0.jpg

Wat zijn wearables?

De opkomst van mobiele telefonie en de verdere ontwikkelingen binnen microtechnologie hebben voor een boom van wearables gezorgd: kleine toestellen die u probleemloos met zich meedraagt en die u, middels hun uitgekiende slimme technologie, allerhande nuttige en up-to-date informatie bezorgen – waar u zich op dat moment ook bevindt.

Een mooi voorbeeld zijn de verschillende smart watches die vandaag op de markt zijn, en die werken via touch screen-technologie. De traditionele functie van tijd aangeven wordt op die manier gevoelig uitgebreid, net zoals smartphones veel meer doen dan bellen. Bedoeling is dat u via dit slimme horloge gegevens overdraagt en deelt via een Bluetooth-koppeling, mailen, sms’en, twitteren, apps downloaden en gebruiken, enzovoort. Intussen is het bijna legendarische iWatch van Apple op de markt (zij het nog niet in België), maar hebben ook andere producenten niet stil gezeten. Onder meer Samsung, LG, Asus en zelfs Huawei pakten intussen uit met een smart watch. Of deze slimme horloges massaal zullen doorbreken is nog maar de vraag, maar gezien de uitgekiende designs en uiteenlopende prijszetting is de kans bijzonder groot. Al is de duurste versie van de iWatch met zijn 18.000 euro misschien niet voor iedereen weggelegd…

Op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona, eerder dit jaar, kwam de budgetspeler Huawei op de proppen een andere interessante wearable: de Talkband N1, een headset waar u even goed mee belt als muziek beluistert. Wireless headsets zijn momenteel heel populair, vooral om ze via Bluetooth en Wi-fi heel gemakkelijk te verbinden zijn met online muziekbibliotheken op uw laptop of smartphone. Logitech, Sennheiser en Sony zijn maar enkele voorbeelden van producenten die volop inzetten op deze draadloze en slimme headsets. En de Level-series van Samsung is dan weer uniek omdat het van hi-res audio zijn premium verkoopargument heeft gemaakt.

Eveneens een heel interessante wearable is de slimme fitnessband, uitgerust met ultralichte technologie. Past perfect binnen de heersende gezondheidsrage en de talloze sportieve apps die worden ontwikkeld. De LG Lifeband Touch biedt state-of-the-art technologie, want hij is uitgerust met een OLED-touchscreen. U geeft commando’s door het Lifeband Touch Activity Tracker screen aan te raken of even met de pols te schudden. De armband geeft u ook verschillende sportstatistieken (afgelegde afstand, tempo, gemiddelde … ), en via Bluetooth kunt u sportapps als RunKeeper, MyFitnessPal en LG Fitness activeren. De LG Lifeband Touch fitnessarmband heeft ook een hoogtemeter, GPS, hartslagmeter en muziekfunctie, en is compatibel met de smartphone.

Ten slotte is als wearable ook de draagbare dokter het vermelden waard. Het draagbare medische apparaatje Scout is daar een mooi voorbeeld van. Het principe is hetzelfde als dat van een thermometer of barometer: net zoals zij de veranderingen in meteorologisch opzicht meten, gaat Scout wijzigingen in uw lichaamsfuncties monitoren en tijdig signaleren (te hoge of te lage bloeddruk, eventuele storingen in de hartslag … ). Alle resultaten worden op uw smartphone weergegeven, waardoor u uw eigen lichaam veel beter leert kennen én u met heel wat nuttige informatie op doktersbezoek kunt.

Naar boven