5.jpg

Hoe kookt ‘de Belg’?

De vele kookprogramma’s op de Belgische tv-zenders liegen er niet om: lekker koken is een ‘hype’. AEG was benieuwd hoe het er nu werkelijk aan toe gaat in onze keuken en liet een onderzoek uitvoeren. Daaruit blijkt dat de gemiddelde Belg een best avontuurlijke kok is. Opmerkelijk: het is eerder de leeftijdscategorie van 35 tot 47 die wel eens graag experimenteert, terwijl de jongeren tot 24 jaar doorgaans opteren voor een meer klassieke keuken. Wijsheid komt met de jaren?

Opvallend dat niet alleen oudere personen maar ook jongeren een eerder traditionele keuken verkiezen. Een gebrek aan ervaring en/of interesse lijkt hiervoor de meest plausibele verklaring. Ondanks deze bevinding blijkt dat het er in de gemiddelde Belgische keuken toch best creatief aan toe gaat. Daarbij tonen mannen, wanneer ze achter het fornuis plaatsnemen, zich avontuurlijker dan vrouwen. Waar halen we onze culinaire ideeën? Vooral het internet vormt voor velen een bron van inspiratie. De tablet werpt zich op als een gegeerde hulp en wordt door meer dan de helft van de bevraagden in de keuken gebruikt. Slechts één op vijf grijpt nog wel eens naar een kookboek. Eén vierde vertrouwt tot slot enkel en alleen op zichzelf en experimenteert er op los zonder hulp. Maar ook van diegenen die graag snuisteren tussen recepten, volgt slechts één op zes de bereiding echt stap voor stap. Meer dan de helft kleurt graag wel eens buiten de lijntjes en geeft op zijn minst een persoonlijke toets of zelfs een geheel eigen interpretatie aan het gerecht.

Wat schotelen we onze gasten zoal voor? Bijna de helft van de bevraagden verkiest een hapjesdiner boven één traditioneel en copieus gerecht. Wat de ingrediënten betreft, komt er steeds meer uit eigen moestuin. Bijna één op tien kookt ondertussen met groenten en fruit van eigen kweek. De rest van onze inkopen doen we massaal in onze vaste supermarkt. Eén op zeven stelt daarbij vooraf een boodschappenlijstje op. Ondanks de digitalisering blijft het papieren boodschappenlijstje veruit het meest populair. Al valt er in de toekomst op dit vlak ook nog wel een kentering te verwachten.

Naar boven