Wat bak jij ervan? Enkele tips & tools voor perfecte patisserie!

27 mei 2019
bakken
Anker

[]

Zelf heb ik nog maar 1 keer in mijn leven een taart gebakken. Maar ik geef toe: kookprogramma’s met snoezige cupcakes, prachtige taarten en heerlijk gebak, geven me goesting om zelf aan de slag te gaan. Een bakprinses zal ik wel nooit worden, maar met het label van gelegenheidsbakker ben ik best tevreden. Van zo’n tv-programma’s leer ik namelijk dat je voor de ‘edele kunst van het bakken’ ver geraakt met inzet, de juiste bakbenodigdheden- en accessoires én een paar gouden tips.

Ready, steady … BAK!

Hoeveelheden afmeten is zo’n gouden tip en daarvoor gebruik je best een keukenweegschaal. 50 gram extra zelfrijzend bakmeel of kristalsuiker maken nu eenmaal een groot verschil, zeker wanneer het aankomt op het bakresultaat: gelukt of fiasco! Een keukenrobot als patisseriepartner is een tweede tip, want ze zijn er vooral om te kloppen, mixen en kneden. Zo’n toestel beschikt over speciale deeghaken of gardes en is daardoor ideaal om bakbereidingen mee te maken. Gedaan met het eigenhandig kloppen van je beslag met een garde.

Je oven kennen is een andere tip, want elke oven is anders. Het recept volgen is belangrijk, maar als het om de bereidingstijd van een taart of cake in de oven gaat, is het eerder kwestie van ervaring of trial and error. Wil je weten of je taart klaar is, gebruik dan een prikker om te controleren of de binnenkant al gaar is. Is de binnenkant nog lopend, is je baksel niet gaar. Tot slot gebruik je voor je taart of cake best een bakvorm of springvorm en een bakplaat.

Mag het wat meer zijn?

  • een deegroller waarmee je grote deegoppervlakten uitrolt;
  • een spatel of een smoother om een taart mooi glad te maken;
  • een spuitzak om te versieren;
  • een pannenlikker om het onderste uit de kan te halen;
  • bakvormpjes of mallen om bijvoorbeeld koekjes of cupcakes te maken;
  • een taartsnijder en taartschep.

Veel bakplezier!

Anker

[]