tegenwoordig ook slimme dampkappen die communiceren met de dampkap, zoals enkele modellen van Novy en de [email protected] dampkappen van Miele. Deze zorgen voor een automatische en optimale afzuiging in functie van wat de kookplaat doet. Ze gaan met andere woorden niet harder werken dan nodig, wat ook nog eens voor een besparing kan zorgen. Ook dit werd niet ingecalculeerd in het label. Een dampkap maakt dus, meer dan welk toestel ook, een deel uit van een groter geheel. Iets om rekening mee te houden bij de uiteindelijke keuze.

Naar boven