Koelkast kopen tips &advies

 

Bent u toe aan een nieuwe koelkast? Zelfs wanneer uw oude koelkast het op het eerste zicht nog prima doet, loont het soms de moeite om ze te vervangen door een nieuw exemplaar. De reden: de nieuwe generatie koelkasten zijn er een stuk energiezuiniger op geworden én bieden superieur koelcomfort. De verbeterde koeltechniek, efficiëntere isolatie en duurzame led-verlichting maakt dat de nieuwe modellen tot de helft minder elektriciteit verbruiken dan oude koelkasten. Een koelkast is bovendien één van de weinige toestellen die constant in werking zijn en is verantwoordelijk voor een aanzienlijk aandeel in het huishoudelijke elektriciteitsverbruik.

 
 

Hoe de juiste koelkast kiezen?

Een koelkast kiezen, hoe begint u eraan? Uw Selexion vakman gaat prat op het ruime aanbod van zowel inbouwkoelkasten als vrijstaande modellen en begeleidt u graag bij uw keuze. Het aanbod gaat van 1-deurs toestellen met of zonder vriesvak over koelvriescombinaties tot royale Amerikaanse side-by-side en French Doors koelkasten in diverse afmetingen en met verschillende koelfuncties zoals dynamische koeling, een 0° zone en No Frost voor het vriesgedeelte.

 • Kies een koelkast die qua grootte of volume – uitgedrukt in liters – afgestemd is op uw gezin. Ter info: één grote koelkast is zuiniger en goedkoper in aankoop dan twee kleinere apparaten. Maar ook een te grote en amper gevulde koelkast betekent verspilling, aangezien deze vooral lucht staat te koelen. Het ideale volume van een koelkast is afhankelijk van veel factoren: de beschikbare ruimte, grootte van het gezin, kook- en eetgewoontes en hoeveel keer per week u inkopen doet. Een ideale koelkastinhoud van zo’n 50 liter per persoon geldt dus enkel als zeer rekbare richtlijn.
 • Bekijk het energielabel. Een koelkast met een A+++ is bijna 50% zuiniger dan een vergelijkbaar toestel met een A+, sinds 2012 het minimum voor nieuw verkochte koelkasten. Er bestaat een kans dat uw oude koelkast van 10 jaar of ouder nog slechter scoort.
 • Voor het koelgedeelte maakt men een onderscheid tussen statische en dynamische koeling waarbij een ventilator de koude lucht homogeen en snel verdeelt. Dit maakt dat u tal van voedingsmiddelen langer zal kunnen bewaren. Trouwens net als in de speciale 0°-zone en/of laden met al dan niet regelbare vochtigheid voor groenten en fruit.
 • Als extra mogelijke uitrusting noteren we nog de snelkoelfunctie, flessenrek, digitale temperatuurdisplay, led-verlichting en allerhande handige vakken, dozen en accessoires.
 • Wat verwacht u van het vriesgedeelte? Belangrijk om weten is dat u met No Frost nooit manueel moet ontdooien en bij Low Frost maar heel af en toe. Ook een alarm 'open deur' en een snelvriesfunctie behoort tot de mogelijkheden.
 • Van inbouwmodel over vrijstaande koelvriescombi tot royaal Amerikaans koelcomfort? Wij adviseren u graag welk toestel en merk het best past bij uw gezin, bewaargewoontes en budget.

   
   

  Welk koelkast model kiezen?

  Koelcomfort op maat van uw keuken, budget en persoonlijke wensen? U vindt het bij Selexion.

  inbouwkoelkasten

  Inbouw
  koelkasten

  De inbouwmodellen, die aan de buitenkant bekleed worden met een keukenmeubelpaneel, zijn verkrijgbaar in uitvoeringen met één deur – al dan niet met vriesvakje - of in een tweedeursmodel met volwaardige diepvriezer. Bij het vervangen van een oude inbouwkoelkast zijn er twee factoren belangrijk: de nismaat en het scharniersysteem waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen een glijdeursysteem of deur-op-deur systeem.
  Alle modellen

   
  vrijstaande koelkasten

  Vrijstaande koelkasten

  Wat de vrijstaande modellen betreft, heeft u de keuze tussen een ééndeurskast met of zonder vriesvak, een tweedeurs koelvriescombinatie of een Amerikaanse koelkast. Gaat u voor een koelvriescombi, overweeg dan of u het koelgedeelte onderaan of bovenaan wenst en wat de verhouding moet zijn tussen beide. De laatste oplossing is de meest ergonomische: het koelgedeelte wordt sowieso vaker gebruikt en zo hoeft u zich minder te bukken. Indien u de temperatuur van het koel- en vriesgedeelte onafhankelijk wenst in te stellen, dan kan u kiezen voor een gescheiden temperatuurregeling. Als u maar een klein diepvriesgedeelte wenst, dan vormt een combitop met vriezer bovenaan wel een optie.
  Alle modellen

   
  Amerikaanse koelkasten

  Amerikaanse koelkasten

  Een categorie apart zijn de extra ruime Amerikaanse side-by-side koelkasten met koel- en vriesgedeelte naast elkaar en eventueel voorzien van een water- en ijsdispenser. Een alternatief zijn tot slot de ‘French door’-koelkasten met dubbele deur voor het extra brede koelgedeelte bovenaan – handig voor grote schotels - en een apart het vriesgedeelte onderaan.
  Alle modellen

   

  Koelkasten per merk

  Heeft u al huishoudtoestellen van een bepaald merk waar u erg tevreden over bent? Bij Selexion vindt u koelkasten van wel 14 verschillende merken: Miele, Beko, AEG, Siemens, Bosch, Liebherr, LG, Samsung, Whirlpool, Zanussi, Smeg, Electrolux, Novy en Domo. Zo vindt u zeker een merk dat aansluit bij uw wensen en behoeften.

  Nog geen bepaald merk in gedachten? Wij hebben voor u een handig overzicht gemaakt van alle koelkast merken.

   
   
   

  Koelkast prijzen vergelijken?

  De prijs die u uiteindelijk betaalt voor een koelkast is een combinatie van verschillende factoren: het merk, de grootte, het energielabel, model, enz. Op onze website vindt u alle prijzen van onze koelkasten terug. U kan bovendien eenvoudig alle koelkasten vergelijken en de goedkoopste koelkast kiezen op basis van productkenmerken die u belangrijk vindt.

   
   

  Hoe kan je besparen op het energieverbruik van je koelkast en diepvriezer?

  De koelkast is één van de meest energieverslindende toestellen in je huis omdat ze vierentwintig uur per dag werkt. Samen met de diepvriezer is de koelkast goed voor tien procent van je totale elektriciteitsverbruik. Door enkele kleine veranderingen in je dagelijks leven kan je je energieverbruik aanzienlijk verminderen.

  Hieronder vind je nog enkele tips om het energieverbruik van je koelkast en diepvriezer te verminderen:

 • Ontdooi het vriesvak
  Zelfs een ijslaag van amper een halve centimeter in de diepvriezer is genoeg om het verbruik van je toestel met dertig procent te laten stijgen. Als het ijslaagje vijf millimeter dik is, staat die extra energie gelijk met het volledige stroomverbruik van een doorsnee huishouden van vier personen gedurende tien dagen. Tenzij je een koelkast met No Frost-technologie hebt waardoor ijsvorming niet mogelijk is, is regelmatig ontdooien de boodschap!
 • Sluit de koelkast
  Het te lang openlaten van de deuren van je koelkast en diepvriezer zijn verantwoordelijk voor een stijging tot vijfentwintig procent van het energieverbruik. Besluit wat je wilt nemen uit de koelkast en diepvriezer voor je ze opent, want zo gaat er minder energie verloren.
 • Zet je koelkast op een plek die niet te warm of te koud is
  Hoe warmer de omgeving waarin je je koelkast zet, hoe moeilijker het is om de koelkast op de juiste temperatuur te brengen. Plaats de koelkast dus niet naast een warmtebron zoals een radiator of fornuis of in een ruimte met bv. een raam dat op de zuidkant van je woning is gericht. Het andere uiterste vergt ook veel energie van je toestel. Een ruimte waar de temperatuur lager is dan 15°C zorgt ervoor dat je toestel harder moet werken om op de juiste temperatuur te komen.
 • Niet tegen de muur
  Zet de koelkast of diepvriezer niet tegen de muur omdat deze toestellen hun warmte achteraan kwijt moeten raken. Met een vijftal centimeter ruimte verzeker je dat de koelkast optimaal werkt. De ruimte kan je ook gebruiken om de achterzijde van de koelkast of diepvriezer stofvrij te maken. Net zoals bij een computer of een stofzuiger komt dit het toestel ten goede.
 • Beter een volle dan een lege koelkast
  Een volle koelkast verbruikt minder energie dan een lege. De koelkast houdt veel langer de koude vast waardoor de koelkast minder vaak hoeft aan te staan. Nochtans hoeft dit niet te betekenen dat je al je inkopen in de koelkast stopt. Zo horen tomaten, komkommers, aubergines, aardappelen, uien en tropische vruchten zoals mango en meloenen niet thuis in de koelkast. Heb je toch plaats teveel, dan kan je een grotere voorraad drank koel houden in de koelkast.
 •  
   

  Vaak gestelde vragen over het
  onderhoud van uw koelkast

  Een voedselveilige koelkast is een hygiënisch schone koelkast. Regelmatig schoonmaken – meerdere keren per jaar - is dus de boodschap. Dit gaat snel als het toestel bijna leeg is, voor u boodschappen doet. Schakel de koelkast uit, maak ze helemaal leeg, verwijder alle leggers, laden en deurvakken en was alles, net als het interieur van de koelkast, met een lauwwarm sopje met milde allesreiniger of soda. Gebruik voor het schoonmaken van het afvoergootje en –putje langs waar het condenswater wordt afgevoerd eventueel een wattenstaafje. Een verstopt putje kan een plas (ijs)water veroorzaken in de koelkast. Vergeet ook de deurrubber niet. Spoel alles met helder water en droog af. Bij een vrijstaande koelkast doet u er goed aan één keer per jaar het rooster aan de achterkant schoon te maken met de stofzuiger of een zachte borstel. Reinig meteen ook het condensreservoir.

  Bij het diepvriesgedeelte gaat u ongeveer op dezelfde manier te werk. Indien u geen No-Frost vriezer heeft, dient u regelmatig de rijp- en ijslaag (nefast voor het elektriciteitsverbruik!) te verwijderen. Dit kan met een meegeleverde kunststof ijsschrapper of – als de laag te dik is – door de diepvriezer te ontdooien. Dit proces kan versneld worden door bakken heet water in de compartimenten te zetten. Gebruik geen haardroger of brander die uw toestel kan beschadigen. Alles ontdooit en schoon? Schakel de vriezer aan en vul pas als hij op temperatuur is. Tip: door de binnenwanden van de vriezer in te smeren met glycerine, wordt de vorming van ijs afgeremd.

  Last van slechte geurtjes wanneer u de koelkastdeur opent? Niet meteen aangenaam en eetlustbevorderend. En toch is dit euvel doorgaans snel en eenvoudig op te lossen. Check eerst of er geen bedorven ingrediënten in de koelkast zitten en maak het toestel zo nodig (bij voorkeur maandelijks) schoon. Voorkomen is nog steeds beter dan genezen. Zorg er ook voor dat u geurende voeding luchtdicht verpakt. Vis en kaas bewaart u best in goed sluitende opbergdozen. Wie een vacüummachine heeft, kan alles luchtdicht in zakjes verpakken en verlengt zo bovendien de bewaartijd.

  Verspreidt uw koelkast ondanks alles toch nog een kwalijk luchtje, dan kunt u een speciale geurabsorbeerder in de koelkast plaatsen. Of u gebruikt één van de vele huis-tuin-en keukentrucjes die de klus doorgaans ook goed klaren: een kommetje met baksoda, haver, witte azijn, droog theezakje, gemalen koffie, witte boterham, schijfje citroen of sinaasappel. Regelmatig verversen is uiteraard de boodschap!

   
   

  Koelkasten betalen met ecocheques

  Wat gedaan met uw ecocheques? Misschien is die oude en energieverslindende koelkast wel aan vervanging toe. Bij Selexion vindt u een ruim aanbod aan energiezuinige koelkasten met energielabel A++ en A+++ die u met ecocheques kunt aankopen.

  Goed om weten is dat een koelkast en diepvriezer samen een aanzienlijk aandeel van het huishoudelijk elektriciteitsverbruik voor hun rekening nemen. Met een energiezuinige koelkast, die een goede isolatie combineert met optimale koeltechniek, bespaart u dus aanzienlijk op uw elektriciteitsrekening. Zeker indien uw toestel ouder is dan 10 jaar, loont het de moeite een nieuwe koelkast te overwegen. Oude toestellen kunnen tot het dubbele aan energie verbruiken in vergelijking met de nieuwe generatie extra energiezuinige koelkasten. Daarom is het soms verstandig om de oude koelkast te vervangen – ook al is ze nog niet versleten - door een nieuw en extra zuinig model. Een verstandige besteding van uw ecocheques!

  Meer info? Uw Selexion vakman staat voor u klaar.

   
  Naar boven