Bent u ook één van de honderdduizenden gelukkige werknemers die jaarlijks tot 250 euro aan ecocheques ontvangen? Een leuk extraatje bovenop uw loon is altijd mooi meegenomen. Zeker wanneer u op het bedrag geen sociale bijdragen & belastingen moet betalen!

Wilt u meer weten over het gebruik van ecocheques? Bij Selexion geven we u graag een antwoord op alle gerelateerde vragen. Wat kan u zoal kopen met ecocheques? Waar kan u ecocheques gebruiken? Heeft u niet meteen het antwoord gevonden? Ga dan eens langs bij één van onze 150 winkels waar u diverse ecologische producten kan kopen met ecocheques.

 
 

Wat zijn ecocheques?

De ecocheque is een extralegaal voordeel. Er hoeven dus geen belastingen of sociale lasten op betaald te worden. Daardoor vallen ecocheques minder duur uit voor uw werkgever en tegelijk houdt u er netto meer aan over. Met ecocheques kan u heel wat ecologische producten en diensten aankopen. Die producten en diensten staan opgesomd in een officiële lijst, die is opgebouwd rond zeven categorieën:

 • energie: energiezuinige huishoudtoestellen, isolatiemateriaal, hoogrendementsketels, ...
 • hernieuwbare energie: zonneboilers, zonnecollectoren, warmtepompen, ...
 • water: spaardouchekoppen, recuperatietanks voor regenwater, wc-spoelbakken met spaarknop, ...
 • mobiliteit: elektrische fietsen, roetfilters voor dieselauto's, tickets voor het openbaar vervoer, cursussen ecologisch rijden, ...
 • afval: compostvaten, oplaadbare batterijen en oplaadtoestellen, tweedehandskleding, ...
 • bio en eco: bioproducten, verblijf in toeristische infrastructuur met het label ‘Groene sleutel’, ...
 • natuur en tuin: producten die gemaakt zijn uit duurzaam geëxploiteerd hout, bomen en buitenplanten, tuingereedschap, ...
 
 
natuur

Wat kan u met ecocheques kopen?

Bij Selexion kunt u energiezuinige producten aankopen zoals televisies, koelkasten, diepvriezers, vaatwassers, ovens, dampkappen, droogkasten, wasmachines, en andere elektroapparaten. Sinds 2015 kunt u ook enkele minder voor de hand liggende elektroapparaten kopen met ecocheques zoals stofzuigers, Sodastream-apparaten, oplaadbare batterijen en Led-verlichting.

De meeste van de opgesomde producten kunnen echte energieverslinders zijn, dus kiezen voor een nieuw en vooral zuiniger elektrotoestel zal een enorme impact hebben op uw elektriciteitsrekening.

Bekijk alle producten
 
 

Waar ecocheques gebruiken?

U kan met uw ecocheques terecht in alle winkels die zich hebben aangesloten bij het netwerk van Sodexo en/of Edenred, de 2 uitgevers van ecocheques in België. Selexion heeft sinds 2009 een akkoord met zowel Sodexo als Edenred voor het aanvaarden van de Eco Pass en de Ticket EcoCheques, in alle winkelpunten. U kan dus in elke Selexion winkel een energiezuinig elektrotoestel aankopen met uw ecocheques. Bovendien kan u zelfs in onze webshop gebruik maken van uw ecocheques.

Uw Selexion vakman vertelt er u graag meer over en adviseert u bij het kiezen van een energiezuinig toestel afgestemd op uw wensen en gezin. U kan terecht in meer dan 150 winkels.

 
 

Hoe betalen met ecocheques in onze webshop?

Selexion heeft een uitgebreid assortiment van producten die u kunt betalen met ecocheques. Een product bestellen in onze webshop en betalen met ecocheques is eenvoudig. Hieronder vindt u de drie stappen:

stap 1

Stap 1Vind uw product

Producten die in aanmerking komen voor ecocheques kunt u herkennen aan het logo “betaal met ecocheques”. U kunt alle producten ook eenvoudig hier terugvinden.
 
stap 2

Stap 2Bestel online

Selecteer het product van uw keuze, druk op de knop “Koop nu” en voeg het product toe aan uw winkelmandje. Kies voor reserveren of afhalen in de winkel. Voor leveringen aan huis kan u immers niet met ecocheques betalen.
 
stap 3

Stap 3Betaal bij afhaling

Eenmaal het product in de door u gekozen winkel is toegekomen (bij reservatie na 2 uur, bij afhalen in de winkel binnen de 3 dagen), kunt u het product in de winkel volledig of gedeeltelijk betalen met ecocheques.
 
 

Weetjes over ecocheques

Wist u dat...

 • u één keer per jaar tot 250 euro aan ecocheques ontvangt
 • u sinds 2015 meer producten kunt aankopen
 • u geen belastingen noch sociale bijdragen betaalt op dit extralegale voordeel
 • u alle producten kunt terugvinden in een officiële lijst met 7 categorieën
 • u uit meer dan 500 producten kunt kiezen voor uw aankopen met ecocheques
 
 
 

Vaak gestelde vragen over ecocheques

Met ecocheques kan u heel wat ecologische producten en diensten aankopen. Deze staan opgesomd in een officiële lijst, die is opgebouwd rond de categorieën energie, hernieuwbare energie, water, mobiliteit, afval, bio & eco en natuur & tuin. In onze Selexion winkels kan u terecht voor een uitgebreid gamma aan energiezuinige huishoudtoestellen, zoals bijvoorbeeld wasmachines, droogkasten, ovens, televisies, etc., die met ecocheques kunnen worden aangekocht. Het energielabel van het toestel bepaalt of het toestel al dan niet met ecocheques kan worden aangekocht.

Energielabels quoteren het energie- en waterverbruik van huishoudtoestellen met behulp van een letter. Een apparaat met een A-label is het zuinigst, een machine met een G-label verbruikt de meeste energie. Het +, ++ of +++ teken dat soms na de letter komt, geeft aan dat het toestel nóg minder energie verbruikt dan de vermelde klasse.

De vermelding van een energielabel is tegenwoordig verplicht. U kan die dus altijd op de doos terug vinden, en/of in de technische specificaties. Het energielabel bestaat uit heel wat informatie, zoals het verbruik, de inhoud, de geluidsemissie,... Om te weten of u een toestel met ecocheques kan betalen, is de aangeduide letter, eventueel aangevuld met een +, ++ of +++ teken, bovenaan rechts op het energielabel het belangrijkst. Heeft u twijfels of u een toestel al dan niet met ecocheques kan betalen? Aarzel niet en vraag het aan de vakman in uw buurt, of neem contact op met onze klantendienst.

De ecocheque is geen algemeen of automatisch recht. Om ecocheques te ontvangen moet u in de privésector werken. Of u ecocheques krijgt, hangt af van wat er in uw bedrijfssector of bedrijf is overeengekomen via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Als er geen cao is, kan de toekenning van ecocheques ook geregeld zijn in uw individuele arbeidsovereenkomst.

U ontvangt als werknemer maximaal 250 euro aan ecocheques per jaar. Elke cheque heeft een maximale waarde van 10 euro. Het aantal ecocheques dat u krijgt is in verhouding tot de periode dat u werkt en het aantal dagen met loon (of daarmee gelijkgestelde dagen, zoals vakantie of moederschapsrust).

De periode waarin u uw ecocheques ontvangt wordt bepaald door de collectieve arbeidsovereenkomst of bij gebrek daaraan uw individuele schriftelijke overeenkomst met uw werkgever. Doorgaans worden de ecocheques toegekend in juni.

Uw ecocheques zijn 2 jaar geldig. U kunt de cheques dus opsparen om bijvoorbeeld één duurdere aankoop te doen. U kunt de geldigheidsduur van een ecocheque niet verlengen. Verlies uw cheques dus niet uit het oog!

Neen, ecocheques kunnen niet worden omgeruild in geld.

Ecocheques hebben een persoonlijk karakter. Zij worden op naam van de werknemer afgeleverd, en mogen bijgevolg niet worden doorverkocht aan derden.

U kan met uw ecocheques terecht in alle winkels die zich hebben aangesloten bij het netwerk van Sodexo en/of Edenred, de 2 uitgevers van ecocheques in België. Uiteraard gaat het uitsluitend om winkels die producten in hun gamma hebben die in aanmerking komen voor ecocheques.

Absoluut. Selexion sloot een akkoord met Sodexo en Edenred voor het aanvaarden van de Eco Pass en Ticket EcoCheques, in alle winkelpunten. U kan dus in elke Selexion winkel terecht met uw ecocheques.

Ja, dit is mogelijk. Selexion heeft een uitgebreid assortiment van producten die u kunt betalen met ecocheques, ook via onze online shop. Selecteer een product aangeduid met het label ‘betaal met ecocheques’ en kies voor reserveren of afhalen in de winkel. Meer weten? Klik hier voor de te volgen stappen.

 
Naar boven