We hebben de donkere wintermaanden nu al een tijdje achter de rug. Hoog tijd om buiten te komen en weer volop te genieten van de natuur en/of de sportieve mogelijkheden die velden, bergen, looppisten, fietsroutes … ons bieden. Dankzij de ontwikkelingen van het internet en de verdere verfijning van mobiele devices kunnen we die ‘buitenervaring’ nu ook een stuk intenser, effectiever, scherper kleurrijker én interactiever maken. Er zijn vandaag heel wat fitnessarmbanden, sporthorloges en zelfs clip-ons waarmee je je prestaties beter en nauwkeuriger kan opvolgen.

 
 

Sportwatches zijn doorgaans voorzien van GPS en uitgerust met specifieke programma’s voor interval, wandelen, joggen, hardlopen, fietsen, zwemmen, indoor sport,… de mogelijkheden zijn afhankelijk van model tot model, maar standaard zijn het wel ook allemaal activity trackers. Zo is er de Garmin Vivoactive, een ultradunne GPS-smartwatch die een gezonde want actieve levensstijl maximaal stimuleert. Deze smartwatch beschikt over geïntegreerde sport-apps voor (hard)lopen en heeft een ingebouwde versnelling-, snelheid- en cadansmeters aan de pols, zodat je geen aparte voetsensor meer nodig hebt wanneer je bijvoorbeeld op een binnenbaan of trainingsband hardloopt, of wanneer de GPS niet beschikbaar zou zijn. Ook fietsen, golfen en zwemmen wordt dankzij de GPS-functies een stuk nauwkeuriger geregistreerd. Wat meer is: omdat dit horloge gemakkelijk kan worden gekoppeld aan je smartphone, krijg je via een trilling en schermmelding de boodschap dat er een inkomende oproep, agenda-afspraak, e-mail, sms-bericht of melding van social media of mobiele apps je aandacht vraagt. Omdat de Vivoactive bovendien automatisch synchroniseert via Garmin Connect Mobile, beschik je na je sportieve prestatie meteen over een overzichtelijke samenvatting van het aantal verbrande calorieën, je gemiddelde en maximale hartslag en eventuele persoonlijke records. Bijkomende stimulans is dat dit horloge je ook uitdaagt. Zo kan je virtuele badges winnen voor extra motivatie, deelnemen aan online uitdagingen, en een wedstrijdje houden en vervolgens de resultaten vergelijken met je ‘tegenstanders’.

 
 

Polar heeft een gelijkaardig assortiment sporthorloges, die het mogelijk maken je activiteiten op te volgen en gestimuleerd te worden om overdag meer te bewegen (op basis van de gemiddelde hoeveelheid beweging die je per dag neemt). De app Polar Flow, te raadplegen op je smartphone of op de Polar Flow-website (die je volledig kan personaliseren), biedt vervolgens een heel overzichtelijke kijk op de hoeveelheid bewegingen en het aantal sportactiviteiten per dag, week of maand. Je kan hier ook een toekomstig doel ingeven – bijvoorbeeld een marathon binnen een half jaar – en daar je trainingsschema op afstellen in het overzichtelijke Polar Flow-maandschema.

Interessant aan bijvoorbeeld de Polar M400, die kan fungeren als horloge voor alledaags gebruik of als fitness tracker in combinatie met een (apart of in bundel aan te schaffen) Polar H7-hartslagmeter, is dat je het type activiteit kunt selecteren, zodat de registratie van afstanden en verbrande calorieën en vetten een stuk betrouwbaarder is. Zo kies je tussen ‘lopen’, ‘joggen’, ‘fietsen’, ‘zwemmen’, ‘andere indoor activiteit’ en ‘andere outdoor activiteit’. Je kan op dit horloge ook perfect intervaltrainingen instellen en bij bepaalde prestaties (langste afstand, snelste kilometer … ) krijg je een virtuele beker en toelichting over het effect van je sportieve prestatie. Als je vijf minuten tijd neemt om eerst de ingebouwde fitnesstest af te leggen, krijgt je horloge een schat aan informatie over je huidige conditie, waardoor het je nog beter kan helpen. Die Polar H7-hartslagsensor geeft, in combinatie met je sporthorloge, directe en nauwkeurige hartslaggegevens door aan je mobiele trainingsapp, waaronder Polar Beat, waardoor deze een slimme trainingspartner wordt. De H7 kan ook op veel andere Polar-producten en compatibele fitnessapparatuur worden aangesloten en kan ook autonoom samen met je smartphone werken.

 
 

Gedetailleerde trainingsinformatie

Een ander device van Polar is de Polar A300, een fitnesshorloge en activity tracker die je op elk moment van de dag het aantal afgelegde stappen, de afstand en verbruikte calorieën te kennen geeft en trilt wanneer het tijd is om in beweging te komen. Dit toestelletje is ook ideaal om je slaap te monitoren: de A300 registreert automatisch het moment waarop je in slaap valt en het moment waarop je weer wakker wordt, als gevolg van de lichte trilling die op het wekmoment van je horloge uitgaat. Op Polar Flow kan je je slaappatroon opvolgen en de juiste balans vinden tussen training, dagelijkse activiteiten en rust. Dat is dus nog wat meer dan alleen je bewegingen overdag registreren: het is een integrale (24/7) en dus superefficiënte registratie van je bewegingen. Zeker als je weet dat ook dit fitnesshorloge compatibel is met de Polar H7-hartslagsensor. En dat het, op basis van je gewicht, lengte, leeftijd, geslacht en de intensiteit van je fysieke activiteiten een persoonlijk algoritme opstelt inzake je calorieënverbruik. Bovendien vertelt de A300 je via een fitnesstest hoe je precies je conditie verbetert, dit door je aerobe conditie in rust te meten en je maximale zuurstofopname te analyseren. Ook dit horloge heeft een trilfunctie voor wanneer je te weinig beweegt, en het apparaatje maakt het de gebruiker wel heel gemakkelijk draadloos te synchroniseren via Polar Flow app met Bluetooth® Smart. Er is ook een speciale USB-aansluiting voor het opladen en voor de gegevensoverdracht van en naar een pc of Mac via Polar FlowSync.

Bij zowel de Polar M400 als A300 kan je (standaard) hartslagzones instellen om nog efficiënter te trainen: hiermee kan je de intensiteit van je training eenvoudig instellen en volgen en je trainingsprogramma's op basis van je hartslag volgen. Die standaard hartslagzones zijn gebaseerd op je maximale hartslag: zeer laag (HF max 50–60%), laag (HF max 60–70%), gemiddeld (HF max 70–80%), hoog (HF max 80–90%) en maximaal (HF max 90–100%). Na de training krijg je gedetailleerde informatie over het verloop en de efficiëntie van de prestatie.

 
 

Ruim 100 sportprofielen

Van een iets andere orde is de Polar A360, omdat dit sporthorloge, in tegenstelling tot de vorige twee, een ingebouwde hartslagmeter heeft. Een Polar H7-hartslagsensor is met andere woorden niet nodig – het enige wat je voor een training moet doen, is het horloge iets strakker rond je pols aanspannen en even met je hand schudden om het te activeren. De Polar A360 heeft daarnaast smartwatch functies, zoals smart notifications (weergave van inkomende oproepen en meldingen, indien het horloge uiteraard met je smartphone verbonden is). Voor het rest beschikt het over alle troeven van de andere horloges (smart calories, slaapanalyse, trainingseffect, eenvoudige synchronisatie via Bluetooth® Smart met de Polar Flow app, en maar liefst meer dan 100 verschillende sportprofielen). Dit horloge geeft je ook praktische tips, zoals ‘wandel 50 minuten of jog 20 minuten’, zodat je kunt kiezen hoe je je dagelijkse activiteitsdoel wilt bereiken. Je kunt ervoor kiezen je doel sneller te bereiken met intensievere activiteiten of je activiteiten over de dag verspreiden en naar je doel toe te werken op een tempo dat goed bij jou past.

 
 

Music maestro!

Los van het puur monitoren van de geleverde prestaties kunnen activity trackers en sporthorloges de activiteiten ook gewoon een pak aangenamer maken. Dan komt bijvoorbeeld de Plantronics BackBeat FIT in beeld, een draadloze, sportieve, reflecterende en water- en zweetbestendige Bluetooth-headset die het de eigenaar niet alleen mogelijk maakt om tijdens het sporten (uiteraard) naar muziek te luisteren – tot acht uur lang voor de héél sportieve gebruiker – maar ook te bellen. Beide functies zijn met slechts één eenvoudige druk op de knop te activeren. Omdat de BackBeat FIT ook over een meegeleverde armband beschikt, kan je probleemloos je smartphone op de baan nemen en dankzij de Bluetooth technologie muziek, films en oproepen streamen naar de headset. In diezelfde armband kan je trouwens ook gemakkelijk de BackBeat FIT opbergen.

 
 

Ultimate fitness super watch

Ook de sporthorloges van Fitbit horen in dit overzicht thuis. Heel interessant is dat deze devices niet alleen verbinding kan maken met de app in kwestie (die heel eenvoudig Fitbit werd gedoopt), maar ook deel uitmaken van én compatibel zijn met overige Fitbit-apparaten die tot doel hebben het verbeteren van de gezondheid van de gebruiker. Het beste voorbeeld daarvan is misschien wel de Fitbit Aria-weegschaal, die niet alleen je gewicht aangeeft, maar ook jouw vetpercentage en BMI – kortom, het volledige plaatje, aangezien gewicht alleen niet voldoende zegt. Op die manier zie je meteen of er werk aan de winkel is, en heb je met het sporthorloge meteen ook de ultieme motivatiecoach bij, of liever, aan de hand.

De Fitbit Surge is hier ook zeker het vermelden waard. De producent spreekt zelf over ‘the ultimate fitness super watch’: het horloge biedt de mogelijkheid om dankzij GPS tracking afstand, snelheid, tempo, hoogteverschillen, tussentijden en afgelegde routes weer te geven – en dat in multisportmodus (dus naast lopen ook voor fietsen, crosstraining en andere sportactiviteiten). De hartslag kan met de PurePulse Heart Rate-functie worden afgemeten aan de pols, waardoor een aparte borstband niet nodig is. Ook als non-stop all-day activity tracker is hij perfect geschikt (stappen, afstand, verbrande calorieën, aantal trappen en actieve minuten). Het horloge kan nog worden ingezet om de slaap van de drager te monitoren, en ten slotte geeft de Fitbit Surge notificaties van inkomende oproepen en berichten van de smartphone. Wist je trouwens dat ook playlists vanaf je mobiele telefoon naar dit Fitbit-horloge gestreamd kunnen worden?

 
 

Liever geen horloge?

Bij dit alles is er wel één bedenking: activiteiten monitoren en aanzetten tot bewegen dankzij een horloge dat je letterlijk altijd bij, of liever om de hand hebt, allemaal goed en wel, maar wat met mensen die niet graag horloges dragen? Blijven zij dan in de kou staan? Het antwoord is duidelijk ‘nee’, want Fitbit kwam met een antwoord in de vorm van … clip-ons. De Fitbit Zip is een heel klein en dus discreet apparaatje dat je met het klemmetje gemakkelijk bevestigt aan je hemd, riem, broek- of borstzak, beha of wat dan ook. Hij telt je stappen en traptreden, meet je slaappatroon en registreert je calorieverbruik en gelopen afstand. Je kan het toestelletje gemakkelijk synchroniseren met je smartphone (iPhone- of Android-toestel) via Bluetooth 4.0, zodat je op de Fitbit App je doelen kan instellen en de voortgang gemakkelijk opvolgen. Wanneer je één van doelen behaalt (bijvoorbeeld vijf kilo vermageren binnen de twee maanden), krijg je een virtuele medaille (badge). De Fitbit One is een gelijkaardige clip-based activity tracker, die gemakkelijk gesynchroniseerd kan worden met de smartphone. Het verschil met de Zip is dat de One iets strakker – lees: minder speels – is vormgegeven.

 
Naar boven