00000.jpg

Hoe kies je de juiste action cam?

Action cams bestaan al langer dan vandaag, maar hebben pas de laatste jaren écht een hoge vlucht genomen, vooral als gevolg van de populariteit van de sociale media. Haast iedereen die zich vandaag aan een avontuurlijk of sportief gebeuren waagt, deelt de beelden daarvan graag online met zijn vrienden en kennissen, en liefst nog eens zo snel mogelijk.

Als gevolg daarvan is het aanbod action cams de laatste jaren geëxplodeerd. De vraag is dan ook welk type u als consument moet kiezen. Wat volgt, zijn enkele factoren waar u, afhankelijk van uw verwachtingen en behoeftes, rekening mee kunt en/of zou moeten houden:
 

 1. Omvang en gewicht
  Een action cam dient, zoals de naam al zegt, om actie vast te leggen. Dan kies je wellicht voor een compact en gebruiksvriendelijk toestel. Gezien omvang en gewicht van camcorders nogal durven verschillen, kunt u daar ook al een opdeling maken.
   
 2. Groothoek
  Hoe groter de opnamehoek, hoe breder het panorama dat uw beelden opnemen. Wie bijvoorbeeld gaat paragliden, skiën of parachutespringen, zal wellicht een optimalere groothoek verkiezen dan iemand die de action cam op zijn helm monteert om ‘maar’ te gaan mountainbiken in het bos.
   
 3. Beeldstabilisatie
 4. Het mag enigszins verbazen, maar heel wat action cams hebben niet de beeldstabilisatie die je zou verwachten. Controleer dus zeker de gewenste beeld- (en scherm-)kwaliteit voor je tot jouw aankoop overgaat, zeker in functie van het toekomstig gebruik.

 5. Wifi
  Ben je van plan om de gemaakte beelden meteen te delen op jouw social media-profielen? Dan is een action cam met ingebouwde Wifi uiteraard geen overbodige luxe. Als je dat niet hebt, dan zullen jouw vrienden en kennissen langer op je beeldverslagen moeten wachten…
   
 6. Accessoires
  Accessoires zijn bij een action cam cruciaal, zowel wat gebruik als comfort betreft. Dan denken we bijvoorbeeld aan een extra accu, een bijgeleverd LCD-scherm, een statief, en vooral een afstandsbediening. Wat dat laatste betreft, zijn er veel actioncams die met een waterdicht exemplaar komen. Misschien ook niet oninteressant om weten als je bijvoorbeeld een waterrijke vakantie of avonturentocht plant?
 7.  
 8. Prijs
  De prijsrange van action cams loopt heel sterk uiteen. Stel jezelf dan ook de vraag welk budget je voor uw toestel over hebt. Ben je van plan de camera vaak te gebruiken, of dient die alleen voor een eenmalige skitrip? Op basis van die overweging kan je al een eerste selectie maken.


Naar boven