Overweegt u de aankoop van een nieuwe diepvriezer? Zelfs wanneer uw oude diepvriezer het op het eerste zicht nog prima doet, loont het soms de moeite om deze te vervangen door een nieuw exemplaar. Nieuwe diepvriezers zijn immers een stuk energiezuiniger én bieden u meer comfort. Een diepvriezer is één van de weinige toestellen die constant in werking zijn en is verantwoordelijk voor een aanzienlijk aandeel in het huishoudelijke elektriciteitsverbruik.

De Selexion vakman in uw buurt helpt u graag bij het bepalen van de diepvriezer die het best aansluit bij uw gezin, uw behoeftes en budget. Wij helpen u niet alleen bij de keuze van het juiste merk, model, capaciteit en functionaliteiten, ook voor de installatie & dienst na verkoop van uw diepvriezer kunt u terecht bij één van onze lokale elektrovakmannen.

 
 

Hoe de juiste diepvriezer kiezen?

Bij de aankoop van een diepvriezer – zowel van een diepvrieskoffer, diepvrieskast, koelvriescombi, vrijstaand én inbouw – dient u een aantal factoren in overweging te nemen:

 • Vindt u het belangrijk dat uw toestel zuinig omspringt met elektriciteit? Vergelijk dan de energie efficiëntieklasse. Een diepvriezer werkt 24/7 en neemt een aanzienlijk deel van de elektriciteitskosten voor zijn rekening. Alle toestellen kunnen tegenwoordig een A+ label voorleggen, maar weet dat een toestel met energieklasse A+++ nog tot 50% minder elektriciteit verbruikt. Al onze energie-efficiënte diepvriezers met een energielabel A++, A+++ of nog zuiniger komen trouwens in aanmerking voor ecocheques die uw Selexion vakman met de glimlach aanvaardt. Hecht u belang aan onderhoudsgemak?
 • Een NoFrost diepvrieskast hoeft u nooit meer manueel te ontdooien. Naast NoFrost bestaat er ook LowFrost, ook beschikbaar op diepvrieskoffers, waarbij u heel af en toe hoeft te ontdooien.
 • Andere belangrijke functies zijn onder meer de snelvriestoets en het 'open deur'-alarm. In sommige toestellen wordt de temperatuur elektronisch geregeld. Zeker wanneer het toestel in een donkere ruimte komt te staan, is een goede binnenverlichting, eventueel met duurzame en energiezuinige LED's, niet overbodig. Sommige diepvrieskasten hebben speciale grote lades, een flexibel indeelbare ruimte en eventueel een ijsblokjesmaker.
 • Van inbouwmodel over diepvrieskist tot een royale Amerikaanse koelkast? Wij adviseren u graag welk toestel en merk het best past bij uw gezin, bewaargewoontes en budget. Uw Selexion vakman helpt u graag uw keuze te verfijnen. Of u bestelt de diepvriezer online en hij wordt netjes aan huis geleverd.

   
   

  Welk diepvriezer model kiezen?

  Zoekt u een diepvriezer? Bedenk eerst welke capaciteit u nodig hebt en waar u het toestel wenst te zetten. Kiest u voor een apparaat om in te bouwen in een kolomkast, een vrijstaand kastmodel dat je eender waar kunt plaatsen of een kistmodel voor in de berging of kelder?

  Diepvrieskisten

  Een diepvrieskist wordt gekozen voor de grote opslagcapaciteit - ideaal voor grote verpakkingen, eigen vlees en groenten uit de tuin - maar neemt meer plaats in. Ontdek alle modellen
   

  Diepvrieskasten

  Een diepvrieskast is doorgaans 60 à 70 cm breed en heeft handige en ergonomische laden waarin u alles makkelijk terugvindt. De hoogte van de diepvrieskasten varieert van 82 cm voor een tafelmodel tot zo'n royale 185 cm. Naast de witte modellen bestaan er ook vrijstaande diepvrieskasten met stijlvolle bekleding, zilverkleurig of in roestvrij staal, die de keuken een esthetische meerwaarde geven. Let ook op de draairichting van de deur. Standaard hebben onze diepvrieskasten doorgaans een rechts scharnierende deur, maar vaak is het mogelijk om de deurdraairichting te wijzigen. Ontdek alle modellen
   

  Inbouwdiepvriezers

  Naast een ruim gamma aan vrijstaande toestellen bent u ook voor een inbouwdiepvriezer bij Selexion aan het juiste adres. Bij het vervangen van een oude inbouwdiepvriezer dient u uiteraard rekening te houden met de nismaat én met de manier waarop het meubelfront of decorpaneel aan de toesteldeur bevestigd wordt: deur-op-deurmontage of glijdeursysteem. Ontdek alle modellen
   
   

  Diepvriezers per merk

  Heeft u al huishoudtoestellen van een bepaald merk waar u erg tevreden over bent? Bij Selexion vindt u diepvriezers van wel 13 verschillende merken: Miele, Beko, AEG, Siemens, Bosch, Liebherr, LG, Samsung, Whirlpool, Zanussi, Smeg, Electrolux en Domo. Zo vindt u zeker een merk dat aansluit bij uw wensen en behoeften.

  Nog geen bepaald merk in gedachten? Wij hebben voor u een handig overzicht gemaakt van alle merken diepvriezers.

   
   

  Diepvriezer prijzen vergelijken?

  De prijs die u betaalt voor een nieuwe diepvriezer wordt bepaald door een combinatie van verschillende factoren: het merk, de grootte, het energielabel, het model, enz. Op onze website vindt u alle prijzen van onze diepvriezers terug. U kan bovendien eenvoudig alle diepvriezers vergelijken en het goedkoopste toestem kiezen op basis van eigenschappen die u belangrijk vindt.

   
   

  Diepvriezers betalen met ecocheques

  Heeft u nog ecocheques? Misschien is uw oude en energieverslindende diepvriezer wel aan vervanging toe. Bij Selexion vindt u een ruim aanbod aan energiezuinige diepvriezers met energieklasse A++ en A+++ die u kan aankopen met uw ecocheques.

  Goed om weten is dat een koelkast en diepvriezer samen een aanzienlijk aandeel van het huishoudelijk elektriciteitsverbruik voor hun rekening nemen. Met een energiezuinige (inbouw)diepvriezer bespaart u dus aanzienlijk op uw elektriciteitsrekening. Zeker indien uw toestel ouder is dan 10 jaar, loont het de moeite een nieuwe diepvriezer te overwegen. Oude toestellen kunnen tot het dubbele aan energie verbruiken in vergelijking met de nieuwe generatie extra energiezuinige diepvriezers. Daarom is het soms verstandig om de oude diepvriezer te vervangen – ook al is ze nog niet versleten - door een nieuw en extra zuinig model. Een verstandige besteding van uw ecocheques!

  Meer info? Uw Selexion vakman staat voor u klaar.

   
   

  Vaak gestelde vragen over uw diepvriezer

  Een goed geïnstalleerde diepvriezer is een veilige en efficiënte diepvriezer. Deze richtlijnen maken dat u toestel optimaal functioneert:

 • Plaats de vrijstaande diepvriezer bij voorkeur in een koele en droge ruimte, niet te dicht bij warmtebronnen. Schuif het toestel niet volledig tegen de muur maar laat een spatie van 5 à 10 cm voor een goede luchtcirculatie. (zie tips ‘Energiezuinige werking’). Houd u ook bij inbouwtoestellen aan de richtlijnen wat betreft de ventilatie.
 • Elke koelkast, diepvriezer en koelvriescombinatie is bestemd voor een bepaalde klimaatklasse die aangeeft voor welke omgevingstemperatuur dit toestel geschikt is: SubNormaal (SN, van 10°C tot 32°C), Normaal (16-32°C), SubTropisch (ST, 16-38°C) en Tropisch (T, 16-43°C). De combinatie SN-ST geeft aan dat het toestel prima werkt bij een omgevingstemperatuur tussen de 10 en 38°C, bij SN-T is dat tussen de 10 en 43°C. Is de temperatuur hoger dan de bovengrens, dan is de goede werking niet meer gegarandeerd. Deze klasse staat aangegeven op het identificatieplaatje in het toestel. Wanneer de temperatuur te laag is, kan de compressor afslaan – vooral dan bij de koelkasten en koelvriescombinaties - waardoor het toestel de ingestelde temperatuur niet kan aanhouden. Geen diepvriezer in een onverwarmd schuurtje? Liebherr wijst er onder meer op dat diepvrieskasten en –kisten (dus zonder koelgedeelte) weliswaar wel blijven functioneren in een onverwarmde ruimte (< 10°C), maar dat de lage temperaturen en vochtige omstandigheden de kunststoffen en lak wel enigszins kunnen aantasten. Het toestel op een vlonder plaatsen en de buitenkant eventueel in de autowas zetten, kan helpen. Vrieskou is, omwille van de condensvorming, nefast voor de elektronica en valt dus af te raden.
 • Zorg dat de diepvries waterpas staat en pas zonodig de stelpootjes aan.
 • Sluit het toestel aan op een geaard stopcontact dat volgens de voorschriften is geïnstalleerd. Verlengkabels en stekkerdozen bieden niet voldoende veiligheidsgaranties.
 • Lees voor de installatie van een inbouwdiepvriezer met sleepdeur of deur-op-deurmontage aandachtig de gebruiksaanwijzing of doe een beroep op uw Selexion vakman om het toestel vakkundig te installeren.
 • Een niet-ingebouwd inbouwtoestel kan kantelen. Gebruik het dus waarvoor het bestemd is.
 • Bent u zo iemand die de diepvriezer telkens weer ‘vergeet’ te ontdooien? Kies dan voor een onderhoudsarm toestel met LowFrost of NoFrost technologie met geventileerde koeling die ijsvorming vermindert of zelfs volledig voorkomt. Bij NoFrost wordt niet alleen de warmte maar ook het vocht, verantwoordelijk voor de rijmvorming, aan de diepvriezer onttrokken. Dit bevordert niet alleen het onderhoudsgemak, maar ook de levensduur én zuinige werking van de diepvriezer. Wist u dat een ijslaag van 3 mm het elektriciteitsverbruik met 30 tot wel 40% kan doen stijgen? Wie geen NoFrost diepvriezer heeft, dient dus regelmatig te ontdooien. Schakel de diepvriezer uit en maak het toestel volledig leeg. Bewaar de inhoud zo nodig in koelboxen en –tassen met koelelementen. Buiten winterse vriestemperaturen? Het ideale moment om de diepvriezer te ontdooien! Laat de ijslaag in de diepvriezer smelten, maak het interieur hygiënisch schoon en droog grondig af. Vergeet daarbij ook de rubberen dichting niet. Ook NoFrost diepvriezers dienen uiteraard af en toe schoongemaakt te worden. Ontdooien is in dit geval niet nodig, de laden en binnenwanden afwassen wel. Bij een vrijstaand toestel doet u er bovendien goed aan het rooster aan de achterkant jaarlijks stofvrij te maken met een zachte borstel of een stofzuiger. Vuil en stof kan de goede en efficiënte werking negatief beïnvloeden. Een schone diepvriezer: hygiënisch én een stuk energiezuiniger.

  Do's

 • Het ontdooien gaat sneller wanneer u een kom met heet water in de gesloten, lege en uitgeschakelde diepvriezer plaatst.
 • Een houten spatel of plastic schraper kan van pas komen om het loslatend ijs te verwijderen.
 • Don'ts

 • Gebruik geen stoomreiniger of hogedrukreiniger bij het reinigen of ontdooien.
 • Gebruik geen voorwerpen met scherpe punt of rand om het ijs te verwijderen.
 • Plaats geen elektrisch verwarmingstoestel of kaarsen in het toestel bij het ontdooien.
 • Gebruik geen ontdooisprays: ze kunnen de kunststof aantasten en explosieve gassen vormen.
 • Wrijf de rubberen dichting nooit in met olie of vet. Dit maakt het rubber poreus. Talkpoeder kan wel.
 • Hoe garandeer ik de energiezuinige werking van mijn diepvriezer? Besparen op uw koelkosten? Een slim idee! Een diepvriezer is, net als de koelkast, één van die toestellen die dag en nacht werkt en dus verantwoordelijk is voor een aanzienlijk deel van het huishoudelijk elektriciteitsverbruik. Met deze tips kunt u de werkingskosten onder controle houden:

 • Kies voor een energie-efficiënte diepvriezer met een A++ of A+++ op het energielabel. Niet zelden is het verstandig om een diepvriezer of koelkast van 10 jaar of ouder sowieso te vervangen. De nieuwe generatie toestellen zijn een pak energiezuiniger, wat uiteindelijk positief uitpakt voor uw portemonnee én het milieu.
 • Plaats de diepvriezer bij voorkeur in een koele, droge ruimte en niet te dicht tegen een warmtebron zoals een radiator, oven, droogkast of raam waar de zon op schijnt. Zet het toestel niet pal tegen de muur maar gun het voldoende ruimte.
 • Ontdooi de diepvriezer regelmatig. Een ijslaag van 1 mm op de wanden is al verantwoordelijk voor een meerverbruik van 5%. Voor een laag van 2 mm kan dit oplopen tot 10% terwijl 3 mm ijs het elektriciteitsverbruik zelfs tot 30 à 40% laat stijgen. Alternatieve oplossing: kies voor een NoFrost diepvriezer waarin geen ijslaag gevormd wordt en die u dus niet hoeft te ontdooien.
 • Stof het rooster aan de achterkant van een vrijstaande diepvriezer én koelkast jaarlijks af. Dit kan met een zachte borstel of stofzuigermond, zonder het rooster te beschadigen. Via dit rooster geraakt de diepvriezer zijn warmte kwijt, wat nodig is om te koelen.
 • Stel de juist temperatuur in. Voor de diepvriezer is dit -18°C. Kouder hoeft niet. Indien u grote hoeveelheden tegelijk wenst in te vriezen, kun u tijdelijk de snelvriestoets gebruiken.
 • Zet geen warme ingrediënten in de koelkast en al zeker niet in de vriezer. Laat ze eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Omgekeerd laat u diepgevroren voedsel het best ontdooien in de koelkast. Dit is niet alleen voedselveilig, bovendien zorgt het diepgevroren pakje ervoor dat uw koelkast minder energie verbruikt. Haal het voedsel de avond voordien wel al uit de diepvriezer, aangezien het ontdooien in de koelkast zeer geleidelijk en dus trager gebeurt.
 • Organiseer de diepvriezer zo dat u de deur niet langer hoeft te openen dan nodig. De warme buitenlucht is nefast voor de vriestemperatuur en maakt dat er zich sneller een ijslaag vormt.
 • Een slecht sluitende diepvriesdeur vreet energie en zorgt voor een dikke ijslaag op de binnenwanden. Reinig jaarlijks de deurrubber. Controleer of de deur nog goed sluit door er een blad papier tussen te steken. Wanneer u hieraan trekt, moet u weerstand voelen. Is dat niet het geval, dan is de rubberen dichting (of misschien het hele toestel indien ouder dan 10 jaar) aan vervanging toe.
 • Koop de diepvriezer niet te groot. Lege laden en dus lucht koelen kost ook energie. Bovendien kan deze koude lucht snel ontspannen wanneer u de deur opent. Dit euvel kan u oplossen door de lege laden (tijdelijk) te vullen met bijvoorbeeld piepschuim. Dit houdt de koude beter vast.
 • Tot slot: twee kleine diepvriezers verbruiken meer dan één groter toestel.
 • Wanneer u bij Selexion een diepvriezer bestelt, wordt deze volgens de regels van de kunst vervoerd en aan huis geleverd. Wilt u zelf een koelkast of diepvriezer verplaatsen, vervoeren of verhuizen, dan houdt u best rekening met volgende punten:

 • Maak het toestel helemaal leeg – verwijder ook alle leggers en bakjes– en ontdooi de diepvriezer. Een klus waar u best minimum een dag voor de verhuis werk van maakt.
 • Sluit de deuren en zet ze vast. Indien u hiervoor tape gebruikt, let er dan op dat u de lak niet beschadigt.
 • Een koelkast en diepvriezer moeten rechtop verplaatst worden. Gebruik hiervoor een steekwagen – zeker voor de grotere toestellen – en bindt de koelkast vast aan de steekwagen. Laat het toestel met een zijkant rusten tegen de steekwagen. Moet u van de trap, vraag dan zeker extra hulp.
 • Vervoer het toestel bij voorkeur rechtop, dit om te voorkomen dat er olie in het koelsysteem terecht komt en de leidingen in de motor beschadigd worden. Leg de diepvriezer of koelkast niet plat. Indien het niet anders kan, kunt u het apparaat schuin leggen waarbij de bodem het laagste punt vormt.
 • Let er bij het transport op dat er geen onderdelen van het koelcircuit kunnen beschadigd worden.
 • Sommige koelkasten mogen na transport meteen in het stopcontact, bij andere wordt aangeraden enkele uren tot een volledige dag te wachten, zeker wanneer het toestel schuin vervoerd werd. Raadpleeg de handleiding.
 •  
  Naar boven