Keuken

Categorie
6.jpg

Hoe kan je besparen op het energieverbruik van je koelkast en diepvriezer?

De koelkast is één van de meest energieverslindende toestellen in je huis omdat ze vierentwintig uur per dag werkt. Samen met de diepvriezer is de koelkast goed voor tien procent van je totale elektriciteitsverbruik. Door enkele kleine veranderingen in je dagelijks leven kan je je energieverbruik aanzienlijk verminderen.

Hieronder vind je nog enkele tips om het energieverbruik van je koelkast en diepvriezer te verminderen:

 1. Ontdooi het vriesvak
  Zelfs een ijslaag van amper een halve centimeter in de diepvriezer is genoeg om het verbruik van je toestel met dertig procent te laten stijgen. Als het ijslaagje vijf millimeter dik is, staat die extra energie gelijk met het volledige stroomverbruik van een doorsnee huishouden van vier personen gedurende tien dagen. Tenzij je een koelkast met No Frost-technologie hebt waardoor ijsvorming niet mogelijk is, is regelmatig ontdooien de boodschap!

 2. Sluit de koelkast
  Het te lang openlaten van de deuren van je koelkast en diepvriezer zijn verantwoordelijk voor een stijging tot vijfentwintig procent van het energieverbruik. Besluit wat je wilt nemen uit de koelkast en diepvriezer voor je ze opent, want zo gaat er minder energie verloren.

 3. Zet je koelkast op een plek die niet te warm of te koud is
  Hoe warmer de omgeving waarin je je koelkast zet, hoe moeilijker het is om de koelkast op de juiste temperatuur te brengen. Plaats de koelkast dus niet naast een warmtebron zoals een radiator of fornuis of in een ruimte met bv. een raam dat op de zuidkant van je woning is gericht. Het andere uiterste vergt ook veel energie van je toestel. Een ruimte waar de temperatuur lager is dan 15°C zorgt ervoor dat je toestel harder moet werken om op de juiste temperatuur te komen.

 4. Niet tegen de muur
  Zet de koelkast of diepvriezer niet tegen de muur omdat deze toestellen hun warmte achteraan kwijt moeten raken. Met een vijftal centimeter ruimte verzeker je dat de koelkast optimaal werkt. De ruimte kan je ook gebruiken om de achterzijde van de koelkast of diepvriezer stofvrij te maken. Net zoals bij een computer of een stofzuiger komt dit het toestel ten goede.

 5. Beter een volle dan een lege koelkast
  Een volle koelkast verbruikt minder energie dan een lege. De koelkast houdt veel langer de koude vast waardoor de koelkast minder vaak hoeft aan te staan. Nochtans hoeft dit niet te betekenen dat je al je inkopen in de koelkast stopt. Zo horen tomaten, komkommers, aubergines, aardappelen, uien en tropische vruchten zoals mango en meloenen niet thuis in de koelkast. Heb je toch plaats teveel, dan kan je een grotere voorraad drank koel houden in de koelkast.


Naar boven