0.jpg

Mondhygiëne: elektrische tandenborstels en monddouches

Zowel tandartsen als ervaringsdeskundigen zijn ondertussen wel helemaal overtuigd: met een elektrische tandenborstel poets je veel beter dan met een manuele. Logisch, want met de hand kun je nooit zoveel poetsbewegingen maken. Bovendien helpen elektronische snufjes om lang genoeg en met de perfecte druk te poetsen. Niets dan voordelen. Samen met het succes van de elektrische tandenborstel, groeide ook het aanbod. Welke kies jij?

Philips Sonicare

Je kunt alle elektrische tandenborstels grofweg onderverdelen in twee categorieën: deze met een oscillerend-roterende werking en dus draaiend rond een borstelkopje en deze met een sonische werking, met zijwaartse heen-en-weerbewegingen. Welke je verkiest, is puur persoonlijk. Voor hardnekkige aanhangers van de manuele tandenborstel is het soms makkelijker om over te stappen naar een sonische tandenbortel, zoals deze van Philips Sonicare, omdat zowel de ovale borstelkop als de zijwaartse bewegingen meer doen denken aan het vertrouwde bewegingspatroon van manueel poetsen. Afhankelijk van het gekozen model heb je tot wel 62.000 poetsbewegingen per minuut en één of meer functies: van dagdagelijkse reiniging en plakverwijdering over een speciale functie voor tandvleesverzorging, polijsten en wittere tanden tot een aangepaste functie voor gevoelige tanden.

Oral-B

Bij Oral-B laat men je de keuze uit twee reeksen: Oral-B Trizone en Oral B Pro. Ook hier bootst de TriZone de poetsbeweging van een manuele tandenborstel na, m aar dan met het grotere voordeel van vermogen en snelheid. De tandenborstels uit het gamma van Oral B Pro hebben een rond borstelkopje dat is gebaseerd op het polijstcupje van de tandarts en waarmee je nauwkeurig tand voor tand kunt reinigen. Het Oral-B Pro gamma omvat in totaal 7 modellen (Pro 600, 700, 2000, 4000, 5000, 6000 en 7000) die van 1 tot 7 voordelen bieden: dagelijkse reiniging, tandvleesverzorgende stand, poetsstand gevoelig met lagere snelheid, whitening, grondige reiniging, draadloze SmartGuide en tot slot de poetsstand tongreiniger. Al naargelang het model worden er andere opzetborsteltjes meegeleverd die je regelmatig dient te vervangen. Nieuw is de Oral-B CrossAction opzetborstel met schuin ingeplante haren die elk hoekje onder handen nemen.

Interactiviteit

De Smartguide, meegeleverd bij sommige van de Oral-B modellen, kwam al ter sprake. Dit draadloos toestelletje begeleidt je persoonlijk tijdens het poetsen en geeft aan hoelang (2 min.) en waar je moet poetsen. Nog geavanceerder is de recente Oral-B Smartserie met Bluetooth verbinding (beschikbaar voor Oral-B Pro 6000, Pro 7000, TriZone 6000 en TriZone 7000) en een te downloaden app die je poetstechniek optimaliseert. Philips Sonicare lanceerde op zijn beurt een Brush Buster app speciaal ontworpen om de kinderen van jongs af aan op een speelse manier een goede poetsroutine bij te brengen. Zowel Philips Sonicare als Oral-B hebben trouwens speciale elektrische borstels én opzetborsteltjes voor kinderen.

Elektrisch flossen met water en lucht

Velen van ons komen niet toe aan dagelijks flossen. Voor een optimale reining tussen de tanden en minder bloedend tandvlees kun je weliswaar ook elektrisch ‘flossen’ met luchtstoten en (mond)water. Nieuw is de Philips Sonicare AirFloss Ultra met krachtig spuitstuk. De Panasonic Jet Washer monddouche laat je de keuze tussen 3 drukniveaus naargelang de gewenste verzorging. Voor een optimale mondhygiëne.Naar boven