Outdoor foto & video

 

De mogelijkheden van het internet en de huidige generatie activity trackers maken het de sporter en recreant heel gemakkelijk om activiteiten te registreren en op te volgen. Maar daarnaast helpen ze je ook om de meest opwindende en nauwkeurige camerabeelden vast te leggen, te verwerken en zo snel als je afdaling te delen met je netwerk(en). Vooral in het gamma van de action camera zijn op dat vlak, om in het jargon te blijven, reuzensprongen gemaakt: vandaag maak je probleemloos haarscherpe filmpjes en foto’s tijdens het bergbeklimmen, parachutespringen, duiken, motorrijden, surfen, enzovoort.

 
 

De huidige action cams nemen zonder uitzondering op in Full HD en zonder schokken – zelfs tijdens de meest woelige activiteit. Dankzij hun waterdichte, schokbestendige, stof- en vorstvrije behuizing en compacte vormgeving vormen ze de ideale reispartner, wat de invulling van die reis ook mag zijn. Wie op dat vlak een pioniersrol vervulde, is GoPro. Nog altijd zijn hun action cams state of the art. Ze slaagden erin deze devices stijlvol en betaalbaar te maken en stonden daarnaast als eerste garant voor echt verbluffend scherpe en schokvrije beelden.

Een mooie vertegenwoordiger van hun verdiensten is de GoPro HERO4 Silver Adventure. Deze camera doet namelijk veel meer dan registreren: het is een echt interactief toestel dat je heel gemakkelijk bedient via het heldere touch screen en dat je prestaties stukken intenser maakt – zeker wanneer je die achteraf in Full HD en slow motion opnieuw kunt bekijken. Maar dé bedoeling van dit soort beelden is toch dat je ze deelt met vrienden/medesporters, of op – al dan niet gespecialiseerde – fora. En ook daar is deze action cam perfect voor geschikt: de 12 Megapixel-foto’s en Full-HD 1080p filmopnames kunnen via de ingebouwde Wi-Fi en Bluetooth in geen tijd worden overgezet op je smartphone of computer. Via het interactieve touchscreen vind je de beelden ook heel snel terug op je GoPro. Wanneer je de GoPro App en de nodige software downloadt kan je bovendien deze action cam moeiteloos bedienen met de smartphone.

 
 

De beste bescherming

Los van het puur monitoren met Je hebt met een GoPro een stukje hoogtechnologie in handen, en dat wil je uiteraard de beste bescherming geven. Iets wat Lowepro goed begrepen heeft. Deze producent met tientallen jaren ervaring heeft namelijk met de Lowepro Dashpoint AVC-serie professioneel hoesmateriaal ontwikkeld voor camera’s en andere audiovisuele toestellen. Rode draad in het gamma is de combinatie van innovatieve functionaliteit en doorgedreven bescherming. Bovendien zijn de producten gemaakt om perfect te functioneren en beschermen in specifieke omgevingen (bergen, woestijnen, zee … ). Zo werd de Lowepro Dashpoint AVC 40 ontwikkeld volgens de gepatenteerde FormShell-technologie, die ervoor zorgt dat de cameratas stevig, compact, goed draagbaar én vederlicht is. Deze schelpvormige tas is ideaal voor het beschermen en ‘organiseren’ van een POV-action cam als de GoPro HERO4 en zijn accessoires. Over de Lowepro Dashpoint AVC 60 kan hetzelfde worden gezegd, maar het grote verschil is dat deze cameratas tot twee POV-action cams plaats kan geven. En de Lowepro Dashpoint AVC 80 is dan weer goed voor twee tot drie toestellen. Ideaal voor in een veeleisende omgeving: je hebt al het nodige materiaal mee, ook misschien dat van je reisgenoten, maar toch blijft alles heel compact en draagbaar. Lowepro biedt tevens op haar producten een levenslange garantie.

 
 

Niet elke buitencamera is per se een action cam natuurlijk. Wat bijvoorbeeld te denken van de Sony DSC-HX90V, een compactcamera met 30x optische zoom? En compact mag je gerust letterlijk nemen, want dit is één van de kleinste digitale camera’s ter wereld. Niettemin biedt hij de ‘buitenfilmer’ alles wat hij nodig heeft: een hoogwaardige CMOS-beeldsensor, een razendsnelle beeldverwerkingsprocessor en een lens die Sony samen ontwikkelde met het legendarische Zeiss. En ook qua connectiviteit, toch de focus van dit artikel, is deze Sony bewonderenswaardig: de camera maakt Wi-Fi®-verbinding met iOS en Android-smartphones, waarna je de camera ook kan bedienen met je telefoon en foto’s en video’s heel eenvoudig kan gaan delen. Bovendien maakt de NFC-technologie (Near Field Communication) een 'One-touch connection' mogelijk met compatibele Android-smartphones en tablets. De apparaten heel even tegen elkaar aan houden en je hebt verbinding!

Nog van Sony, maar deze keer in hun range van hybride digitale camera’s, is de compacte Sony ILCE 6000, het toestel dat zich mag beroepen op ’s werelds snelste automatische scherpstelling: in amper 0,06 seconden leg je een spectaculaire sprong of adembenemend natuurfenomeen vast. Bovendien zijn de foto’s van superieure kwaliteit en is de camera dankzij zijn beperkte omvang ideaal om mee te nemen, zeker in vergelijking met de grotere spiegelreflexcamera's. Foto’s en beeldopnames delen doe je heel gemakkelijk met de Wi-Fi®- en NFC-connectiviteit. Ook leuk: de verschillende PlayMemories Camera Apps van Sony, die je als upgrades en functionaliteiten aan de camera kan toevoegen en die zo het toestel letterlijk slimmer maken.

 
 

Altijd en overal beeld

De nieuwe generatie action cams en andere outdoor camera’s staan garant voor haarscherpe en trillingsvrije beelden. Beelden die bovendien gemakkelijk kunnen worden overgezet op devices als laptop, smartphone of tablet. Maar hoe kan je zeker weten dat je beelden altijd en overal beschikbaar zijn – offline en online? Daar zorgt Eyefi voor, een minuscuul stukje technologie dat je unlimited cloud space garandeert. Eyefi is namelijk een fototoepassing die zorgt voor het naadloos overzetten, organiseren en synchroniseren van je foto's naar al je apparaten, van zodra je het beeld hebt gemaakt – zelfs als je op dat moment niet over internet beschikt. Het enige wat je moet doen, is een Eyefi Mobi WiFi SD kaart of speciale Eyefi adapter voor CF kaarten aan je camera toevoegen en de Eyefi Mobi-app naar je mobiele apparaat downloaden. Met de Eyefi Mobi desktop transfer doe je hetzelfde voor je pc of Mac. Vanaf dat moment wordt er van al je foto’s automatisch een back-up gemaakt, in de originele resolutie bovendien, en zijn ze beschikbaar in de cloud en op elk apparaat.

 
 

Cool pics

Ook Nikon, al jarenlang een dominante speler in de markt van fotografie, is op de markt van ‘buitencamera’s’ gesprongen, meer bepaald met haar razend populaire Coolpix-serie. Een mooi en heel toegankelijk – want op de hele familie gefocust – toestel is de Nikon Coolpix S33, tot 10 meter waterdicht en tot 1,5 meter schokbestendig. Met de functie ‘gezichtsdetectie’ en de ingebouwde AF met doelopsporing maak je van elke buitenopname een succes. De 3x optische zoom is uitbreidbaar tot 6x Dynamic Fine Zoom en de camera zelf is compatibel met smartphones die draaien op Android (Android 4.0 of hoger), op voorwaarde dat je als gebruiker de Nikon-toepassing Wireless Mobile Utility installeert en de beeldoverdracht instelt. De COOLPIX S33, die perfect in de hand past, is beschikbaar in verschillende kleuren (blauw, wit, geel of roze), wat nog eens zijn familiaire en kindvriendelijke karakter onderstreept.

Eveneens in de Coolpix-reeks: de Nikon Coolpix AW130, die als buitencamera nog een stukje verder gaat dan zijn neef, met een waterdichtheid tot 30 meter diep en bestendigheid tegen valpartijen tot 2 meter hoog. Bovendien houdt dit stevige baasje stand bij temperaturen tot -10 graden. En wat ook de omstandigheden zijn, dankzij de 16 MP-beeldsensor, de heldere f/2.8-groothoekobjectief van 24 mm, en de 5x optische zoom (uitbreidbaar tot 10x Dynamic Fine Zoom) maak je hoe dan ook de beste foto’s. Heel leuk: met de ingebouwde GPS, GLONASS en wereldkaart weet je achteraf altijd heel snel en nauwkeurig waar precies de foto’s werden genomen. En dankzij NFC-ondersteuning en ingebouwde Wi-Fi kan je de beelden die je buiten maakt direct delen; het enige wat je moet doen, is met de camera op een smartapparaat tikken.Deze robuuste camera bestaat in 5 kleuren en een leuke kit in de zwarte versie.

 
 

Besluiten? Naar buiten!

Met de weelde aan kwalitatief hoogstaande, compacte en efficiënt te gebruiken action camera’s met beeldstabilisatie leggen we voortaan al onze prestaties zonder de minste moeite vast, waarna we ze in een mum van tijd delen. Kortom, wat zouden we voortaan binnen nog te zoeken hebben?

 
 

Eenvoudige montages

TomTom, vooral bekend voor zijn navigatietoestellen, heeft met de TomTom Bandit Outdoor Camera een action cam ontwikkeld om ‘u’ tegen te zeggen. Dit krachtige toestel – met stevige behuizing en waterdichtheid tot 40 meter – heeft een geïntegreerde USB-poort en beschikt over ingebouwde actiesensoren voor G-kracht, snelheid, rotatie, acceleratie, hartslag en hoogte, die in staat zijn om op basis van de inwerking de highlights in de gemaakte beelden te identificeren. In totaal kan je, dankzij de draadloze Batt-Stick, tot 3 uur filmen (HD-video’s tot 4K), en met dat materiaal maak je in geen tijd montages. Dit dankzij de bekroonde Bandit-app (zowel voor iOS als Android), waarbij het niet eens nodig is de beelden over te zetten – daarmee is de Bandit Outdoor Camera ’s werelds eerste 4K HD-actiecamera die dit kunstje klaarspeelt. Je selecteert gewoon de gewenste highlights, versleept die en zet die neer zodat ze in enkele minuten een uploadklaar filmpje vormen. Dankzij de zoeker kan je de beelden ook direct uitlijnen en een snelle voorvertoning bekijken in de app. Zo zie je meteen of het filmpje nog moet getrimd worden.

 
Naar boven