Content_Boneco_nl.jpg

Luchtreinigers, -bevochtigers en - ontvochtigers

Zorg voor een gezond en zuiver binnenklimaat

Het milieu en de luchtvervuiling houdt ons allemaal bezig. Maar hoe zit het met de luchtkwaliteit binnenshuis? Tot slot brengen we 80 tot wel 90% van onze tijd binnen door, zeker nu de winter nadert, met ramen en deuren goed gesloten. Niet alleen vervuilende stoffen, maar ook een te droge of juist te vochtige lucht kunnen nefast zijn voor uw gezondheid én uw huis. Gelukkig kunt u er wat aan doen en wel met, afhankelijk van de situatie, een aangepaste luchtreiniger, luchtbevochtiger of luchtontvochtiger. Voor een aangenaam, gezond en zuiver binnenklimaat.

Vervuilende stoffen

Wist u dat binnenlucht aanzienlijk meer vervuild is dan de buitenlucht? Zeker nu de temperaturen dalen en we alles gesloten houden en dus minder vaak verluchten is dat iets om even bij stil te staan. We kunnen de vervuilende stoffen die zich binnenshuis voordoen indelen in drie categorieën. Vooreerst zijn er de fysieke stoffen zoals stof en haren, ook en vooral die van huisdieren, die in huis ronddwarrelen. Zeer vervelend zijn ook de biologische boosdoeners waaronder op nummer één de huismijten maar ook schimmels, dierlijke allergenen, pollen en bacteriën. Tot slot dienen we ook nog de chemische stoffen te vermelden, met onder meer tabaksrook als grote boosdoener maar ook bepaalde stoffen in verven, onderhoudsproducten, enzovoort. Dit onaangenaam allegaartje kan voor nog onaangenamere gevolgen zorgen, zoals ademhalingsallergieën die zich uiten door infecties in de luchtpijp, neus en ogen. Voorkomen is beter dan genezen is het motto.

Adem zuivere lucht

Is het u vooral te doen om de binnenlucht te filteren van deze onzuiverheden? Dan vormt een luchtreiniger een goede optie. Deze helpt de kwaliteit van de ingeademde lucht – wel 12.000 liter per dag – aanzienlijk te verbeteren. En dat efficiënt ook mooi kan zijn, bewijst onder meer de fraai vormgegeven Boneco P500 luchtreiniger die zelfs een gegeerde Red Dot Design Award 2015 in de wacht kon slepen. Dit fluisterstil toestel, geschikt voor ruimtes tot 28 m², is uitgerust met een HEPA filter en een actieve koolstoffilter die de lucht zuiveren van allergenen, pollen, virussen, stof, pollen, dierenharen, mijten, rook en zelfs onaangename geurtjes. Ideaal voor families met kinderen, mensen met allergieën, stadsbewoners, rokers of eenieder die de luchtkwaliteit binnenshuis wil verbeteren.
 

content_luchtbehandeling1.png


Voorkom te droge lucht

Niet alleen de zuiverheid maar ook de vochtigheidsgraad van de lucht is bepalend voor een gezonde en aangename binnenatmosfeer. Zeker in de winter durft de lucht in bepaalde ruimtes, waaronder de woonkamer, wel eens uit te drogen. Vaak is dit het gevolg van de verwarming, dit gecombineerd met een gebrek aan ventilatie en verluchting. De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 45 à 65 %, terwijl dit ’s winters wel eens durft te zakken tot onder de 30%. Gevolg: een droge keel en huid, gesprongen lippen, geïrriteerde ogen, ademhalingsmoeilijkheden en concentratieproblemen. Maar ook uw huis kreunt onder al te droge lucht die nefast blijkt voor het parket, de houten meubelen – met soms zelfs barsten tot gevolg - en bovendien statische elektriciteit veroorzaakt. De oplossing: een luchtbevochtiger. Verkrijgbaar in tal van uitvoeringen en prijsklassen, al dan niet met bijkomende luchtzuiverende functies.
 

content_luchtbehandeling2.png


Hybride combitoestellen

De meest complete apparaten voor luchtbehandeling in te droge ruimtes zijn de hybride combitoestellen zoals de Boneco H680: te gebruiken als luchtbevochtiger maar ook als volwaardige luchtreiniger voor grote ruimtes tot wel 100 m². De functies zijn zowel afzonderlijk als samen te gebruiken. Ook dit toestel is, net als de Boneco luchtreiniger, uitgerust met een dubbel filtersysteem bestaande uit een HEPA-filter en een actieve koolfilter waardoor de lucht niet alleen gezuiverd wordt van de meeste vervuilende stoffen maar ook van eventuele slechte geuren. Het toestel blinkt niet alleen uit qua veelzijdigheid, maar ook wat betreft gebruiksgemak. Hiervoor zorgen onder meer de elektronische bediening met touch display, de afstandsbediening, het afneembare anti-drup waterreservoir, de ingebouwde sensor die de luchtvochtigheid meet en de mogelijkheid de gewenste relatieve vochtigheidsgraad in te stellen.

Luchtwassers

Nog een andere categorie van luchtbehandelaars zijn de ‘airwashers’. Bedoeld als bevochtiger die meteen ook de lucht ontdoet van stof en pollen. Dit maakt zo’n luchtwasser het hele jaar door inzetbaar, ook in de lente wanneer de bomen beginnen te botten. Deze toestellen, zoals de Boneco W490 en W2055, zuiveren de lucht zonder dat er filters, chemicaliën of antikalkpatronen aan te pas komen. Het onderhoud is dus een makkie. De lucht wordt door een ventilator aangezogen waarna het stof en vuil aan de schijven in het toestel blijft kleven. Deze worden gewassen in een waterbad waarna de gezuiverde lucht optimaal bevochtigd terug de ruimte in wordt geblazen. Dankzij het ingebouwd ionisatiesysteem met antistatische werking wordt de binnenlucht bovendien extra verfrist en verrijkt, wat het welbehagen positief beïnvloedt. Ook handig: de luchtwassers werken geheel zelfregulerend. Zo heeft de Boneco W490 een instelbare hygrostaat die de luchtvochtigheid meet en stopt wanneer de gewenste vochtigheid – instelbaar tussen 30 en 70% - bereikt is.

Warme stoom of ultrasoon

Ook met een kleiner budget kunt u zich al een luchtbevochtiger aanschaffen, weliswaar zonder luchtzuiverende functie. In opmars zijn de ultrasone toestellen, energiezuinig en efficiënt, waarbij het water door middel van trillingen met hoge frequentie wordt omgezet in een fijne nevel. Ze zijn bijzonder geschikt voor gebruik in de woonkamer, zoals bijvoorbeeld de druppelvormige Gota verdamper van Air Naturel en de Ultrasonic Vapo Flute van Solis. Boneco ontwikkelde bovendien een aantal ultrasone verdampers met voorverwarming voor een nog snellere opname van het vocht door de lucht en extra preventie tegen bacteriën en virussen. Zeer hygiënisch is ook de opmerkelijk stille Dyson Humidifier, een koude designverdamper die door middel van ultraviolet licht 99,9% van de bacteriën doodt. Hierdoor maakt het toestel een ‘zuivere’ nevel aan die zich gelijkmatig over een grote afstand verspreidt. Daarnaast blijven ook de klassieke warme stoomverdampers zeker hun nut behouden. Ze zorgen voor een zeer snelle bevochtiging en zijn ideaal voor de kinderkamer, zeker wanneer uw kind wel eens last heeft van valse kroep of een luchtwegeninfectie met lelijke hoest. Dankzij het nieuwe Safe Heating van onder meer de Boneco S150 verdamper, die het water opwarmt tot 100°C, is de stoom bovendien helemaal bacterie- en kiemvrij.

Te veel vocht? Doe er wat aan!

Waar sommige kamers last hebben van droge lucht, hebben andere ruimtes juist te lijden onder een te hoge relatieve luchtvochtigheid. Denken we daarbij aan de badkamer, keuken, garage of wasplaats. En inderdaad: ook te hoge luchtvochtigheid is nefast voor uw gezondheid en woning. Niemand wil schimmel, vochtplekken en/of een muffe geur in huis. Een ontvochtiger biedt soelaas. Sommige toestellen, zoals de DEX-reeks van De'Longhi, hebben een ingebouwde hygrostaat die automatisch de ingestelde luchtvochtigheid aanhoudt. Extra handig: de was-droogfunctie die voorkomt dat het condensvocht van uw natte wasgoed neerslaat en ervoor zorgt dat alles aan het wasrek sneller droogt. Bovendien zijn deze toestellen uitgerust met een uitwasbare luchtfilter die stofdeeltjes uit de lucht filtert. Ook Air Naturel biedt een aantal ontvochtigers aan, al dan niet met geïntegreerde hygrostaat voor een automatische werking. Indien uw toestel dit niet heeft, kunt u eventueel opteren voor de losse en optionele hygrostaat die u zowel kunt gebruiken in combinatie met de ontvochtigers als de bevochtigers van Air Naturel. Te vochtig, te droog of onzuivere lucht? U vindt altijd een op maat ten gunste van het comfort en uw gezondheid.
 

content_luchtbehandeling3.pngNaar boven