000.jpg

Welk navigatiesysteem kiezen?

De tijd dat we de route uitstippelden aan de hand van een uitvouwbare kaart of zelfs Mappy ligt definitief achter ons: vandaag zijn er heel wat elektronische navigatiesystemen op de markt. Maar het ene systeem kan qua functies, prijs of geografisch bereik danig verschillen van het andere. Hoe kies je met andere woorden de beste navigatie? Dat kan door (vooral) met volgende drie factoren rekening te houden, afhankelijk van jouw wagen, bestemming of zelfs lichamelijke beperkingen. Vraag in elk geval altijd in de winkel om een demonstratie, zodat je meteen ziet of het toestel in kwestie je wel ligt.

 1. Schermgrootte
  Navigatiesystemen kunnen, net zoals dat bij smartphones het geval is, qua schermgrootte nogal uiteenlopen, maar de meest voorkomende formaten zijn 4,3, 5 en 6 inch. Wie bijvoorbeeld minder scherp ziet of het comfort van een groot scherm wil ervaren, kan met andere woorden al een eerste wezenlijke selectie maken.

 2. Geografische dekking
  Als je zelden je land verlaat of slechts een eenmalige reis hebt gepland is het misschien niet heel erg verstandig om een navigatiesysteem te kiezen dat een wereldwijde dekking garandeert. Sowieso ben je bij de meeste GPS-systemen wel standaard zeker van een Europese dekking. Maar voor wie hem écht niet vaak gaat gebruiken, is een navigatie-app die je op je smartphone kan downloaden misschien wel een beter idee? Wat minder betrouwbaar, maar gezien de omstandigheden even efficiënt. Het loont ook de moeite even na te gaan hoe gemakkelijk de kaarten up te daten zijn: de meeste aanbieders maken dit mogelijk, maar die service is niet altijd gratis.

 3. Extra diensten
  Wie meer wil dan alleen navigatie, kan op basis daarvan de schifting maken en kiezen voor een apparaat dat (levenslange) diensten biedt. Zo zijn er toestellen die ook verkeersupdates geven, signaleren waar er wegenwerken zijn (en bijgevolg een alternatief traject suggereren), of die automatisch een nieuwe update aanbevelen. Tegenwoordig zijn er ook heel wat navigatiesystemen met Bluetooth, zodat het mogelijk is via de connectie met de smartphone te bellen met de GPS. Die extra diensten worden trouwens meestal op de verpakking gecommuniceerd, met lettercombinaties zoals LMT (Lifetime Maps and Traffic) of LM (Lifetime Maps).

 4. Los of vast?
  Bij de losse navigatiesystemen is er veel meer keuze en prijsvariatie dan bij ingebouwde toestellen, maar ze kunnen vaker verloren gaan of gestolen worden. Ook die overweging tussen los of vast kan de doorslag geven.


Naar boven