00000.jpg

Welk beeldformaat voor uw televisie?

Velen voorspelden het einde van de klassieke televisie, door de steile opmars van HD-tablets en smartphones die eveneens perfecte beelddragers bleken. Maar niets was minder waar (net zoals bioscopen niet destijds verdwenen door de uitvinding van televisie). Tv heeft zich, door heel eigen features te ontwikkelen, goed aangepast aan de noden van de veeleisende hedendaagse kijker, met als gevolg een brede range van toestellen en een waaier aan afmetingen en mogelijkheden. Hoe kiest u bijgevolg het juiste formaat?

Het belangrijkste bij de keuze is uiteraard de beschikbare kijkruimte. Bepaal waar de televisie komt – op een tv-meubel, aan de muur … en meet die zone uit, bijvoorbeeld met een stuk karton dat u op het gewenste maat uitsnijdt. Trek vervolgens met die gegevens naar de winkel. Zo vermijdt u dat u thuiskomt met een al te groot toestel, en weet de winkelbediende ook meteen in welk segment u kunt zoeken. Ook de kijkafstand is in deze belangrijk. Hoe verhoudt uw zitmeubel zich tot de plaats waar de televisie komt? Hier bestaat overigens een handig meetkundig trucje voor: de ideale kijkafstand bedraagt (voor Full HD) 1,5 tot 2,5 maal de lengte van de beelddiagonaal. Vanaf die afstand kunnen pixels niet meer van elkaar onderscheiden worden, en blijft de detaillering toch optimaal.

Interessant in het opzicht van schermgrootte is de trend van ‘randvervaging’: meer en meer wordt in televisies (net als in smartphones) de zogenaamde bezel – het metalen of plastic frame waarin het scherm zit geklemd – weggewerkt, ten gunste van meer schermoppervlak. Op die manier neemt vandaag bijvoorbeeld een nieuwe televisie met 48 inch-scherm zonder bezel evenveel ruimte in als een 42 inch-televisie met bezel.

Eveneens bepalend in uw keuze is de gewenste mate van intelligentie van het televisietoestel. Wie gewoon tv wil kijken, dvd’s wil afspelen of van een digibox wil genieten, kan voor een klassieke tv gaan. Maar er zijn intussen natuurlijk ook smart tv’s, die u probleemloos aansluit op internet, al dan niet bekabeld. Op die manier kunt u via apps heel wat spellen spelen of andere inhoud consumeren. Het maakt het u zelfs mogelijk om te chatten en skypen.

Ten slotte kan ook de gewenste beeldkwaliteit bepalend zijn in uw aankoop: wie kiest voor de beste beeldresolutie, dus een Ultra High Definition-televisie (met beelden van ruim 8 miljoen pixels, aangeduid als 4K op de toestellen), zal uiteraard nog meer plezier aan zijn films en series dan bij een standaard Hd-toestel, of zelfs een Full HD-televisie – hoewel het verschil voor niet geoefende of visueel weinig veeleisende kijkers verwaarloosbaar zal zijn. Ook beeldvernieuwing speelt een rol in het kijkplezier (en dus de prijs): een televisie van 500 Herz zal net iets minder zuiver afspelen dan één van meer dan 1000 Herz.

Meest revolutionair in beeldopzicht is natuurlijk OLED (Organic Light-Emitting Diode), een systeem waarbij de pixels geen lichtbron meer nodig hebben, maar hun eigen licht creëren. Met als directe voordelen rijkere kleurweergave en beter contrast, een perfecte beeldkwaliteit, en de mogelijkheid van een ultradun scherm.Naar boven