Bent u op zoek naar een nieuwe laptop maar kan u moeilijk kiezen uit het ruime aanbod laptops, MacBooks en Ultrabooks? Dan bent u bij Selexion aan het juiste adres! Onze vakmensen helpen u graag bij het bepalen van de laptop en het merk dat aansluit bij uw wensen, gebruik en budget. Bovendien kunt u bij Selexion ook terecht voor extra services zoals het installeren van antivirus software, het overzetten van gegevens van uw oude toestel naar uw nieuwe laptop, en het startklaar maken van uw PC of Mac.

 
 

Hoe de juiste laptop kiezen?

Bij Selexion kunt u kiezen uit meer dan 180 verschillende laptops. U vindt de laptop die het beste bij u past op onze website op basis van filters voor type, merk, schermdiagonaal, besturingssysteem, kleur, prijs en andere specificaties. Met onze handige vergelijkingsfunctie kunt u tot 6 verschillende laptops online vergelijken.

Bij het kiezen van een nieuwe laptop is het vooreerst belangrijk om te weten wat u met de laptop wilt doen. Een laptop die alleen gebruikt wordt om mee te surfen en e-mailen hoeft bijvoorbeeld niet aan dezelfde eisen te voldoen als een laptop waar veelvuldig op gegamed wordt. De juiste laptop sluit aan bij uw behoeften en budget, en is dus voor iedereen verschillend.

Verschillende elementen zijn belangrijk bij het kiezen van de juiste laptop. Heeft u toch nog vragen over laptops? Uw Selexion vakman geeft gericht advies, dus stap gerust eens binnen bij een van onze laptop specialisten bij u in de buurt.

 
 

1. Schermdiagonaal

Het formaat van een laptopscherm wordt gemeten van linksonder naar rechtsboven en wordt uitgedrukt in inches. Hoe groter de schermdiagonaal, hoe groter de laptop. Gaat de laptop overal mee naartoe of gebruikt u de laptop vaak onderweg? Kies dan voor een kleiner schermformaat tot 15 inch. Gebruikt u de laptop voornamelijk thuis of op kantoor? Kies dan voor een laptop met een schermdiagonaal van 15inch of groter.

 
 

2. Processor

De processor of CPU (Central Processing Unit) is het brein van de laptop, dat berekeningen uitvoert en andere delen van de laptop aanstuurt. De processor bestaat uit verschillende kernen die verschillende programma’s tegelijkertijd kunnen draaien, wat voordelen oplevert qua snelheid. Een Dual-core processor heeft twee kernen en leent zich uitstekend voor eenvoudige taken als e-mailen, internetten en tekstverwerking. Een Quad-core processor heeft vier kernen en is uitermate geschikt voor zwaardere taken zoals videobewerking en gamen. Neem voor meer informatie over laptop processors eens een kijkje bij de vaak gestelde vragen over laptops.

 
 

3. Besturingssysteem

Laptops zijn standaard voorzien van een besturingssysteem, dat verbindingen legt tussen de hardware en de software van de laptop. Windows is het meest gebruikte besturingssysteem en is te vinden op laptops van Acer, Asus, HP, Lenovo en Toshiba. De MacBooks van Apple zijn standaard uitgerust met de nieuwste versie van het OS X client- en serverbesturingssysteem voor Macintosh-computers. Beide besturingssystemen hebben zo hun voor-en nadelen; zo zijn laptops met Windows in verschillende prijsklassen beschikbaar en zijn MacBooks met Mac OS X relatief duur. Daarentegen wordt Mac OS X compleet geleverd en is het eigenlijk niet nodig om extra software aan te schaffen.

 
 

4. RAM-geheugen

Het werk- of RAM-geheugen wordt gemeten in Gigabyte (GB) en geeft aan hoeveel geheugen programma’s kunnen gebruiken om ze soepel te laten draaien. Het RAM-geheugen heeft dus zeker invloed op de snelheid van uw laptop. Tegenwoordig hebben de meeste laptops een RAM-geheugen van 4 GB of 8 GB. Voor tekstverwerken, internetten of films kijken op de laptop is vrijwel elk RAM-geheugen geschikt. Gaat u de laptop gebruiken voor fotobewerking? Kies dan voor een RAM-geheugen van 6 GB of meer. Bent u een echte gamer of wilt u de laptop gebruiken voor videobewerking? Ga dan voor een RAM-geheugen van 8 GB of meer.

 
 

5. Videokaart

De grafische prestaties van een laptop worden bepaald door de videokaart. Deze heeft een grafische processor (GPU) die verantwoordelijk is voor de rekenkracht en snelheid van de videokaart. Elke videokaart is geschikt voor taken als internetten, e-mailen, tekstbewerking of het streamen van films. Gebruikt u de laptop voor zwaardere taken zoals fotobewerking, videobewerking of het spelen van games? Dan kunt u het beste een laptop kiezen met een krachtige videokaart, zoals de AMD Radeon R7, Intel Iris Pro, of de NVIDIA GeForce GTX 960M. Voor zowel AMD als NVIDIA geldt: hoe hoger het getal in de naam van de videokaart, hoe krachtiger de kaart is.

 
 

Welk laptop model kiezen?

Laptops zijn er in verschillende soorten en maten: laptops (of notebooks), MacBooks, Ultrabooks, en convertibles 2-in-1. Welk model laptop voor u het juiste is, hangt af van waar en hoe u de laptop gaat gebruiken.

laptop

Laptops

Een laptop wordt vaak ook wel notebook genoemd en is een draagbare computer die u overal en voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Denk hierbij aan internet, e-mail en social media, maar ook aan foto- en videobewerking, het schrijven van school- en werkverslagen, het maken van professionele presentaties en natuurlijk het spelen van games. Er is een zeer ruime keuze aan merken en laptops in verschillende maten en prijsklassen.

macbook

Macbooks

De laptops van Apple worden Macbooks genoemd en zijn in drie uitvoeringen verkrijgbaar: MacBook, MacBook Air, en MacBook Pro. MacBooks zijn uitgerust met het eigen besturingssysteem van Apple dat perfect afgestemd is op de hardware, waardoor u het optimale uit uw laptop kunt halen. De MacBook en MacBook Air zijn dankzij hun lichte en compacte ontwerp en lange batterijduur perfect voor dagelijks gebruik en onderweg. Voor het retoucheren van foto’s en monteren van filmpjes kiest u het beste voor een MacBook Pro.

ultrabook

Ultrabooks

Ultrabook is een merknaam van Intel die alleen wordt gebruikt voor laptops die aan enkele strikte voorwaarden voldoen. Zo zijn Ultrabooks voorzien van een energiezuinige Intel Core i3 processor of hoger en zijn ze uitgerust met minimaal één USB 3.0-aansluiting en Intel Anti-Theft technologie. Dankzij hun slanke, lichtgewicht design zijn Ultrabooks uitermate geschikt voor als u veel onderweg bent en toch een krachtige laptop nodig heeft.

convertible

Convertibles

Een convertible 2-in-1 is een combinatie van een laptop en een tablet. Hierin kunnen twee modellen onderscheiden worden: een model waarvan het scherm losgehaald kan worden van het toetsenbord en een laptop met een scherm dat 360° gekanteld kan worden. Convertible 2-in-1 laptops hebben een slank en lichtgewicht design en zijn daarom ideaal om ook onderweg aan uw wensen te voldoen.

 
 

Laptops per merk

Bent u toe aan een nieuwe laptop en benieuwd tussen welke merken u kunt kiezen? Selexion biedt u een ruim aanbod aan laptops van verschillende merken. Op onze website vindt u een compleet overzicht van alle laptop merken en kunt u eenvoudig tot wel 6 modellen met elkaar vergelijken. Zo kunt u bij ons laptops vinden van onder andere Apple en HP, maar ook van Asus, Acer, Lenovo en Toshiba.

Nog geen bepaald merk in gedachten? Wij hebben voor u een handig overzicht gemaakt van alle laptop merken.

 
 

Laptops prijzen vergelijken

De prijs die u uiteindelijk betaalt voor een laptop is een combinatie van verschillende factoren: het merk, type, functionaliteiten, enz. Op onze website vindt u alle prijzen van onze laptops terug. U kan bovendien eenvoudig alle laptops vergelijken en de goedkoopste laptop kiezen op basis van productkenmerken die u belangrijk vindt.

 
 

Vaak gestelde vragen

Een Ultrabook is een laptop die aan een aantal eisen, die zijn opgesteld door Intel, voldoet. Niet alle laptops mogen dus een Ultrabook genoemd worden, zelfs niet als ze bijvoorbeeld qua snelheid en performance net zo goed zijn. De belangrijkste eigenschappen van een Ultrabook zijn:

 1. Intel Core i3, i5 of i7-processor, 6e generatie of hoger
 2. Intel Anti-Theft-technologie
 3. Accuduur van min. 5 uur
 4. Dikte van max. 18mm (13,3” of kleiner) of 21mm (14” of groter)
 5. Opstarttijd van max. 7 seconden vanuit stand-by stand
 6. Snelle vaste opslag (HDD of SSD)
 7. Min. 1 USB 3.0-aansluiting

Het grootste verschil tussen een laptop en een Apple MacBook is het besturingssysteem: laptops draaien normaliter Windows, MacBooks maken gebruik van OS X. Daarnaast zijn MacBooks over het algemeen wat minder vatbaar voor virussen, omdat Apple vooral gebruik maakt van apps, in plaats van gratis programma’s van internet. Deze apps kunt u downloaden uit de App Store en zijn zeer streng gecontroleerd door Apple. Om een laptop met Windows tegen virussen te beschermen is vaak externe software, zoals een virusscanner, vereist. Verder is een Apple Macbook een gesloten systeem waarin de hardware volledig is ingesteld op de software. Hierdoor is de kans dat een Macbook crasht aanzienlijk kleiner dan bij een Windows-laptop. Dit komt omdat Macbooks door slechts één fabrikant worden gemaakt (namelijk Apple), terwijl Windows-laptops onderdelen door verschillende fabrikanten worden gemaakt. Dit is te merken in de prijs: voor de kwaliteit van een MacBook betaalt u meer, maar krijgt u ook meer. Laptops met Windows, daarentegen, zijn in prijs- en kwaliteitsklassen verkrijgbaar. Het is maar net wat op uw budget en wensen aansluit.

Als u af en toe eens een spelletje op uw laptop speelt, hoeft uw laptop niet aan specifieke eisen te voldoen. Bent u een echte (online) gamer, dan kunt u het beste kiezen voor een laptop die uw gameplezier moeiteloos aankan. Vooreerst is het belangrijk dat de laptop beschikt over een snelle processor, zoals een AMD A8 of Intel Core i5 of hoger, en een werkgeheugen van minimaal 8 GB. Ook dient de laptop een goede videokaart met een krachtige GPU te hebben voor een optimale beeldkwaliteit. Daarnaast is het aan te raden om voor een laptop van 15 inch of groter gaan, zodat u geen detail van uw favoriete games mist.

Voor het gebruik van Photoshop of andere beeldbewerkingsprogramma’s heeft u een laptop nodig met voldoende intern geheugen en een mid-range processor. Het is daarom aan te raden om een laptop te kiezen met een RAM-geheugen van 12 of 16 GB en een Intel Core i5 of AMD A10 processor of hoger. Bent u van plan veel filters te gebruiken en complexe bewerkingen te doen? Dan komt een krachtige videokaart ook goed van pas.

Het bewerken van filmpjes en video’s kan uw laptop zwaar belasten, zeker als het om beelden gaat met een hoge resolutie. Vooreerst heeft u een krachtige processor, zoals een Intel Core i7, en een werkgeheugen van 16 GB nodig. Daarnaast is het aan te raden om een laptop met een krachtige videokaart en een Quad-Core processor te kiezen voor snelle prestaties en vloeiende beelden. Om al uw multimediabestanden goed te kunnen bekijken kiest u het beste voor een scherm van 15 inch of groter.

De naam van een processor is opgebouwd uit verschillende delen. Het eerste deel bestaat uit het merk, de naam van serie en de versie. De informatie over de snelheid en toepassing van de processor zit in het tweede deel, dat bestaat uit een combinatie van vier cijfers en een letter suffix. Van deze vier cijfers geeft het eerste de generatie van de processor weer. De drie daarop volgende cijfers geven een indicatie over de prestaties van de processor. Hiervoor geldt: hoe hoger het getal, hoe beter. U kunt hierdoor gemakkelijk binnen dezelfde processor serie zien welke processor meer prestaties biedt. Zo biedt de Intel Core i7-6500U meer prestaties dan een Intel Core i7-5500U processor.

Het letter suffix kan een van de volgende zijn:

 1. H – High performance graphics
 2. Q – Quad-core
 3. M – Mobile, voor mobiele apparaten.
 4. U – Ultra-low power, ofwel energiezuinig

Zo is de Intel Core i7-4720HQ bijvoorbeeld een vierde generatie processor met een prestatie van 720, uitstekende grafische prestaties en vier processorkernen.

 
Naar boven