000000.jpg

Samsung SUHD-technologie

Met zijn S6-smartphones profileerde Samsung zich onlangs als koploper in design en uitvoering, SUHD moet nu hetzelfde doen wat televisies betreft. Het gaat bij deze opvolger van de UHD-reeks om een revolutionaire upgrade van de LED-technologie. Het is dus geen nieuw gegeven, zoals OLED dat was, maar een verbetering van bestaande technologie. Maar wat voor verbetering!

SUHD-televisies maken gebruik van zogenaamde quantum dots, een hoogstaand stukje nanotechnologie dat gebaseerd is op minuscule kristallen die in een laag op het scherm worden aangebracht, bovenop het reeds aanwezige LCD-systeem. De LED’s zijn in dit geval ook blauw in plaats van wit, en bovendien individueel aan te sturen. Het voordeel van dit alles? Het (curved) scherm biedt een nog beter contrast, meer helderheid, fenomenale kleurreproductie en detailweergave. Verantwoordelijk hiervoor zijn die kristallen, die kleur afgeven wanneer ze belicht worden, en die zich overal op het scherm aan de beelden in kwestie aanpassen. Bijkomend voordeel is dat het energieverbruik een stuk lager ligt dan bij conventionele televisies. En dient het nog gezegd dat dit uiteraard een Smart TV is, waarmee je op uiterst gebruiksvriendelijke wijze je favoriete content en games opvraagt?

Samsung heeft maar liefst negen types beschikbaar in de SUHD-reeks, variërend tussen 48 en 88 inch. Even werd gevreesd dat televisie geen plaats meer zou hebben in een landschap waarin smartphones, tablets en laptops domineren als beelddrager, maar met een vlaggenschip als SUHD bewijst Samsung dat er voor televisie een mooie toekomst is weggelegd. Je betaalt er de prijs voor, maar je haalt wel ongeëvenaarde beeldkwaliteit in huis.

Naar boven